Log in

Τράπεζες: Με το στανιό και φορολογικές «χάρες» στην επαναγορά ομολόγων

Δεν θέλουν να συμμετάσχουν αλλά εντέλει είναι μονόδρομος η επαναγορά του ελληνικού χρέους για τις τράπεζες. Και ευελπιστούν ή κατά το δυνατόν θα πιέσουν την κυβέρνηση να «χρυσώσει» το χάπι με τον αναβαλλόμενο φόρο.

Γράφει η: 

Πολλά περιθώρια διαπραγματεύσεων για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης δεν υπάρχουν, μια που η υπουργική απόφαση είναι δεδομένη και εγκεκριμένη από την τρόικα, το δε επιχείρημα ότι οι τράπεζες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην κρατικοποίηση δεν βρίσκει – στην παρούσα φάση- ανταπόκριση.

Και αυτό γιατί διακυβεύεται η επόμενη δόση, μια που το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν επιτύχει η επαναγορά εκταμίευση από πλευράς του δεν θα υπάρξει. Πέρα από κάθε αμφιβολία ή διαπραγματευτικό όπλο, ουδείς στην κυβέρνηση θα αναλάμβανε το ρίσκο να τιναχθεί όλο το εγχείρημα στον αέρα για χάρη των τραπεζών.

Και εδώ εξάλλου βρίσκουν πεδίο εφαρμογής όσα ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετοχών, απαντώντας σε ερώτηση μικρομετόχου για το πότε εντέλει οι τράπεζες θα δώσουν μέρισμα: «Να αφήσουμε στην άκρη το ατομικό συμφέρον. Να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον, να πράξουμε για το καλό της πατρίδας καταρχήν, μετά για το κοινωνικό καλό και τέλος για το προσωπικό μας συμφέρον…».

Αν το συμφέρον των τραπεζών ταυτίζεται εν προκειμένω και με το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων φορολογουμένων, καθώς το μέτρο της επαναγοράς έχει στόχο να μειώσει το χρέος της Ελλάδας κατά σχεδόν 20 δισ. ευρώ, θα φανεί πολύ σύντομα, καθώς την Δευτέρα ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα επαναγοράς, το οποίο θα έχει διάρκεια 5 ημερών.

Οι ελληνικές τράπεζες ζητούν ανταλλάγματα, αφού θεωρείται αδύνατον να μην συμμετέχουν. Από το να λάβουν με νομοθετική ρύθμιση αμνηστία για τις αποφάσεις τους, θεωρώντας ότι μέτοχοι θα κατηγορήσουν τις διοικήσεις για απιστία, καθώς θα εγγράψουν αυξημένες ζημίες από την πώληση των ομολόγων. Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες το κέρδισαν από το ΥΠΟΙΚ. Μέχρι να διαπραγματευθούν όσο είναι εφικτό τις τιμές επαναγοράς. Εάν είναι υψηλές, όπως ανέφεραν τραπεζικά στελέχη στην FMVoice.gr, η επαναγορά μπορεί να είναι ελκυστική και να αποδώσει κεφάλαια στα πιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης, ζήτησαν να λάβουν πλήρως τα οφέλη του αναβαλλόμενου φόρου από το κούρεμα του PSI+ και όχι «κουτσουρεμένα» όπως σχεδίαζε να τα δώσει το ΥΠΟΙΚ. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν την πλήρη αναγνώρισή της δυνατότητας συμψηφισμού των ζημιών του PSI+ με μελλοντικά κέρδη του στα εποπτικά κεφάλαια σε αναγωγή ομίλου και σε εύρος 30ετίας. Κάτι τέτοιο που θα μείωνε τις κεφαλαιακές ανάγκες τους κατά περίπου 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα το θέσει στην τρόικα, ωστόσο η τελική έγκριση θα πρέπει έρθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Επανέφεραν στο τραπέζι – μάταια αφού γνωρίζουν εξαρχής ότι η τρόικα δεν κάνει αποδεκτό το αίτημα- και τη δυνατότητα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εγγυηθεί το 100% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν οι ς τράπεζες και αυτές με την σειρά τους να εκχωρήσουν όλα τα ομόλογα στο ΤΧΣ.

Τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών πλέον έχουν την ενημέρωση που ήθελαν από τον κ. Στουρνάρα και σύντομα θα κληθούν να αποφασίσουν. Αυτό έδωσαν ως απάντηση στις «πιέσεις» του υπουργού για τη συμμετοχή των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στην επαναγορά.

Διαδικασία

Στα διαδικαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα οι Deutsche Bank και Morgan Stanley, οι δύο διεθνείς οίκοι που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το δύσκολο αυτό έργο της επαναγοράς, καλούνται μέχρι να βγει η ανακοίνωση να έχουν βολιδοσκοπήσει τα hedge funds για τις προθέσεις τους ως προς τη συμμετοχή, αλλά και να εκτιμήσουν το ύψος των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο για τον καθορισμό της τιμής, καθώς αν συμφωνήσουν ομολογιούχοι με συνολικής αξίας χρέους 34 δισ. ευρώ σε τιμή 33% της ονομαστικής αξίας, τότε η ελάφρυνση του χρέους θα είναι περίπου 22,8 δισ. ευρώ χωρίς ωστόσο να υπολογίζονται τα κεφάλαια που θα δανειστεί το ελληνικό δημόσιο για να πληρώσει την τιμή του ομολόγου στο 33%.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Follow @haikouroi