Log in

Στο πλευρό των εξεγερθέντων του Χονγκ Κονγκ και οι τεχνολογικοί κολοσσοί

Τη στήριξή τους στο αντάρτικο που στήνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ για να εναντιωθούν στη νέα τρομο-νομοθεσία εθνικής ασφαλείας που επέβαλε στο θύλακα το Πεκίνο εκφράζουν έμπρακτα με τις κινήσεις τους οι διεθνείς τεχνολογικοί κολοσσοί όπως και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Γράφει η: 

Τελευταίο σημερινό παράδειγμα η απόφαση του ανερχόμενου TikTok να αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τις απολυταρχικές διαθέσεις της κινεζικής κυβέρνησης.

Χθες είχε προηγηθεί η απόφαση της Microsoft, ιδιοκτήτριας του LinkedIn, να ακολουθήσει την πρακτική της Google, του Twitter και του Facebook και να μπλοκάρουν επ’ αόριστον κάθε πρόσβαση των τοπικών αρχών στα προσωπικά στοιχεία των χρηστών, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούν τα social media για να συντονίσουν τις δράσεις τους κατά του καθεστώτος.

Ειδικά η απόφαση της Microsoft έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το LinkedIn σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες όπως το FB, είχε καταφέρει να επεκτείνει εντυπωσιακά την διείσδυση του στην κινεζική αγορά αριθμώντας πάνω από 50 εκατ. χρήστες.

Στην ανακοίνωση του ο αμερικανικός κολοσσός δήλωσε ότι παγώνει τη διαδικασία επεξεργασίας αιτημάτων από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ που έχουν σχέση με πρόσβαση σε στοιχεία και σελίδες χρηστών.

Την απάντηση της στα νέα δεδομένα έχει δηλώσει ότι επεξεργάζεται και η Apple, η οποία καταδίκασε μεν το περιεχόμενο του νέου νόμου που ουσιαστικά άρει το καθεστώς αυξημένης ελευθερίας που απολάμβανε επί δεκαετίες η περιοχή, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινίσει αν θα λάβει επίσης μέτρα για να εκφράσει την αντίθεση της.

Όμως, είναι απίθανο να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς το αντάρτικο γιγαντώνεται συνεχώς με φόντο τις σοβαρές ποινές (πρόστιμα αλλά και φυλάκιση) που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι χρήστες για αναρτήσεις και σχόλια που μπορεί να κριθούν παράνομα από το καθεστώς.

 Η υπόθεση έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις με την αμερικανική κυβέρνηση να μελετά την πιθανότητα κυρώσεων κατά της Κίνας και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δέχονται δριμύτατη κριτική επειδή… σφυρίζουν αδιάφορα για τα όσα λαμβάνουν χώρα στο Χονγκ Κονγκ θέλοντας να αποφύγουν να «χαλάσουν» τις σχέσεις τους με το Πεκίνο.   

Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν έρθει σε δύσκολη θέση είναι η γερμανική, με την Άνγκελα Μέρκελ προσωπικά να έχει δεχτεί σφοδρότατη κριτική από τα media, την αντιπολίτευση, αλλά ακόμη και στελέχη του κόμματος της για την απροθυμία της να καταδικάσει τις πρακτικές της Κίνας. Ενδεικτικά ο Χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, κάλεσε την Καγκελάριο να απολογηθεί ενώπιον του κοινοβουλίου για την ανεπαρκή απάντηση του Βερολίνου.