Log in

«Πόλεμος» για το νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Οι αντίπαλοι έχουν πάρει ήδη θέση στο ρινγκ, καθώς το επικείμενο ματς για τα… λεφτά του ευρω-προϋπολογισμού προμηνύεται σκληρότερο από ποτέ.

Γράφει η: 

Πραγματικά, μία εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής (στις 20 Φεβρουαρίου) οι συναντήσεις και παρασκηνιακές επαφές έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες και όχι μόνο.

Το πρόβλημα ξεκινά από το κενό που δημιούργησε το Brexit, ύψους μεταξύ 12 και 15 δισ. ευρώ το χρόνο, δεδομένου ότι η Βρετανία ήταν ένας από τους σημαντικότερους χρηματοδότες του κοινοτικού ταμείου, οπότε μέχρι τα τέλη της χρονιάς οι υπόλοιποι εταίροι πρέπει να καταλήξουν σε ένα νέο σχήμα αναφορικά με το λεγόμενο Multiannual Financial Framework (MFF), ήτοι τον 7ετες προϋπολογισμό που χρηματοδοτεί τα προγράμματα και τη διοίκηση της Ε.Ε.  

Ένα πρώτο ζήτημα είναι πως θα αναδιαμορφωθούν οι εισφορές των 27 πλέον κρατών-μελών, ένα δεύτερο ζήτημα είναι το συνολικό ύψος του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού. Οπότε είναι εύλογο ότι ο καυγάς έχει ανάψει από νωρίς και πως η εξεύρεση λύσης δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολη.

Μέσω των Θεσμών, όλη την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν πληθώρα προπαρασκευαστικών επαφών και συνομιλιών με σκοπό να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο εν όψει της επικείμενης Συνόδου, όπου ο νέος προϋπολογισμός θα είναι το βασικό (πιθανότατα το αποκλειστικό) θέμα συζήτησης.

Η πλειοψηφία των κρατών μελών φαίνεται να κλίνει προς την πρόταση για έναν προϋπολογισμό ύψους περίπου στο 1,3% επί του ΑΕΠ της Ένωσης, όμως οι γνωστοί-άγνωστοι της πιο σφικτής πολιτικής (ήτοι Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία και ενδεχομένως και Γερμανία) επιθυμούν το νούμερο να «κλείσει» πιο χαμηλά, γύρω στο 1%.

Η ίδια η Κομισιόν αναζητώντας τη χρυσή τομή έχει βάλει στο τραπέζι ένα νούμερο κοντά στο 1,1%, που μεταφράζεται σε περίπου 1,25 τρισ. ευρώ για το σύνολο της επταετίας. Όμως, για την ώρα είναι σαφές είναι πως βρισκόμαστε ακόμη μακριά από την επίτευξη συμφωνίας. 

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα είναι πως ένας ακόμη παίχτης έχει κάνει την εμφάνιση του απαιτώντας να έχει άποψη και λόγο στη συμφωνία: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ναι μεν είναι αυτό που νομικά επικυρώνει το τελικό κείμενο, αλλά σπάνια παρεμβαίνει ουσιαστικά στο περιεχόμενο του. 

Το μήνυμα που εκπέμπουν φέτος οι ευρωομάδες είναι πως είναι αποφασισμένες να φτάσουν έως την υποβολή βέτο, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, αν θεωρήσουν ότι δεν δίδονται αρκετά κονδύλια για σημαντικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής κοινωνίας, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η μεταναστευτική πολιτική και η προώθηση των νέων τεχνολογιών.

Μάλιστα, μόλις χθες στα χέρια του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έφτασε επιστολή από τις βασικές ευρωομάδες του Σώματος, η οποία ξεκαθαρίζει ότι οι ευρωβουλευτές δεν θα αποδεχτούν να τους παρουσιαστεί προς επικύρωση ένα… έτοιμο κείμενο. Είναι σημαντικό δε, ότι στην επιστολή οι ευρωομάδες τάσσονται υπέρ της πρότασης για προϋπολογισμό στο ανώτατο πλαφόν του 1,3% του ΑΕΠ.