Log in

Το πάθημα της κάλπης τους έγινε μάθημα: Συμφωνία-αστραπή για Σοσιαλιστές και Podemos

Ούτε καν 48ώρες από την κάλπη της Κυριακής δεν χρειάστηκαν ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας για να φτάσουν σε μια συμφωνία συγκυβέρνησης, στην οποία θα έπρεπε ουσιαστικά να έχουν καταλήξει πριν από επτά μήνες. Μόνο που το «κάλλιο αργά παρά ποτέ», δεν ισχύει στην περίπτωση αυτή.

Γράφει η: 

Διότι αν η συμφωνία αυτή είχε έρθει νωρίτερα, η χώρα δεν θα είχε συρθεί σε μια τέταρτη κάλπη που αντί να δώσει λύσεις, έκανε τα πράγματα χειρότερα. Αμφότερα τα κόμματα δεν πρόκειται να είχαν δει τη δύναμη τους να μειώνεται, τόσο μεμονωμένα όσο και μαζί. Η παραδοσιακή Δεξιά του Λαϊκού Κόμματος δεν θα είχε κερδίσει άλλες 22 έδρες που ενισχύουν το εκτόπισμα της. Και βέβαια η χώρα δεν θα είχε υποστεί το μέγα σοκ της θεαματικής ενίσχυσης της νεοφασιστικής, ρατσιστικής ακροδεξιάς του Vox, που υπερδιπλασίασε τις έδρες του και πλέον είναι το τρίτο κόμμα στη βουλή.

Αυτό και μόνο του είναι διασυρμός για τη χώρα και ήττα για τη δημοκρατία και τις προοδευτικές δυνάμεις, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο ώστε οι κύριοι Σάντσεθ και Ιγκλέσιας να… πανηγυρίσουν για την προκαταρκτική τους συμφωνία.

Ο Σοσιαλιστής ηγέτης επέδειξε αλαζονεία και λανθασμένη κρίση, όταν τερμάτισε τις συνομιλίες με τους Podemos επειδή πολύ απλά ήθελε τα δύο κόμματα να συνεργαστούν, αλλά όχι να συγκατοικήσουν υπό μια κανονική κυβέρνηση συνασπισμού.

Μετά το χαστούκι της Κυριακής, η συμφωνία για μια προοδευτική κυβέρνηση-συνασπισμού επήλθε στο… πιτς φυτίλι. Όμως, οι δύο τους βρίσκονται ακόμη μακριά από το να κυβερνήσουν, δεδομένου ότι η δύναμη τους είχε συρρικνωθεί.  

Ακόμη και με την πιθανή προσθήκη στην εξίσωση του Mas Pais, του νέου κόμματος που δημιούργησε ο πρώην υπαρχηγός των Podemos καταφέρνοντας στην πρεμιέρα του να κερδίσει 2 έδρες, το αριστερό μπλοκ μετρά 158 έδρες, σε σχέση με τις 165 που αριθμούσαν όλοι μαζί στην προηγούμενη βουλή.

Το που μπορεί να βρουν τις έδρες που χρειάζονται για να φτάσουν το μαγικό αριθμό των 176 εδρών που απαιτείται για πλειοψηφία είναι μια έτερη…  πονεμένη υπόθεση.

Οι κεντρώοι Ciudadanos που τους προηγούμενους μήνες είχαν προσεγγιστεί για να βοηθήσουν, αλλά αρνήθηκαν, είναι πια πρόθυμοι, αλλά έχουν επίσης αποδυναμωθεί. Και μάλιστα δραματικά, πέφτοντας από τις 57 στις 10 έδρες.

Το κατηγορηματικό «όχι» των Ciudadanos στη συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, μετά τις εκλογές του Απριλίου, ήταν ένας από τους λόγους που ο κόσμος τους γύρισε προχθές την πλάτη. Οπότε και να αλλάξουν τώρα γνώμη, οι μόλις 10 έδρες που αριθμούν, δεν λύνουν το πρόβλημα του Σάντσεθ.

Μια εναλλακτική λύση θα ήταν η συνεργασία του αριστερού μπλοκ με τα κόμματα των Καταλανών και των Βάσκων. Ειδικά τα πρώτα βγήκαν ενισχυμένα από την κάλπη έχοντας συσπειρώσει γύρω τους όλο το εκλογικό κοινό της περιοχής. Όμως, η πιθανή απαίτηση τους να συζητηθεί η διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος στην Καταλανία θα φέρει σε δύσκολη θέση τους Σοσιαλιστές. Κοινώς με το Καταλανικό να είναι μείζον πολιτικό θέμα στη Μαδρίτη, ο Σάντσεθ θα έχει δυσκολίες να κρατήσει την όποια συνεργασία τους ζωντανή και άρα την ίδια την κυβέρνηση του.