Log in

Το τραπεζικό δίλημμα της επαναγοράς ομολόγων

Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσουν μέχρι νεωτέρας οι ελληνικές τράπεζες αναφορά με το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να έχει προαιρετικό χαρακτήρα, το ΔΝΤ από την άλλη έχει θέσει χρονικό όριο την 13η Δεκεμβρίου για την… επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

Γράφει η: 

 

Στο ερώτημα «θα πιέσει η κυβέρνηση για συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών», η απάντηση είναι δεδομένη. Αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμη να δώσει και ανταλλάγματα ώστε να μειωθεί ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης.

Μια πρώτη εικόνα των προθέσεων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα υπάρχει εντός της ημέρας, στην συνεδρίαση του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Οι τραπεζίτες θα σταθμίσουν τους παράγοντες που θα μπορούσαν να καταστήσουν ελκυστική την επαναγορά, αφού κατέχουν αυτή τη στιγμή νέα ομόλογα (μετά PSI+) ονομαστικής αξίας 13,5 δισ. ευρώ και τρέχουσας αξίας της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Εφόσον για τις ελληνικές τράπεζες προκύψει κατά κάποιο τρόπο... υποχρεωτική η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς δημοσίου χρέους, τότε απομακρύνεται δια παντός η προσδοκία για την ανάκτηση μέρους των ζημιών τους, η οποία προέκυπτε από το σενάριο ενός δημοσιονομικού προγράμματος που θα εφαρμοζόταν πιστά και θα επιτύγχανε η ελληνική κυβέρνηση την προσαρμογή και την εξυγίανση της οικονομίας.

Τραπεζικές πηγές μιλώντας στην FMVoice.gr ενώ χαρακτήριζαν ιδιαίτερα σημαντικές και θετικές τις αποφάσεις του Eurogroup, διατηρούσαν μια…απόσταση ασφαλείας από το θέμα των ομολόγων. «Κανείς δεν θα βιαστεί ούτε να κάνει δηλώσεις, ούτε να μπει στην διαδικασία της επαναγοράς», σχολίαζε αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος, εκτιμώντας ότι σε πρώτη φάση η επαναγορά θα έχει μικρή συμμετοχή από ελληνικής πλευράς. «Γι’ αυτό και στο Eurogroup η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αποτιμήθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ», εξηγούσε σχετικά.

Ουσιαστικά οι ελληνικές τράπεζες δεν επιθυμούν να μετέχουν στην επαναγορά και όπως σχολίαζε κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος «θα αναζητήσουμε λύσεις για να μην εμπλακούμε…».

Ωστόσο, το γεγονός ότι η επαναγορά θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου, αφού το ΔΝΤ διεμήνυσε ότι δεν θα αποδεσμεύσει το δικό του μερίδιο από το πακέτο στήριξης μέχρις ότου ολοκληρωθεί επιτυχώς η συγκεκριμένη διαδικασία, στενεύει τα περιθώρια. Οπότε και οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να αποφασίσουν για το καλό της πατρίδας.
Προβληματισμοί

Το δίλημμα είναι μεγάλο, εάν οι διοικήσεις τους αποφάσιζαν μόνες – κάτι που δεν είναι εφικτό από τη στιγμή που βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών είναι ήδη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με την επαναγορά, τα πιστωτικά ιδρύματα ουσιαστικά «απαλλάσσονται» από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν εγγράψει στους ισολογισμούς τους στο 20% της αξίας τους (ονομαστική τιμή 100) και πουλώντας τα σε τιμή 33-33,5 αποκομίζουν κέρδος. Αλλά χάνουν την προοπτική μεγαλύτερων κερδών, εάν οι τιμές φτάσουν στο 60 ή το 70.

