Log in

Τράπεζα Πειραιώς: Με 800 εκατ. ευρώ θα αγόραζαν τη μισή… χώρα!

Ένα σχέδιο που εφαρμόστηκε βιαστικά και κάτω από συνθήκες έντονων πιέσεων για αυτό και δεν πέτυχε ή μια μεθόδευση πολλών σταδίων που στο τέλος θα βγάλει από την υπόθεση τον μεγαλύτερο μέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς που είναι σήμερα το ελληνικό δημόσιο , προς χάρη ξένων και ιδιωτών επενδυτών;

Γράφει ο: 

Απάντηση στο θρίλερ που εκτυλίχθηκε χθες γύρω από το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με ανακοινώσεις και «διαρροές» σε ώρα μάλιστα που βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία η συνεδρίαση  του Χρηματιστηρίου, είναι μάλλον πρόωρη για να δοθεί.

Απουσιάζουν από την υπόθεση ορισμένες κρίσιμες ψηφίδες , που να βοηθούν στη λύση του παζλ.

Αυτές ίσως προστεθούν στις αρχές Δεκεμβρίου που η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να πληρώσει  προς το ελληνικό δημόσιο τη τοκοχρεωλυτική δόση 160 εκατ  ευρώ για το μετατρέψιμο ομολογιακό που εξέδωσε πριν πέντε χρόνια και το οποίο λήγει στο τέλος του 2022.

 Όπως αποκάλυψε η F&M VOICE στο φύλλο της προηγούμενης Πέμπτης η άρνηση του μηχανισμού εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος να συγκατανεύσει σε μια από τις «εναλλακτικές» προτάσεις της διοίκησης Μεγάλου , δημιούργησε για την Τράπεζα ένα ασφυκτικό περιβάλλον που «μεταφράζεται» με τις λέξεις αύξηση κεφαλαίου ή ουσιαστική κρατικοποίηση της.

Χθες το πρωί και λίγες ώρες μόλις μετά την προειδοποίηση από του βήματος της Βουλής του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση να μην «τολμήσει και κάνει το χατίρι των μετόχων της Πειραιώς» στο θέμα το μετατρέψιμου ομολόγου είδαν ξαφνικά (; ) το φως της δημοσιότητας πληροφορίες,  σύμφωνα με τις οποίες οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι της Πειραιώς είχαν εκπονήσει σχέδιο για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ τα οποία θα κατέθεταν οι ίδιοι. Πρόκειται για τα funds  των βασικών μετόχων Πόλσον, Μυστακίδη και BienVille Capital Management.

To σχέδιο  στη σύλληψη του αλλά και ιδιοφυές αν επιτύγχανε το τελικό του στόχο, να «πετάξει» έξω από την Τράπεζα το ελληνικό δημόσιο που μέσω του ΤΧΣ  κατέχει το 26% των μετοχών της Πειραιώς. Σε πρώτη φάση θα προχωρούσε η …κρατικοποίηση της Τράπεζας αφού δεν θα πλήρωνε το κουπόνι των 160 εκατ. ευρώ για το μετατρέψιμο ομόλογο. Έτσι το ποσοστό του ΤΧΣ από το 26% θα υπερέβαινε το 60%.

Όμως στη συνέχεια , θα γινόταν η ρουά μάτ κίνηση: Οι  βασικοί ιδιώτες μέτοχοι θα προχωρούσαν στην  αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ και αμέσως το ποσοστό του ΤΧΣ – που δεν θα συμμετείχε στην αύξηση  αφού εκ του ιδρυτικού του νόμου δεν μπορεί να μετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου   – θα υποχωρούσε από το 60% στο 15% . Σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται στα 7 δις. Ευρώ περίπου και εφόσον έμπαιναν άλλα 800 εκατ. οι τρείς βασικοί μέτοχοι  θα την έλεγχαν με κεφάλαια που αναλογούν στο 0,11 της λογιστικής αξίας.

Έτσι θα πετύχαιναν να βγάλουν από την μέση το ΤΧΣ από βασικό μέτοχο και οι ιδιώτες μέτοχοι με 800 εκατ θα έπαιρναν τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς και της μισής Ελλάδας !  Και τα Κόκκινα Δάνεια τι θα γινόταν; Αυτά που ανέρχονται σήμερα στα 25 δις ευρώ περίπου   θα μεταφέρονταν στην bad bank και η καλή Πειραιώς που θα ήταν ιδιωτική ουσιαστικά θα είχε περάσει στον έλεγχο του  Πόλσον και της παρέας του.
Μόλις στο ΤΧΣ έμαθαν τα τεκτενόμενα κινητοποιήθηκαν διότι συν τοις άλλοις διαπιστώθηκε ότι αν προχωρούσε το σχέδιο ήταν πιθανόν να προέκυπτε για τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου και θέμα ευθυνών για απαξίωση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου , αδίκημα που χαρακτηρίζεται ως κακούργημα . Εξετάστηκε το σενάριο να κινηθούν οι διαδικασίες αλλαγής του νομικού πλαισίου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συμμετέχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου  αλλά διαπιστώθηκε ότι από άποψη χρόνου δεν μπορούσε να προχωρήσει. 

Μετά από αυτό ενημερώθηκε η διοίκηση Χαντζηνικολάου – Μεγάλου ότι το ΤΧΣ είναι αντίθετο στο σχέδιο και αυτό πρέπει να αποσυρθεί. Έτσι λίγες ώρες αργότερη και ενώ είχε προηγηθεί το απίστευτο αλαλούμ στην αγορά ανακοινώθηκε ότι  «Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα»,

Αλλά η υπόθεση έχει και άλλο  - πολύ και πικάντικο – παρασκήνιο, αφού υπήρξε και εμπλοκή πολιτικού προσώπου το οποίο έπεισε έναν εκ των μεγαλομετόχων της Πειραιώς να κάνει πίσω!

Περισσότερα στο φύλλο της F&M Voice της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου.