Log in

H bad bank νέος «πονοκέφαλος» για το Μαξίμου

H ώρα της αλήθειας για τράπεζες και κυβέρνηση έφθασε: Η πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα για την bad bank που από την περασμένη Τετάρτη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, πρόκειται να παρουσιαστεί μέσα στην βδομάδα και στις διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Γράφει ο: 

Όμως τράπεζες και βασικά στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, εξακολουθούν να διατηρούν τις ενστάσεις τους. Ο ίδιος ο αρμόδιος για τις τράπεζες υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός έχει εκφράσει πολλές επιφυλάξεις, μπορεί να γραφτεί ότι διάκειται μάλλον αρνητικά στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το εγχείρημα δύσκολο και τα επιχειρήματα υπέρ και κατά, δεν λείπουν. Από κυβερνητικής μάλιστα πλευράς απορρίπτεται «μετά βδελυγμίας» ο ισχυρισμός ότι ο κ. Ζαββός θέλει να έχει το βασικό λόγο για τις τράπεζες για το λόγο και αυτό αντί της bad bank θα προτιμούσε επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής», που προβλέπει κρατικές εγγυήσεις έναντι τιτλοποιήσεων χαρτοφυλακίων δανείων.

Ο κ. Στουρνάρας επιμένει ότι ο «Ηρακλής» αποτελεί ημίμετρο, υπενθυμίζοντας ότι παρά την εφαρμογή του, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται στο 25% , πολύ υψηλότερα του ευρωπαϊκού που είναι μονοψήφιος. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά ότι λόγω του κορονοϊού έρχεται μια νέα γενιά Κόκκινων Δανείων και αν τώρα δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις το πρόβλημα των ΝΡΕs θα διαιωνίζεται, χωρίς το τραπεζικό σύστημα να «βλέπει φως», με δραματικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Αντίλογος υπάρχει: Κάποιοι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι η πρόταση Στουρνάρα δεν θα έχει τύχη αφού θα προσκρούσει στις ευρωπαϊκές νόρμες και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ουσία οι αντιρρήσεις τους έχουν σχέση με το κόστος της πρότασης στα κεφάλαια των τραπεζών και με το ενδεχόμενο ενίσχυσης τους , κάτι που ούτε δεν θέλουν να ακούσουν οι βασικοί τους ( κυρίως ξένοι) μέτοχοι.

Η επιχειρηματολογία της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι η πρόταση είναι μελετημένη, εξάλλου πρόσφατα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην Ευρωβουλή έχει ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης του «εργαλείου» των εθνικών bad banks. Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου για το σχέδιο της ΤτΕ για την bad bank, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας παρέπεμψε για τις λεπτομέρειες στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, επισημαίνοντας ότι, έχει ξεκινήσει ο διάλογος για το θέμα των εθνικών bad banks και πώς αυτές μπορούν να οργανωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόταση Στουρνάρα προβλέπει την μεταφορά στην bad bank Κόκκινων Δανείων ύψους 40 δις ευρώ που θα μείνουν εκτός «Ηρακλή» αλλά και των NPEs της κρίσης της πανδημίας , με την ίδρυση μιας Asset Management Company.

Η δέσμευση των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων υπό την πίεση της δημιουργίας νέων, που πιθανολογούνται έως και 10 δισ. ευρώ, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, επιβάλλουν υψηλές ταχύτητες στους χειρισμούς για τα NPLs. Όπως φαίνεται, το επιθυμητό είναι, αφού οι τράπεζες τελειώσουν επιτυχώς με τον "Ηρακλή", η AMC να είναι έτοιμη να αναλάβει μετά τα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συν όσα θα προκύψουν από την πανδημία.

Στα ατού της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνονται ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμμετοχής των τραπεζών στην AMC, η λύση που προτείνεται για την αντιμετώπιση του θέματος του αναβαλλόμενου φόρου καθώς και η δυνατότητα στις τράπεζες να κατανείμουν σε βάθος πενταετίας τις ζημίες από τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων και η συμμετοχή των εταιρειών διαχείρισης στη διαδικασία απομείωσης των NPLs .

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή της ΤτΕ, ο λόγος των Κόκκινων Δανείων προς το σύνολο των δανείων, μετά την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων μετά τον «Ηρακλή» εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 25%. Πρόκειται για ποσοστό πολλαπλάσιο του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού – SSM (2,7% και 3,2% αντίστοιχα με στοιχεία Δεκεμβρίου 2019), χωρίς μάλιστα να προσμετρώνται τα νέα Κόκκινα Δάνεια που θα προκύψουν, λόγω Covid-19.