Log in

H Apple, η Κομισιόν και ο πόλεμος της φοροαποφυγής

Στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Κομισιόν και των πολυεθνικών κολοσσών (με την άμεση εμπλοκή και αρκετών εθνικών κυβερνήσεων) για το ακανθώδες ζήτημα της φοροαποφυγής στην Ένωση, η σημερινή ημέρα θεωρείται κομβικής σημασίας.

Γράφει η: 

Κι αυτό διότι η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αναφορικά με τα 13 δισ. ευρώ σε φόρους που υποχρεώθηκε να επιστρέψει η Apple στην Ιρλανδία, το 2016, θα έχει άμεσες συνέπειες στην σταυροφορία που έχει ξεκινήσει η Κομισιόν κατά των ξένων, κυρίως, πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται τα διάφορα φορολογικά… παραθυράκια για να γλιτώνουν δισεκατομμύρια.

Θυμίζουμε πως το 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως η φορολογική συμφωνία του αμερικανικού κολοσσού με την Ιρλανδία, η οποία επέτρεπε στην Apple να εμφανίζει τις πωλήσεις της στην Ευρώπη μέσα από δύο θυγατρικές της στη χώρα και να εκμεταλλεύεται έτσι τους χαμηλούς εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές της χώρας για να γλιτώνει φόρους, ήταν αθέμιτη και παράνομη.

Έτσι ο τεχνολογικός γίγαντας εξαναγκάστηκε να καταβάλει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, που ούτε η ίδια δεν ήθελε, διότι εν γνώσει της είχε υιοθετήσει τη φορολογική αυτή τακτική για να προσελκύσει μεγάλους ξένους επενδυτές, κυρίως από τις ΗΠΑ, στο έδαφος της. Δεν είναι τυχαίο πως όταν η Ιρλανδία βρέθηκε υπό το ζυγό των Μνημονίων και της επιτήρησης των Θεσμών, ένα από τα πρώτα πράγματα που πιέστηκε να κάνει από το δίδυμο Βρυξελλών-Βερολίνου ήταν να αναθεωρήσει τη φορολογική της πολιτική.

Η υπόθεση της Apple είχε κάνει τότε πάταγο και είχε ανοίξει το δρόμο για ανάλογες έρευνες και μεγάλα πρόστιμα από την Κομισιόν κατά πολυεθνικών κολοσσών που επιδίδονται σε τέτοιου είδους φορολογικές πρακτικές.

Είχε δε, χαρίσει τεράστια δημοσιότητα στην αρμόδια Επίτροπο Ανταγωνισμού, τη Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία διατηρεί ακόμη το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο μαζί με την αναβάθμιση της στο πόστο του αντιπροέδρου και αποτελεί, βάσει των πανευρωπαϊκών δημοσκοπήσεων, την πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμη Επίτροπο.

Προκειμένου να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της απόφασης της Κομισιόν, η Apple (με την στήριξη του Δουβλίνου) στράφηκε στη Δικαιοσύνη και έφτασε έως το ΔΕΕ, η απόφαση του οποίου αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, αλλάζοντας τα δεδομένα.  

Αν η Apple δικαιωθεί και η Κομισιόν ηττηθεί, είναι προφανές πως τα φιλόδοξα σχέδια της τελευταίας να συνεχίσει και να κλιμακώσει το κυνήγι της κατά των πολυεθνικών θα υποστεί μεγάλο πλήγμα.

Αντιθέτως, αν η Κομισιόν δικαιωθεί, θα έχει το κατάλληλο όπλο για να προχωρήσει στην επόμενη φάση του σχεδίου της που, όπως έχει γίνει γνωστό, είναι να στραφεί πλέον εναντίον και των κρατών μελών που με την φορολογική τους πολιτική επιτρέπουν και διευκολύνουν την ασυδοσία των εταιρικών συμφερόντων.

Στις Βρυξέλλες, άλλωστε, θεωρούν πως πλέον η συγκυρία είναι θετική, καθώς η πανδημία άλλαξε την πολιτική ατζέντα και υποχρέωσε πολλές κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τη στάση τους αναγνωρίζοντας ότι χρειάζονται χρήματα για την τόνωση των οικονομιών τους και άρα δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν τα… στραβά μάτια στην φοροαποφυγή.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, το σχέδιο που επεξεργάζεται η Κομισιόν βασίζεται στην ενεργοποίηση, για πρώτη φορά, του Άρθρου 116 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που της δίνει το δικαίωμα να παρέμβει για να διορθώσει «στρεβλώσεις» της κοινής αγοράς, οπότε θα το κάνει με ντιρεκτίβα που θα αφορά συγκεκριμένα στρεβλώσεις στο φορολογικό πλαίσιο των κρατών μελών, υποχρεώνοντας έτσι όλες τις κυβερνήσεις να συμμορφωθούν.  

Προφανώς χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, θα αντισταθούν σθεναρά, όμως είναι μειοψηφία στο συμβούλιο των «27» και με χώρες, όπως η Γαλλία, απέναντι τους να έχουν πάρει πλέον εξαιρετικά «ζεστά» το ζήτημα της πανευρωπαϊκής φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιριών προκειμένου να ενισχύσουν τις ροές προς τα ταμεία τους.