Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 64
Log in

Εμπορική: Οι Γάλλοι δεν βιάζονται πια να πουλήσουν

Όλα είναι στα χέρια των Γάλλων. Η Credit Agricole, που έλαβε από τις τρεις ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Eurobank και Alpha επικαιροποιημένες προτάσεις για την απόκτηση της Εμπορικής, έχει πλέον, όσα επιθυμεί, δηλαδή και τις εγγυήσεις σε στοιχεία του εξωτερικού για να καλύψει την γραμμή ρευστότητας των 2-2,5 δισ. ευρώ στην ελληνική θυγατρική της. Οπότε έρχεται η ώρα των αποφάσεων. Και όλα δείχνουν ότι οι Γάλλοι δεν βιάζονται καθόλου, σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες που θα προτιμούσαν να έχει τελειώσει αυτή η υπόθεση.

Γράφει η Ρόη Χάικου

"Υπάρχει η αίσθηση ότι η υπόθεση Εμπορική θα τραβήξει ακόμη. Οι Γάλλοι πλέον, επιδιώκουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος" ήταν το σχόλιο τραπεζικού στελέχους που εμπλέκεται στην διαδικασία για μία από τις τρεις ελληνικές τράπεζες. Και γιατί να μην το... τραβήξει η Credit Agricole, όταν προ μηνών ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Ελλάδα όπως όπως λόγω του κινδύνου της χώρας αλλά και των συσσωρευμένων ζημιών της τράπεζας και πλέον, βλέπει ότι η Εμπορική είναι το... αντικείμενο του πόθου των μεγαλύτερων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην FMVoice.gr ότι αν η Credit Agricole επέλεγε με βάση την... λογική, τότε η Alpha θα ήταν η προτιμητέα τράπεζα, καθώς, λόγω της μικρότερης προκαταβολής που έλαβε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, θα χρειαστεί τα λιγότερα κεφάλαια στην διαδικασία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Άρα θα χρειαστεί η CA, εφόσον επιλέξει την Alpha, να τοποθετήσει λιγότερα κεφάλαια για να καλύψει έως και το 10% που προβλέπει ο νόμος. Όμως, τα ίδια στελέχη εκτιμούσαν ότι η Eurobank είναι "δυνατά μέσα στο παιχνίδι"...

"Ωστόσο ουδείς γνωρίζει ποια εντέλει κριτήρια θα 'βαρύνουν' ώστε να επιλέξει η γαλλική πλευρά", ήταν το σχόλιο. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων εξωτερικού που κλήθηκαν να "δώσουν" οι τρεις διεκδικητές σε αντάλλαγμα τα έως 2,5 δισ. ευρώ ρευστότητας της Εμπορικής. Και άφηναν να εννοηθεί ότι πιθανόν να υπάρχει και πολιτικό ζήτημα, σχετίζοντας την παράταση της διαδικασίας με την παρουσία του γάλλου υπουργού Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα. Εφόσον κάτι τέτοιο έχει βάση, τότε μια ρελάνς της Εθνικής δεν μπορεί να αποκλείεται.

Πλέον, οι Γάλλοι θα αξιολογήσουν την ποιότητα και την ποσότητα των εγγυήσεων που έδωσε καθεμία από τις ελληνικές τράπεζες, και οι οποίες περιλαμβάνουν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα πακέτο περιουσιακών στοιχείων: ακίνητα, τιτλοποιημένα δάνεια, ενώ δεν αποκλείεται να έχει δοθεί και μετοχική συμμετοχή σε θυγατρικές τους στο εξωτερικό. Σε αυτό το σημείο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι αν η Εθνική έχει βάλει μπροστά το... βαρύ πυροβολικό της Finansbank, τότε μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική γραμμή ρευστότητας της CA προς την Εμπορική ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ και η ΤτΕ είχε διαμηνύσει στους Γάλλους ότι εφόσον αποχωρήσουν από τη χώρα, αυτά τα κεφάλαια με κάποιο τρόπο έπρεπε να μείνουν στην Ελλάδα. Η Credit Agricole έχει εγγράψει ήδη στον ισολογισμό της τα 2,5 δισ. ευρώ, ως το οικονομικό στοιχείο που θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής.