Log in

Πτωχευτικός κώδικας: Δώσε θάρρος στον... τραπεζίτη, να σου πάρει και το σπίτι!

«Γλυκάθηκαν» οι τράπεζες με τις αλλαγές στις οποίες μετά από τις πιέσεις τους έκανε η κυβέρνηση στις αρχικές διατάξεις του νέου πτωχευτικού δικαίου και ζητούν και άλλες!

Γράφει ο: 

Έτσι μπορεί μόνο να ερμηνευθούν οι τοποθετήσεις στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τόσο του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών όσο και του Προέδρου των Εταιριών Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Παρά τις χειρονομίες «καλής θέλησης» της κυβέρνησης και τα δωράκια που τους παρέχονται μέσω άλλων διατάξεων του προς συζήτηση σχεδίου νόμου τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης θέτουν νέα ζητήματα προκειμένου έστω και την τελευταία στιγμή να προωθήσουν διατάξεις προς το συμφέρον τους .

Οι τράπεζες ενδιαφέρονται κυρίως να έχουν τον πρώτο λόγο στις υποθέσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με φυσικά πρόσωπα, γιατί γνωρίζουν ότι οι ιδιώτες είναι πλέον ευάλωτοι στις πιέσεις τους.

Έτσι η ΕΕΤ δια του Προέδρου της Γ. Χαντζηνικολάου δήλωσε ότι συμφωνεί με την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών όταν υπάρχουν πολλά χρέη σε διαφορετικούς φορείς όπως είναι η εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες, αλλά τάσσεται κατά, αν η διαδικασία αυτή να επεκταθεί και στα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία εφαρμόζεται ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τον Χαντζηνικολάου στην περίπτωση αρκούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών αφού όπως είπε το τραπεζικό σύστημα έχει δείξει διάθεση για ρυθμίσεις και έχουν συμφωνήσει για 370.000 δάνεια ύψους 20 δις ευρώ.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΕΕΤ υποστήριξε ότι δεν αρκεί η καλή πρόθεση του νομοθέτη, αλλά παραδέχθηκε ότι απαιτείται η ενοποίηση των διάσπαρτων νόμων που υπάρχουν μέχρι σήμερα για την πτώχευση φυσικών και νομικών προσώπων, σημειώνοντας ότι «με αυτή την έννοια συμφωνούμε πλήρως στην αναμόρφωση του πτωχευτικού» καθώς «ενοποιεί το μωσαϊκό των διατάξεων που υπάρχουν μέχρι σήμερα και το χαιρετίζουμε».

Από την πλευρά του ο CEO της doValue και πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιρειών Διαχείρισης κ. Τάσος Πανούσης επέμενε στην θέσπιση περαιτέρω ασφαλιστικών δικλείδων για την ένταξη φυσικών και νομικών προσώπων στον εξωδικαστικό μηχανισμό υπέρ όσων εμφανίζουν πραγματική αφερεγγυότητα , έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετάθεση πληρωμών από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται μια διάταξη που κατά κυβερνητικές πηγές μπήκε δια χειρός του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη που οδηγεί σε σοβαρές επιβαρύνσεις όσων έχουν συνάψει παλαιά ασφαλιστήρια ισόβια συμβόλαια.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι οι «συμβατικές ρήτρες αναπροσαρμογής ασφαλίστρων σε μακροχρόνιες συμβάσεις ασφάλισης υγείας μπορούν να εξαρτούν την αναπροσαρμογή από αντικειμενικούς παράγοντες που στηρίζονται στην αρχή της καταλληλότητας, ήτοι σε πραγματικά και επίκαιρα δεδομένα της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, όπως ιδίως η ηλικία του ασφαλισμένου και δείκτες, που είναι σαφείς ευρέως προσβάσιμοι και αντικειμενικοί, ευρέως προσβάσιμοι επαληθεύσιμοι, από τα συμβαλλόμενα μέρη , οι οποίοι διαμορφώνουν την τελική τιμή του ασφαλίστρου ανά έτος αναφοράς».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα παλαιά ισόβια ασφαλιστήρια συμβόλαια στα οποία αναφέρονται προκαθορισμένα ποσοστά αναπροσαρμογής χωρίς δυνατότητα παρέμβασης από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών «τινάζονται στον αέρα» καθώς οι εταιρίες πρακτικά μονομερώς μπορούν να προβαίνουν σε αυξήσεις ασφαλίστρων κατά το δοκούν. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους προκύπτει και ζήτημα συνταγματικότητας αφού τα συμβόλαια είναι αστικές συμβάσεις στις οποίες δεν μπορεί το κράτος μεταχρονολογημένα να παρεμβαίνει και μάλιστα σε βάρος του πολίτη .

