Log in

Το κουπόνι, η τιμή και τα ανταλλάγματα των τραπεζών για την επαναγορά

Το Χρηματιστήριο "υποφέρει", οι τραπεζίτες διαρρηγνύον τα ιμάτιά τους και οι αναλυτές, ιδιαίτερα στο εξωτερικό θεωρούν ούτε λίγο ούτε πολύ ένα καλό deal την επαναγορά ομολόγων. Αυτός ο... διχασμός απόψεων κρύβει πίσω του ένα παιχνίδι στρατηγικής και διαπραγματεύσεων που αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα το απόγευμα στην συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Γράφει η: 

Οι τραπεζίτες έχουν συζητήσει τους τελευταίους μήνες όλες τις τεχνικές εναλλακτικές δυνατότητες προκειμένου οι κεφαλαιακές τους ανάγκες να μειωθούν, με παράλληλη και αντίστοιχη μείωση που θα είχε αυτό και στο δημόσιο χρέος. Και αναμένεται να επανέλθουν στην συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να συμφωνήσουν για την «εθελοντική» επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

«Ξεκινά ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης για να βρεθεί η σωστή τιμή επαναγοράς, η τιμή που θα ευνοεί τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς καθεμία από αυτές έχει αποτιμήσει στον ισολογισμό της σε διαφορετική τιμή τα ομόλογα...» σχολίαζε παράγοντας της αγοράς.

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται από διστακτικές έως και αρνητικές στο ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία εάν δεν διασφαλιστεί, με κάποιο τρόπο, ότι η ζημία που θα υποστούν από την πώληση ομολόγων που κατέχουν θα ισοσκελιστεί. Και θέτουν θέμα τόσο για την τιμή της επαναγοράς όσο και για το... κουπόνι.

«Τα ομόλογα εκτός της τιμής διαπραγμάτευσης στην δευτερογενή αγορά έχουν και ένα ετήσιο κουπόνι 2%. Οι τράπεζες αυτά τα κέρδη τα έχουν προϋπολογίσει στα επιχειρησιακά τους σχέδια και επιμερίσει ανά έτος. Αυτά θα απωλεστούν με την επαναγορά, άρα με κάποιο τρόπο πρέπει να καλυφθούν».

Αυτό που επισημαίνουν οι τραπεζίτες είναι ότι η επαναγορά ομολόγων θα μπορούσε να είναι επιτυχημένη και να αποτελέσει πηγή ρευστότητας για τις τράπεζες εάν η τιμή είναι ελκυστική. Και ως τέτοια θεωρούν όχι το 28-30, αλλά το 35-36. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σχολίαζαν «τα hedge funds εξασφαλίζουν υπερ-κέρδη από τις τοποθετήσεις τους στα ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες, τα ταμεία, εάν “υποχρεωθούν” να συμμετέχουν και οι μικρο-ομολογιούχοι θα πληρώσουν πάλι το…μάρμαρο». Όλα λοιπόν εξαρτώνται από την τιμή που έχουν αποτιμηθεί τα ομόλογα και από την τιμή επαναγοράς.

Όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν θα είναι εύκολο για τις τράπεζες να προσελκύσουν διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον όταν θα πουλήσουν τα ομόλογα για τα οποία η προοπτική είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξήσουν τις τιμές τους, όσο η ελληνική οικονομία θα ανακάμπτει. Εφόσον δεν καταφέρουν να καλύψουν το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες, θα οδηγηθούν σε κρατικοποίηση.

Και σημείωναν ότι δεν χάνεται μόνο η προοπτική μεγαλύτερων κερδών, εάν οι τιμές φτάσουν στο 60 ή το 70, αλλά και το γεγονός ότι αφού τα ομόλογα αυτά διέπονται από το βρετανικό δίκαιο, στην λήξη τους – έστω και αν για κάποια αυτή φθάνει τα 30 χρόνια- θα πρέπει να πληρωθούν στο ακέραιο, δηλαδή στην τιμή 100.

Ο «αντίλογος» από χρηματιστηριακές πηγές ήταν ο εξής: «Θα προσελκυθούν οι επενδυτές από ένα περιουσιακό στοιχείο που σήμερα αξίζει 20 και μπορεί να πάει στο 30 και μελλοντικά στο 40 ή 50 και όχι από το επιχείρημα ότι σήμερα - με την επαναγορά έχουμε στα χέρια μας Χ ρευστότητα;».

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι κομβικό σημείο είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες μέσω των 50 δισ. ευρώ που προορίζονται συνολικά γι' αυτές και να βγούν εκ νέου στις αγορές χρήματος, να ανοίξει η διατραπεζική αγορά γι' αυτές.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Follow @haikouroi