Log in

Eurogroup: Συνεχίζεται ο... καυγάς για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την σκυτάλη από το προχθεσινό Ecofin, στο οποίο οι υπουργοί της Ένωσης συμφώνησαν πως διαφωνούν επί διαφόρων πτυχών του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης, θα πάρει σήμερα το Eurogroup. Έτσι, οι όποιες (ισχνές) ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας μεταφέρονται στο ανώτατο επίπεδο των ηγετών, κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Γράφει η: 

Θεωρητικά, άλλωστε, χρόνος υπάρχει δεδομένου πως το Ταμείο θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021. Φαίνεται, λοιπόν, πως όλος ο χρονικός ορίζοντας του επόμενου εξαμήνου θα εξαντληθεί, με τη Γερμανία να παίζει καθοριστικό ρόλο οδηγώντας τις συνομιλίες από το τιμόνι της ευρωπαϊκής προεδρίας, την οποία αναλαμβάνει από 1η Ιουλίου.

Πάντως, ακόμη και με το γαλλογερμανικό άξονα να στηρίζει το σχέδιο της Κομισιόν, τα πράγματα δεν είναι απλά. Οι τέσσερις «σκληροί» του συμβουλίου (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία) έχουν… στυλώσει τα πόδια και, όπως φάνηκε από το προχθεσινό συμβούλιο, δεν έχουν αντιρρήσεις μόνο για τη μορφή της χορήγησης των κονδυλίων, επιμένοντας στη χρήση δανείων με όρους και επιτήρηση, αλλά και για το συνολικό μέγεθος του Ταμείου.

Κοινώς βρίσκουν τα 750 δισ. ευρώ πολλά, πάρα πολλά, ειδικά δε, αν από τα χρήματα αυτά, τα 500 δισ. διατεθούν μέσω επιχορηγήσεων. Μάλιστα, οι «4» έγιναν «6», καθώς ενστάσεις πρόβαλαν επίσης η Φινλανδία και η Ουγγαρία.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα στο Eurogroup, όμως πρόοδος δεν αναμένεται.

Η διαδοχή Σεντένο

Από εκεί και πέρα στην ατζέντα της συνάντησης προστέθηκε και η έναρξη της συζήτησης για την επιλογή του διαδόχου του Μάριο Σεντένο, ο οποίος ανακοίνωσε προχθές την διπλή παραίτηση του από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας και επικεφαλής του Eurogroup. Μάλιστα δεδομένου πως ο αντικαταστάτης του θα πρέπει να έχει οριστεί έως τις 9 Ιουλίου, οι διαδικασίες αναμένεται να είναι γρήγορες.

Άλλωστε, οι τρεις δελφίνοι έχουν ήδη καταγραφεί (ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόνοχιου, ο Λουξεμβούργιος Πιερ Γκραμένια και η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο) με την τελευταία να έχει ήδη αποκτήσει σαφές προβάδισμα. Πρώτον διότι προέρχεται από τον ευρωπαϊκό νότο, ο οποίος θα επιμείνει να κρατήσει το πόστο (με την ηγεσία του Euroworking Group να έχει πάει το Φεβρουάριο σε Φινλανδό), δεύτερον διότι προέρχεται από τους Σοσιαλιστές που για λόγους ισορροπιών θα θελήσουν επίσης να κρατήσουν τη θέση και τρίτον και ίσως κυριότερον είναι γυναίκα. Και στις Βρυξέλλες πολιτικά και επικοινωνιακά η προώθηση γυναικών σε θέσεις-κλειδιά «φοριέται» εσχάτως πολύ.

Έτσι, η κυρία Καλβίνο αναμένεται να ενισχύσει το άρωμα γυναίκας στο τιμόνι των ευρωπαϊκών θεσμών, δίπλα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Κομισιόν) και την Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ).

Η Ελλάδα και η δόση των 748 εκατ.  

Ξεχωριστή θέση στο σημερινό Eurogroup θα έχει και η Ελλάδα, καθώς θα συζητηθεί η 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας και θα εξεταστεί το αν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποδεσμευτεί η τρίτη δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης.

Μιλάμε για περίπου 748 εκατ. ευρώ, που θα δώσουν επιπλέον ανάσες στα ταμειακά αποθέματα. Το ίδιο θέμα θα περάσει προς έγκριση και από την σύνοδο του ESM, που επίσης είναι προγραμματισμένη για σήμερα.