Log in

ΗΠΑ: Ο κορονοϊός που καλπάζει και το crash test του τριημέρου της 4ης Ιουλίου

Tα νούμερα είναι αμείλικτα και η σιωπή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα «έσκουζε» για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, εκκωφαντική. Οι επιδημιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σήμερα ξεκινά το εορταστικό τριήμερο της εθνικής γιορτής της 4ης Ιουλίου, ενώ επιχειρήσεις και πολιτειακές αρχές παίρνουν πίσω την άρση των απαγορευτικών μέτρων.  

Γράφει η: 

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης το ψυχολογικό όριο των 50.000 ημερησίως. Συγκεκριμένα, επιπλέον 52.982 άτομα βγήκαν θετικά στον covid-19, με τον φονικό ιό να καλπάζει σε μερικές από τις πιο πολυπληθείς πολιτείες της χώρας, όπως η Καλιφόρνια και το Τέξας.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νέων ασθενών που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα έχει μειωθεί. Για παράδειγμα στην Αριζόνα το ένα τέταρτο των σοβαρά ασθενών με covid-19 είναι ηλικίας κάτω των 44 ετών.

Συνολικά τον Ιούνιο ο ημερήσιος ρυθμός νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 105% και αν η τωρινή αύξηση συνεχιστεί, ο Ιούλιος θα είναι ακόμη χειρότερος.

Ειδικοί και επιδημιολόγοι έχουν απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις προς τον κόσμο, προσπαθώντας να κάνουν αυτό που η αμερικανική κυβέρνηση του κυρίου Τραμπ, ως όφειλε, αποφεύγει να κάνει. Και αυτό διότι η Αμερική από σήμερα μπαίνει στον ρυθμό της τριήμερης αργίας για την εθνική γιορτή της 4ης Ιουλίου, κατά την οποία παραδοσιακά η ταξιδιωτική κίνηση φτάνει στο ζενίθ και ο κόσμος συναθροίζεται για να γιορτάσει. Συνθήκες δηλαδή που είναι… ιδανικές για την φονική διασπορά του ιού.  

Σε τοπικό επίπεδο αρκετές πολιτείες πήραν ήδη επιπλέον μέτρα, δίχως να περιμένουν οδηγίες από την Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός ότι πολλοί κλάδοι όπως ο τουρισμός και η εστίαση ήλπιζαν στην αυξημένη κίνηση του τριημέρου για να καλύψουν κάπως τις ζημιές τους.

Επίσης έχει ξαναφουντώσει η συζήτηση για την ανάγκη να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Οι επιδημιολόγοι το ζητούν, η κυβέρνηση Τραμπ το αποφεύγει, αν και αρκετές πολιτείες ήδη το δρομολογούν από μόνες τους.

Ο προβληματισμός των αρχών σε αρκετές πολιτείες έχει να κάνει και με το γεγονός πως το σύστημα υγείας έχει φτάσει, πλέον, πολύ κοντά στα όρια του. Πολλά νοσοκομεία, σε πολιτείες όπως το Τέξας, είναι υπερπλήρη και δυσκολεύονται να διαχειριστούν νέα περιστατικά, κυρίως στις εντατικές.

Μπροστά στα νούμερα αυτά αρκετές επιχειρήσεις και αλυσίδες δεν περιμένουν τις οδηγίες της κυβέρνησης Τραμπ για να αλλάξουν ρότα. Η Apple ανακοίνωσε ότι βάζει και πάλι λουκέτο σε όλα τα καταστήματα της σε επτά πολιτείες της χώρας, μεταξύ αυτών η Φλόριδα, το Τέξας και η Καλιφόρνια. Επίσης η αλυσίδα των McDonald’s ανακοίνωσε ότι αναβάλει το επανάνοιγμα καταστημάτων που είχε προγραμματίσει στη χώρα για άλλες τρεις εβδομάδες.

Αναλόγως η Citigroup εγκατέλειψε προσωρινά τα σχέδια της να προχωρήσει στην πλήρη επαναλειτουργία όλων των γραφείων και καταστημάτων της στις δυτικές και νότιες πολιτείες της χώρας, όπου εντοπίζεται η αναζωπύρωση της πανδημίας. 

Σε επίπεδο πολιτειών, Τέξας, Φλόριδα, Αριζόνα, Μίτσιγκαν και Κολοράδο έβαλαν και πάλι λουκέτο σε μπαρ και κλειστούς χώρους εστίασης και ανέβαλαν κάθε σκέψη για άρση των περιοριστικών μέτρων. Η Πενσυλβάνια από την πλευρά της έκανε πάλι υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, από όλους τους πολίτες, σε όλους τους δημόσιους χώρους. 

Η Καλιφόρνια έκλεισε και πάλι συλλογικά μπαρ και εστιατόρια εστίασης που έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους, όπως επίσης μουσεία, σινεμά, καζίνο, ζωολογικούς κήπους αλλά και τους δημόσιους χώρους πάρκινγκ. Ειδικά το τελευταίο έχει σαν στόχο να αποτρέψει τον κόσμο να μαζευτεί σε πάρκα ή ακόμη και παραλίες για την 4η Ιουλίου. Για τον ίδιο λόγο ο Δημοκρατικός κυβερνήτης ακύρωσε τις φιέστες πυροτεχνημάτων και προέτρεψε τον κόσμο να αποφύγει φέτος τις συναθροίσεις ανήμερα της εθνικής γιορτής.   

Σε απαγόρευση της συνάθροισης του κόσμου σε κλειστούς χώρους εστίασης προχώρησε εκ νέου και η πόλη της νέας Υόρκης, ενώ υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την επόμενη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων που επρόκειτο να λάβει χώρα από την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Ιουλίου. Στην παρούσα φάση, η Νέα Υόρκη δεν βρίσκεται μεταξύ των πολιτειών που εμφανίζουν ανησυχητική αναζωπύρωση της πανδημίας, όμως οι τοπικές αρχές δεν μπορούν να ξεχάσουν τις δραματικές ώρες που πέρασαν και δεν έχουν διάθεση να τις ξαναπεράσουν