«Οι τράπεζες εφόσον ανακεφαλαιοποιηθούν δεν έχουν τεράστια πίεση για ρευστότητα, οπότε θα μπορούσαν να διακρατήσουν τα ομόλογα και να αποκομίσουν στο μέλλον μεγαλύτερα χρέη. Από την άλλη εάν τα πουλήσουν τώρα, θα χρειαστούν μεν περισσότερα κεφάλαια να καλύψουν και στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά δεν θα ανησυχούν σε ένα ενδεχόμενο μελλοντικό νέο ‘κούρεμα’. Ουσιαστικά αποδεσμεύονται από τον κίνδυνο της χώρας», σημείωνε στέλεχος της τραπεζικής αγοράς.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι χωρίς πίεση, το ιδανικό για τις τράπεζες θα ήταν να δουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2013, να έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί και με βάση την πορεία της οικονομίας και την πορεία της αγοράς ομολόγων να αποφασίσουν εάν τις συμφέρει η επαναφορά.

Τα ίδια στελέχη σχολίαζαν ότι ουσιαστικά την πίεση των αποφάσεων έχουν οι 4 συστημικές τράπεζες, γιατί αυτές έχουν το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Η συμμετοχή τους θα καθιστούσε εξαρχής επιτυχημένο το πρόγραμμα. Από τις 4 συστημικές τράπεζες, η Alpha έχει την μικρότερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα μετά και το PSI+ και είναι η μόνη που μπορεί να βρεθεί με θετικά ίδια κεφάλαια μετά την εξαγορά της Εμπορικής.

Ανακεφαλαιοποίηση

Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους, ανάλογα με τη συμμετοχή των ξένων κατόχων ελληνικών κρατικών ομολόγων, πιέζοντας παράλληλα την κυβέρνηση να καταστήσει πιο ελκυστικούς τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Σε διαφορετική περίπτωση, τραπεζικές πηγές σημείωναν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες εκτινάσσονται και η ανακεφαλαιοποίηση καθίσταται ακόμη λιγότερο ελκυστική για τους ιδιώτες επενδυτές. Ήδη οι τραπεζίτες εξέφρασαν απογοήτευση για τους όρους όπως ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών προ εβδομάδων, ενώ στην περίπτωση του buy back, εάν δεν υπάρχουν σαφή κίνητρα για τους ιδιώτες επενδυτές, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κινδύνευε με πλήρη κρατικοποίηση.

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι έτσι χάνεται και η προοπτική της διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα προέκυπτε από τη συμμετοχή των ιδιωτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου για την κάλυψη του 10% των συνολικών κεφαλαιακών τους αναγκών. Η προοπτική αυτή κρίνεται ότι δεν είναι πλέον δυνατή, αφού οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι ιδιαίτερα υψηλές και το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι φιλικό για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, σε σχετική έκθεση του για τις αποφάσεις του Eurogroup και την επαναγορά του δημόσιου χρέους από ιδιώτες κατόχους ανέφερε ότι «η επαναγορά του δημοσίου χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ζημίες τις ελληνικές τράπεζες, ενώ παράλληλα η επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους σε συνδυασμό με την απαίτηση της τράπεζας της Ελλάδος για κεφαλαιακή επάρκεια 10% τον Ιούνιο του 2013, θα αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών».

Υπάρχει και η άποψη ότι η επαναγορά είναι το «colpo grosso» του Eurogroup για να ανέβουν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων. «Όταν η αγορά ομολόγων ανεβαίνει και σταθεροποιείται, λειτουργεί όπως κάθε άλλη αγορά μιας χώρας που δεν έχει επείγουσα ανάγκη για ρευστότητα», ανέφερε κορυφαίος διαχειριστής, εκτιμώντας ότι αφού οι Ευρωπαίοι αγοράζουν σε τιμή ομολόγων 30, εκεί είναι και το πρώτο «μαξιλάρι», εκεί θα ωθηθούν οι τιμές. Εν προκειμένω λοιπόν, το Eurogroup δεν έχει διακαή πόθο την επαναγορά, αλλά την άνοδο των τιμών. Το ίδιο στέλεχος σημείωνε «μην εκπλαγείτε εάν στην επόμενη συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι δηλώσουν ότι επαναγοράζουν και σε τιμή 40…»

Σε κάθε περίπτωση αυτό που αναφέρουν παράγοντες της αγοράς είναι είτε η τιμή ομολόγων είναι στο 30%, είτε στο 50%, στο 100 δεν θα φτάσει, οπότε η ανακεφαλαιοποίηση θα προκαλέσει dilution 90% στους παλαιούς μετόχους.


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Follow @haikouroi