Log in

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η Ουκρανία

Σε αναζήτηση όχι μόνο νέου πρωθυπουργού αλλά και νέου κυβερνητικού συνασπισμού βρίσκεται από χθες το βράδυ η Ουκρανία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ, εντείνοντας τους φόβους της Δύσης για μια κλιμακούμενη πολιτική και κοινωνική αστάθεια που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή στροφή της χώρας.

Γράφει η: 

Το βέβαιο είναι ότι το Κρεμλίνο θα πρέπει μάλλον να.. τρίβει τα χέρια του, αντιλαμβανόμενο ότι η περίφημη εξέγερση της πλατείας Μαιντάν και τα όσα ακολούθησαν έκτοτε μπορεί τελικά να εξελιχτούν σε μια… παρένθεση, που αργά ή γρήγορα θα επαναφέρει το Κίεβο υπό τον έλεγχο του. Οι ελπίδες του ουκρανικού λαού για μια φιλοευρωπαϊκή στροφή που θα έφερνε μια καλύτερη ζωή αποδείχτηκαν φρούδες, όπως και οι προσδοκίες του για μια δυτική στήριξη για την αναδόμηση της οικονομίας ή ένα ανανεωμένο πολιτικό σκηνικό που θα άφηνε πίσω του τα φαινόμενα διαφθοράς του παρελθόντος.

Τελικά τα κονδύλια της Δύσης και του ΔΝΤ έρχονται με το σταγονόμετρο και με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβαρύνει αντί να βελτιώσουν τη καθημερινότητα των πολιτών. Οι περίφημες μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει, όπως και η μεγαλύτερη προσέγγιση με την Ε.Ε., ειδικά δε, μετά το αρνητικό ολλανδικό δημοψήφισμα τη περασμένη εβδομάδα που τίναξε στον αέρα την δρομολόγηση του περίφημου συμφώνου Ε.Ε.-Ουκρανίας. Και βέβαια «καπάκι» σε όλα αυτά, τα συνεχόμενα κρούσματα διαφθοράς με αποκορύφωμα την αποκάλυψη ότι το όνομα του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο είναι αναμεμειγμένο στα διάσημα πλέον Panama Papers.

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση Γιάτσενιουκ, που μετά βίας είχε επιζήσει μια πρόταση μομφής μόλις το Φεβρουάριο, βρέθηκε εκ νέου να κλυδωνίζεται σοβαρά, με αποκορύφωμα την απόφαση δύο εκ των κυβερνητικών εταίρων να αποχωρήσουν εκφράζοντας τη δυσφορία τους προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Έτσι, ο Γιάτσενιουκ αποφάσισε τελικά να παραιτηθεί, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη νέων συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης και την εκλογή νέου πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση του ο Γιάτσενιουκ διευκρίνισε ότι το κόμμα του, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη βουλή, μετά το κόμμα του Ποροσένκο, είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Μάλιστα, ως προτεινόμενο αντικαταστάτη του φαίνεται να προκρίνει τον πρόεδρο της Βουλής, Βολοντιμίρ Γκρόυσμαν, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης και του Ουκρανού προέδρου. Όμως, είναι σαφές, από τις αιχμές που άφησε, ότι έχει σοβαρά παράπονα από το κόμμα του Ποροσένκο και πιθανότατα από τον ίδιο τον Ουκρανό ηγέτη.

Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή πρωθυπουργού δεν λύνει τα προβλήματα, τα οποία εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες τόσο από την ανάμειξη του Ποροσένκο στα Panama Papers όσο και από το ολλανδικό δημοψήφισμα. Ειδικά το τελευταίο δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα επηρεάσει την επικύρωση της πολύ σημαντικής συνθήκης για το Κίεβο, όμως το πιθανότερο είναι ότι η ολλανδική κυβέρνηση δεν θα αγνοήσει τη λαϊκή ετυμηγορία παρά το γεγονός ότι δεν δεσμεύεται νομικά. Κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα η εφαρμογή της συνθήκης θα καθυστερήσει δυσχεραίνοντας πολιτικά και οικονομικά τη θέση της Ουκρανίας.