Log in

Σενάρια αναζωπύρωσης του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου

Στο κυνήγι… κινεζικών μαγισσών φαίνεται να επικεντρώνει την προσοχή του ο Ντόναλντ Τραμπ στην απεγνωσμένη προσπάθεια του να αποπροσανατολίσει την αμερικανική κοινή γνώμη και να στρέψει αλλού την οργή της για την πανδημία και τις συνέπειες της. Βλέπει, άλλωστε, πως τα ποσοστά του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν ανεβαίνουν…

Γράφει η: 

Έτσι, λοιπόν ο αμερικανικός Τύπος βοά πως ο κύριος Τραμπ ετοιμάζεται να δρομολογήσει άμεσα νέα οικονομικά μέτρα κατά της Κίνας, αναζωπυρώνοντας την μεταξύ τους κόντρα μόλις λίγους μήνες μετά την εκεχειρία που κήρυξε ο ίδιος με τον Κινέζο ηγέτη Σι Ζινπίνγκ τον Ιανουάριο, δίδοντας τέλος σε δύο χρόνια εκατέρωθεν οικονομικών κυρώσεων και δασμών.

Οι διεθνείς αγορές είχαν ανασάνει ανακουφισμένες στο άκουσμα της εκεχειρίας θεωρώντας ότι η παρατεταμένη εμπορική διαμάχη έκανε ζημιά και στους δύο, αλλά και το παγκόσμιο σύστημα. Ήλπιζαν δε, πως η κατάσταση θα είχε πλήρως σταθεροποιηθεί μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου. Όμως, η πανδημία ήρθε να ανατρέψει τα πάντα, με τους Κινέζους να αποτελούν για τον κύριο Τραμπ έναν ιδανικό πολιτικό στόχο για να τονώσει το λαβωμένο γόητρο του.

Δεν είναι τυχαίο πως εξαρχής υιοθέτησε επιθετική στάση κατά της Κίνας, αποκαλώντας τον κορονοϊό «κινεζικό ιό», καταγγέλλοντας τα όσα έκανε ή καλύτερα δεν έκανε το Πεκίνο για την αντιμετώπιση του ιού, ενώ τις τελευταίες ημέρες τόσο ο ίδιος όσο και στενοί συνεργάτες και υπουργοί του υιοθετούν δημοσίως την θεωρία συνωμοσίας πως ο κορονοϊός κατασκευάστηκε σε κάποιο κινεζικό εργαστήριο και απελευθερώθηκε εσκεμμένα. 

Το επόμενο εύλογο βήμα αφορά το οικονομικό πεδίο. Μάλιστα χθες από το προεδρικό γραφείο ανακοινώθηκε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε να εξετάζει ενδελεχώς την συμμόρφωση της Κίνας με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στα πλαίσια της μεταξύ τους εμπορικής εκεχειρίας τους. Γεγονός που εύλογα ερμηνεύτηκε πως η αμερικανική κυβέρνηση… ψάχνει για μια αφορμή, ένα στραβοπάτημα των Κινέζων, για να περάσει πάλι στην επίθεση.

Προφανώς εκ νέου κλιμάκωση του διμερούς εμπορικού πολέμου θα έχει επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά, κάνοντας ζημιά στην αμερικανική οικονομία άρα και τον κύριο Τραμπ. Όμως, προφανώς ο Αμερικανός ηγέτης τα… έβαλε κάτω, τα μέτρησε και είδε πως πολιτικά και επικοινωνιακά τον συμφέρει περισσότερο να βάλει και πάλι το Πεκίνο στο στόχαστρο και να του ρίξει όλη την ευθύνη για τις συνέπειες της πανδημίας.

Άλλωστε, μπορεί τα περιοριστικά μέτρα σε αρκετές πολιτείες να έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, όπως επιθυμεί και ο Λευκός Οίκος φοβούμενος μεγαλύτερο πλήγμα στην οικονομία, όμως ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, ξεπερνώντας το όριο των 1,2 εκατομμυρίων, όπως και ο αριθμός των θανάτων. Έτσι, αν οι προειδοποιήσεις ορισμένων επιστημόνων που θεωρούν πρόωρο το αμερικανικό άνοιγμα επιβεβαιωθούν, ο κύριος Τραμπ θα πρέπει να έχει… έτοιμο τον αποδιοπομπαίο τράγο!