Στα θετικά του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η δυνατότητα πτώχευσης, χωρίς να χαθεί η προστασία πρώτης κατοικίας, που έχει κερδηθεί με απόφαση δικαστηρίου, διότι διαπιστώθηκε ότι αν γινόταν διαφορετικά θα προέκυπταν στο μέλλον άμεσα προβλήματα εφαρμογής των υπό ψήφιση διατάξεων. Η απάλειψη της αναφοράς συνεπάγεται ότι οι τράπεζες και οι λοιποί πιστωτές δεν μπορούν να κινήσουν, σε περίπτωση πτώχευσης, διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για ακίνητο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί ο οφειλέτης να τηρεί τη ρύθμιση που έχει προσδιορίσει η δικαστική απόφαση, βάσει του νόμου Κατσέλη (ν.3860/2010).

Η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με νομικούς, καθώς με την αναφορά του προσχεδίου αναιρούνταν δικαστικές αποφάσεις, δημιουργώντας έδαφος για προσφυγές εναντίον της συνταγματικότητας του νόμου. Ακόμα όμως και έτσι θα προκύψουν δύο κατηγορίες οφειλετών:

α) Αυτοί που πρόλαβαν και έλαβαν με δικαστική απόφαση προστασία για την πρώτη κατοικία, η οποία τους ακολουθεί ακόμη και αν πτωχεύσουν.

β) Οι άλλοι, των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν εκδικασθεί. Αυτοί θα περάσουν από έλεγχο επιλεξιμότητας, μέσω ειδικής πλατφόρμας στην οποία θα «περαστούν» τα στοιχεία τους.

Ως προς την απαλλαγή του φυσικού προσώπου από τις οφειλές του, στο κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται πως σε περίπτωση πτώχευσης, ο οφειλέτης δεν απαλλάσσεται από οφειλές οι οποίες έχουν προκληθεί με δόλο ή από βαριά αμέλεια, συνεπεία της οποίας επήλθε θάνατος ή σωματική βλάβη τρίτου. Παράλληλα διατηρείται η δυνατότητα πιστωτών να προσφύγουν κατά της απαλλαγής, εφόσον εκκρεμεί ποινική δίωξη κατά του οφειλέτη ή έχει επέλθει καταδίκη για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι δεν απαλλάσσονται των οφειλών τους οι μεγαλο-οφειλέτες σε Ταμεία και Εφορία, καθώς και όσοι έχουν καταδικαστεί για το αδίκημα μη καταβολής οφειλών (π.χ. μη απόδοση ΦΠΑ).

Κατά τις παρεμβάσεις τους στην Επιτροπή εκπρόσωποι φορέων με σειρά τεκμηριωμένων επιχειρημάτων αποδόμησαν το νομοσχέδιο. Ειδικότερα:

Ο Γιώργος Σταματογιάννης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, σημείωσε πως το σχέδιο νόμου επιφέρει περιορισμένη έως και μη περιεχομένου προστασία πρώτης κατοικίας. Χαρακτήρισε πρωτοφανή την άρση του ακατάσχετου για μισθούς και συντάξεις ξεις πέραν των εύλογων δαπανών διαβίωσης και επέκρινε τη διαδικασία ρευστοποίησης της περιουσίας όσων πτωχεύουν.

Ο Βίκτωρας Τσιαφούτης, προέδρου του ΕΚΠΟΙΖΩ, είπε ότι ο νέος πτωχευτικός αποτελεί κερκόπορτα για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων, ζητώντας να προβλεφθεί το αντίθετο. Τόνισε, επίσης, ότι πλέον δεν υφίσταται προστασία της πρώτης κατοικίας και πως το νομοσχέδιο προβλέπει τη δαπανηρή προστασία στέγης και όχι την προστασίας της κατοικίας.

Ο Βαγγέλης Κρητικός, πρόεδρος Ένωσης Δανειοληπτών, στάθηκε στο γεγονός ότι προβλέπονται πλεονεκτήματα σε fund και τράπεζες, δηλαδή στους ισχυρούς -όπως διευκρίνισε- και όχι σε όσους «συνθλίβονται από την κρίση».

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υποστήριξε ότι αν νομοθετηθούν ως έχουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, τότε «μιλάμε για ταφόπλακα των επιχειρήσεων». Κάλεσε ακόμα τον υπουργό Οικονομικών να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου «να μην καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά», εννοώντας τους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω αντικειμενικών συνθηκών εν αντιθέσει με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, υπογράμμισε ότι δεν δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα για τη δεύτερη ευκαιρία και αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, χαρακτήρισε αντισυνταγματική την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και την κατάργηση της ασφάλειας δικαίου. Ο νέος πτωχευτικός αποτελεί το «νέο όχημα ενίσχυσης των τραπεζών», κατέληξε .