Log in

Η Σάνα Μαρίν σπάει τα στερεότυπα

Για μια ακόμη φορά ο ευρωπαϊκός βορράς μας έβαλε τα γυαλιά με το πόσο μπροστά είναι σε θέματα ισότητας. Στη Φινλανδία, ένας κυβερνητικός συνασπισμός με πέντε γυναίκες αρχηγούς, από τις οποίες οι τέσσερις είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, κατέληξε στην επιλογή, τι άλλο, μιας γυναίκας πρωθυπουργού, η οποία ήδη γράφει ιστορία και έχει γίνει θέμα συζήτησης στα διεθνή media.

Γράφει η: 

Ο προφανής λόγος είναι πως η Σάνα Μαρίν είναι γυναίκα και μάλιστα ιδιαίτερα γοητευτική. Όμως, το πιο σημαντικό ότι είναι μόλις 34 ετών, η νεότερη πρωθυπουργός της χώρας και από τις νεότερες παγκοσμίως, δίδοντας πραγματικό νόημα σε αυτό που τα περισσότερα κόμματα διεθνώς ονομάζουν... ανανέωση.

Διότι ανανέωση δεν είναι να πας από τους 60ρηδες και βάλε ηγέτες στους 50ρηδες ή έστω στους 40ρηδες, αλλά πολύ πιο χαμηλά. Ειδικά αν έχουν τα προσόντα και το μυαλό για αυτή τη θέση. Όσον αφορά την έλλειψη μεγάλης εμπειρίας, το μόνο που έχω να πω είναι πως... είδαμε και πόσο καλά τα πηγαίνουν και οι... 60ρηρες, οπότε η αξία της εμπειρίας είναι, τουλάχιστον ως ένα βαθμό, υπερτιμημένη.

Βέβαια, ως γυναίκα και η ίδια δεν μπορώ να δηλώσω ικανοποιημένη επειδή εν έτει 2019 πρέπει να γιορτάζουμε διότι μια ακόμη γυναίκα και δη, νέα γυναίκα ανέλαβε το τιμόνι μιας χώρας. Η ισότητα υποτίθεται ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη σε όλο τον δυτικό κόσμο, αλλά πρακτικά το τι συμβαίνει στην πολιτική και επιχειρηματική σκηνή είναι οφθαλμοφανές. Οι γυναίκες σε θέσεις εξουσίας είναι λίγες, δακτυλοδεικτούμενες και συνήθως χειρότερα αμειβόμενες, παρά το γεγονός ότι πρακτικά έχουν προσπαθήσει και κουραστεί πολύ, πολύ, περισσότερο από οποιονδήποτε άνδρα για να κατακτήσουν μια τέτοια θέση.

Η Φινλανδία βέβαια ανέκαθεν ήταν μπροστά, αντανακλώντας γενικότερα τις σημαντικότατες κατακτήσεις που έχουν πετύχει οι γυναίκες στην Σκανδιναβία. Η χώρα είναι εδώ και δεκαετίες ψηλά στους δείκτες ισότητας, εξέλεξε την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό το 2003, ενώ σήμερα η μισή βουλή της, ήτοι το 47%, απαρτίζεται από γυναίκες.

Συγκριτικά, για το δικό μας χάλι, να μην μιλήσω... Ούτε βέβαια για τα σεξιστικά σχόλια που συνήθως συνοδεύουν οποιαδήποτε γυναίκα και δη νέα γυναίκα τολμά να αποφασίσει να ασχοληθεί με τον πολιτικό στίβο.

Πάντως, η κυρία Μαρίν αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και για έναν ακόμη λόγο, χάρη στον οποίο πετυχαίνει να ανατρέψει στερεότυπα και ταμπού. Η νέα πρωθυπουργός είναι παιδί ομόφυλου ζευγαριού (σόδομα και γόμορα που θα έλεγαν και κάποιοι ιεράρχες μας). Παρόλ’ αυτά κατάφερε όχι μόνο να μεγαλώσει λίαν φυσιολογικά και να αποκτήσει τη δική της ευτυχισμένη οικογένεια (είναι παντρεμένη και έχει ένα κοριτσάκι μόλις 22 μηνών), αλλά κατάφερε να έχει μια επιτυχημένη καριέρα και ως νέα μητέρα να ανταπεξέρχεται στα καθήκοντα της στην πολιτική, ως βουλευτής, ως υπουργός και τώρα πλέον ως πρωθυπουργός.

Κατά τα άλλα, απολαμβάνει μια φυσιολογική ζωή, με το instagram της να είναι γεμάτο σοβαρές αλλά και αστείες φωτογραφίες από την καθημερινότητα και τη προσωπική της ζωή, τις διακοπές της ή τον θηλασμό του μωρού της, την παρουσία της σε λαμπερές εκδηλώσεις αλλά και πολιτικές συγκεντρώσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες συγκέντρωσε όλο το ενδιαφέρον των φωτογράφων, ειδικά όταν «πιάστηκε» σε ένα πηγαδάκι με τις έτερες ισχυρές κυρίες του συμβουλίου, την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τη Δανέζα Μέτε Φρεντέρισκεν.