Log in

Κυνηγώντας τις 376 (ψήφους)

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε όσα μπορούσε να πει (σε τρεις διαφορετικές γλώσσες) και υποσχέθηκε όσα μπορούσε να υποσχεθεί για μια ευρεία θεμάτων που ξεκινούσαν από το γράμμα του νόμου και το περιβάλλον έως την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνία της πληροφορικής και τη διεύρυνση της Ε.Ε. Όμως, το αν έπεισε ή όχι τα μέλη της Ευρωβουλής να την στηρίξουν και να επικυρώσουν την τοποθέτηση της στην προεδρία της Κομισιόν παραμένει ερωτηματικό.

Γράφει η: 


Με τον χρόνο για την κρίσιμη ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας να μετρά ήδη αντίστροφα, η γερμανίδα πέρασε μερικές δύσκολες στιγμές στις Βρυξέλλες προσπαθώντας να «πουλήσει» την υποψηφιότητα της. Ειδικά δε, στην χθεσινοβραδινή συνάντηση της με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Σώματος. Όμως εξακολουθεί να συναντά αρκετές αντιστάσεις ειδικά από τις ομάδες των ευρωσοσιαλιστών και των πρασίνων.

Ο μαγικός αριθμός για την επικύρωση του διορισμού της είναι 376 ψήφοι, επί των 751 του Σώματος. Όμως, στους κόλπους των Βρυξελλών (και όχι μόνο) είναι κοινό μυστικό πως είναι βασικό να μην πετύχει απλά μια οριακή αποδοχή της υποψηφιότητας της, αλλά να συγκεντρώσει μια «καλή» πλειοψηφία που θα λειτουργήσει ως περαιτέρω νομιμοποίηση του κύρους της. Κοινώς ο στόχος είναι να ξεπεράσει τις 400 ψήφους, όπως είχε γίνει και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε υπερψηφιστεί από 422 ευρωβουλευτές.

Σε πρώτη φάση η γερμανίδα πρώην υπουργός Άμυνας βασίζεται στις ψήφους του ΕΛΚ που ελέγχει 182 έδρες, αν και ο ηγέτης των συντηρητικών, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, δυσκολεύεται ακόμη να… καταπιεί πως έχασε το θρόνο της Κομισιόν. Επίσης φαίνεται ότι οι επαφές της με τους Φιλελευθέρους (που έχουν 108 έδρες) έχουν πάει καλά, δεδομένου άλλωστε πως στην συγκεκριμένη ομάδα κυρίαρχο ρόλο έχει το γαλλικό κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για την επιλογή της. Όμως, χρειάζεται κι άλλες ψήφους, κυρίως από τις τάξεις των ευρωσοσιαλιστών, οι οποίοι αριθμούν 153 έδρες.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλουν τους σοσιαλιστές να εξακολουθούν να δυσφορούν έντονα για την απόρριψη του Ολλανδού επικεφαλής τους, Φρανς Τίμερμανς για τη θέση και απαιτούν, αν μη τι άλλο, μια πιο προοδευτική ατζέντα από την 60χρονη γερμανίδα.

Βέβαια, η φον ντερ Λάιεν έχει έναν καλό σύμμαχο στην σοσιαλιστική ομάδα στο πρόσωπο του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος την στηρίζει διότι θέλει να εφαρμοστεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, βάσει της οποίας η Μαδρίτη κερδίζει τη θέση του ύπατου εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής (με τον Ζοζέπ Μπορέλ). Όμως, έτερα μέλη της ομάδας παραμένουν επιφυλακτικά, παρά και την πρόταση της γερμανίδας να ορίσει ως πρώτο αντιπρόεδρο τον Τίμερμανς.

Αντιστοίχως πολύ υψηλές απαιτήσεις για να προσφέρουν τη στήριξη τους έθεσαν και οι πράσινοι απαιτώντας σαφείς δεσμεύσεις για την προώθηση μιας πρασινότερης ατζέντας σε θέματα περιβάλλοντος και προστασίας των θαλασσών. Άλλωστε, οι πράσινοι έχοντας βγει χαμένοι από το μοίρασμα των θεσμικών θέσεων της Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι ήταν η ευρωομάδα που κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη στις πρόσφατες ευρωεκλογές, απαιτούν τουλάχιστον να επηρεάσουν ουσιαστικά την ατζέντα της νέας Κομισιόν. Ιδανικά δε, θα ήθελαν το διορισμό ενός Πράσινου επιτρόπου σε σχετικό χαρτοφυλάκιο στο νέο κολέγιο των επιτρόπων.

Η κρίσιμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη και παρά το γεγονός ότι ο διορισμός της γερμανίδας πιθανότατα θα περάσει – διότι το αντίθετο θα προκαλούσε χάος και διεθνή διασυρμό της Ευρώπης-, το όλο παρασκήνιο επιβεβαιώνει το ρήγμα στους κόλπους της Ευρώπης και πόσο δύσκολο θα είναι αντιστοίχως το έργο της στο τιμόνι του κυριότερου θερμικού οργάνου της Ε.Ε.