Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτεθειμένη η AtticaBank από το «κανόνι» Καλογρίτσα

Η αναμενόμενη -τυπική αποδοχή -από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για τα μέσα Μαρτίου της αίτησης πτώχευσης του Ομίλου Καλογρίτσα , κλείνει μεν ένα κεφάλαιο της πολύκροτης αυτής υπόθεσης βάζοντας στο περιθώριο της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας το άλλοτε πολύφερνο εργολάβο αλλά ανοίγει ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, πολιτικό αλλά κυρίως οικονομικό.

Γράφει ο: 

Το θέμα μοιάζει αρκετά περίπλοκο αλλά είναι στην ουσία του πολύ απλό και πρέπει να απαντηθεί αρμοδίως από την AtticaBankπου αποτέλεσε επί σειρά ετών τη βασική χρηματοδότρια των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου Καλογρίτσα : Πως δηλαδή και με ποιες διαδικασίες η Τράπεζα χορήγησε δάνεια ύψους 117,2 εκατ. ευρώ έναντι εγγυήσεων μόλις 3 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τεράστια διαφορά και για πρακτική που δεν συνηθίζεται κατά τις τραπεζικές χορηγήσεις. Το μέγεθος δεν είναι αυθαίρετο αλλά αποτελεί «προϊόν» των δύο εσωτερικών πορισμάτων έρευνας κατά το α΄εξάμηνο του 2019 της AtticaBankκατόπιν των οποίων κόπηκαν οι «γραμμές χρηματοδότησης» προς τις εταιρίες του Ομίλου Καλογρίτσα με συνακόλουθο αποτέλεσμα της πτώχευση της περασμένης εβδομάδας.

Επειδή πολλοί καλοθελητές έσπευσαν να συνδέσουν την πτώχευση του Ομίλου με τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου αξίζει να σημειωθεί ότι η «Τοξότης» πολλούς μήνες πριν τις εκλογές είχε αποκλειστεί από την τραπεζική χρηματοδότηση παρά το γεγονός ότι είχε εξασφαλίσει σημαντικές εργολαβίες. Βέβαια ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι τίθεται ως ημερομηνία παύσης πληρωμών η προτεραία των εκλογών του Ιουλίου 2019 , δηλαδή η Παρασκευή 5 Ιουλίου προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η αδυναμία του Ομίλου Καλογρίτσα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του συνδέεται με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.

Η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε από την εταιρία Ιντερμπετόν του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Είχε προηγηθεί σειρά ανακοίνωσης πλειστηριασμών κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της «Τοξότης», ενώ ο επόμενος από αυτούς είχε προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι το νομικό επιτελείο της τεχνικής εταιρείας έχει πετύχει την ανακοπή πολλών πλειστηριασμών εξασφαλίζοντας παράταση ζωής στο Όμιλο. . Την ίδια τακτική υιοθέτησε η Τοξότης και στην περίπτωση της αίτησης πτώχευσης της Ιντερμπετόν, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 18 Μαρτίου, ενώ είχε, αρχικά, προγραμματιστεί να εκδικαστεί, την περασμένη Τετάρτη.

Η αρχή του τέλους για τον Όμιλο Καλογρίτσα γράφτηκε το 2018 όταν το 2018 η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη από το σύνολο των εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ, που είχαν αξία της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι λόγω των έργων της ΔΕΗ  η εταιρεία σημείωνε, στην οικονομική έκθεση του 2015, για την 33η χρήση ότι "με την ολοκλήρωση των παλαιών συμβάσεων στα μέσα του 2015 και την υπογραφή των νέων της επόμενης τριετίας κατέχει πλέον θέση leader στον κλάδο".

Σύμφωνα με το δεύτερο πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου της AtticaBank για την περίοδο αρχές 2017 μέχρι τέλος α΄ τριμήνου 2018 διαπιστώνεται αύξηση των υπολοίπων από 105,95 εκατ των εταιριών Τοξότης, ΜΙΚΗ και ΑΝΣΥ σε 116,7-117,2 εκατ για τις εταιρίες Τοξότη και ΜΙΚΗ . Κατά το πρώτο πόρισμα οι δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου ανέρχονταν στα 119 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με το δεύτερο 92 εκατ. ευρώ.

Ένα στοιχείο που δεν περιλαμβάνεται στο πόρισμα αλλά προέκυψε στη συνέχεια είναι ότι για τα 117,2 εκατ που είναι ο συνολικός δανεισμός της AtticaΒank προς τον κ. Καλογρίτσα οι εξασφαλίσεις δεν ήταν 25 εκατ όπως είχαν αρχικά εκτιμηθεί αλλά 3 εκατ.
Δηλαδή με εγγυήσεις 3 εκατδόθηκαν δάνεια 117,2 εκατ ευρώ!
Το ερώτημα που τίθεται προς την διοίκηση της Τράπεζας είναι αν για τον πακτωλό αυτό των χρηματοδοτήσεων του Ομίλου Καλογρίτσα επιβλήθηκαν κυρώσεις και υποβλήθηκαν μηνύσεις για παραβιάσεις των κανόνων χρηστών τραπεζικών χρηματοδοτήσεων .

All rights reserved. Fmvoice 2006-2018.