Log in

Eurogroup: Το Βερολίνο επιμένει σε ημίμετρα

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα λεκτικά κλισέ για να περιγράψουμε την κρισιμότητας της συνεδρίασης του Eurogroup, που ξεκινά σε λίγες ώρες. Όμως το ζητούμενο παραμένει στην ουσία και στο αν, επιτέλους, οι υπουργοί Οικονομικών καταφέρουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όχι μόνο για να σώσουν τις αγορές και τις οικονομίες της περιοχής, αλλά ουσιαστικά το ίδιο το ευρω-οικοδόμημα.

Γράφει η: 

Διότι δεν είναι μόνο οι Ιταλοί που αρχίζουν να αναρωτιούνται σοβαρά, γιατί τελικά έχουμε την Ένωση…

Για την ώρα, δυστυχώς, οι οιωνοί δεν είναι θετικοί. Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις του βορρά δεν φαίνεται πρόθυμες να εγκαταλείψουν τις αγκυλώσεις τους για το κρίσιμο ζήτημα των κορονο-ομολόγων, παρά τις «άγριες» διαθέσεις κυρίως Ιταλών και Ισπανών.

Η ίδια διαφωνία αποτυπώνεται και σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, αν λάβουμε υπόψη τον ανοιχτό καυγά που στήθηκε και στην Κομισιόν, με τον Γάλλο και τον Ιταλό επίτροπο να παρεμβαίνουν αναφανδόν υπέρ της έκδοσης κορονο-ομολόγων και τον εκπρόσωπο της Επιτροπής να τους «αδειάζει» κανονικά, ξεκαθαρίζοντας ότι η επικεφαλής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν συμμερίζεται τις απόψεις τους. Θυμίζουμε, η Γερμανίδα είχε εκφέρει διαφορετική γνώμη αρχικά, αλλά γρήγορα ανέκρουσε πρύμναν πιθανότατα διότι φρόντισε να την «συμμαζέψει» και να την επαναφέρει στην… τάξη το Βερολίνο.

Κάπως έτσι η συνταγή που παραμένει στο τραπέζι περιλαμβάνει μια δέσμη μέτρων που κοστολογείται πάνω από τα 500 δισ. δολάρια, ένα ποσό που στην ουσία δεν είναι μεγάλο δεδομένων των αναγκών των κρατών μελών και της σαρωτικής οικονομικής καταστροφής του κορονοϊού. Έτσι αν μείνουμε, πράγματι, εκεί, η επόμενη ημέρα δεν αφήνει κανένα περιθώριο πανηγυρισμών.

Συγκεκριμένα μιλάμε:

- Για την περίφημη αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του οποίου απομένει να αποσαφηνιστεί το ύψος και κυρίως οι όροι των πιστωτικών γραμμών, αν δηλαδή θα υπάρξει μνημόνιο και τρόικα.

- Για την χορήγηση αναπτυξιακών δανείων, έως και 200 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις (κυρίως μικρομεσαίες) μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

- Για την ενεργοποίηση της Κομισιόν που θα δημιουργήσει ένα νέο δίχτυ ασφαλείας ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα εστιάσει στοχευμένα στην προστασία των θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Επιπρόσθετα η Κομισιόν έχει εισηγηθεί την απελευθέρωση επιπλέον κονδυλίων, ύψους περίπου 2,7 δισ. ευρώ από τον τρέχοντα προϋπολογισμό της Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει προμήθεια ιατρο-φαρμακευτικού υλικού και τη διανομή του κυρίως στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας.

Το Βερολίνο και οι σύμμαχοι του επιμένουν πως τα μέτρα αυτά για την ώρα είναι αρκετά, αν συνυπολογιστούν και τα μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία εκτιμώνται ότι σε επίπεδο ρευστότητας αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Μάλιστα, έχουν προτιμήσει να εξαντλήσουν την «ευελιξία» και την «αλληλεγγύη» τους, συζητώντας πιθανή χαλάρωση στους όρους του ΕΣΜ, έτσι ώστε οι πιστωτικές γραμμές του μηχανισμού να μην συνοδεύονται από αυστηρά και δη, γραπτά μνημόνια.

Όμως, ο νότος δεν δείχνει να εκτιμά τη δήθεν ευελιξία του βορρά στο ζήτημα και αντ’αυτού παραμένει εστιασμένος στην ανάγκη έκδοσης κορονο-ομολόγων ενδεχομένως μέσα από την επίσημη γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου ειδικού ταμείου που θα εκδίδει κοινό χρέος.

Κοινώς παρά τις διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι στο αποψινό συμβούλιο θα αναζητηθεί συμβιβασμός, το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα δεν φαίνεται ικανό να αφήσει να δημιουργηθούν ούτε καν γέφυρες μεταξύ τους…