Log in

Η Δύση… ξύπνησε και θυμήθηκε τη Λευκορωσία

Σκηνικό Ουκρανίας φαίνεται πως στήνει η Δύση στη Λευκορωσία. Αφορμή είναι οι λαϊκές διαδηλώσεις που διοργανώνονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες και μετά την κάλπη που έβγαλε για μια ακόμη φορά νικητή τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, όμως απώτερος στόχος είναι η απόπειρα να στερηθεί η Ρωσία το τελευταίο προτεκτοράτο της επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Γράφει η: 

Είναι πράγματι… συγκινητικό το ενδιαφέρον που όλως τυχαίως δείχνει η Δύση, οι Αμερικανοί αλλά και οι Ευρωπαίοι, ώστε να «βοηθήσουν» τη Λευκορωσία να ξεφύγει από τη σιδερένια πυγμή του Λουκασένκο και τη βαριά σκιά του Κρεμλίνου.

Προφανώς ένας ηγέτης που βρίσκεται στην εξουσία επί 26 χρόνια μπορεί άνετα να εξισωθεί με δικτάτορα, παρά τη δήθεν δημοκρατική διαδικασία μέσα από την οποία εκλέγεται στην εξουσία ξανά και ξανά. Όμως, 26 χρόνια δεν είναι ένα μικρό νούμερο, ώστε όλα αυτά τα χρόνια να αφήνει αδιάφορη τη Δύση και τις ίδιες κυβερνήσεις που σήμερα δρομολογούν ακόμη και κυρώσεις εναντίον του Μινσκ.  Ούτε στις περασμένες ούτε στις προπερασμένες εκλογές οι συνθήκες ήταν ομαλές, το ακριβές αντίθετο, με τις καταγγελίες για νοθεία να σκιάζουν κάθε φορά την επανεκλογή του Λουκασένκο.

Προφανώς ο κόσμος στη χώρα έχει απηυδήσει και δικαιολογημένα, όμως αυτή τη φορά έλαβε και τη διεθνή στήριξη που χρειαζόταν για να αναπτερωθούν οι ελπίδες του πως μια λαϊκή εξέγερση θα έφερνε αυτή τη φορά αποτέλεσμα. Έτσι κατέβηκε μαζικά στους δρόμους και μόνο χθες στο Μινσκ υπολογίζεται πως οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 200.000.  

Τι άλλαξε αυτή τη φορά; Καλή ερώτηση. Μην ξεχνάμε ωστόσο πως βρισκόμαστε λίγους μήνες από τις αμερικανικές εκλογές και την απόπειρα επανεκλογής ενός Αμερικανού προέδρου, τον οποίο ακόμη και τώρα κυνηγούν οι κατηγορίες πως κέρδισε την κάλπη του 2016 χάρη στη βοήθεια των Ρώσων φίλων του. Και αν έγινε κάτι σίγουρα σαφές μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πως η Μόσχα δεν πρόκειται να ανεχθεί να συνεχίζονται να παιχνίδια εις βάρος των συμφερόντων της στο έδαφος μιας αδελφής χώρας, με την οποία ο ομφάλιος λώρος από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης δεν κόπηκε ποτέ.   

Δείχνοντας πως η ανοχή του εξαντλήθηκε, το Κρεμλίνο χθες ανακοίνωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε με τον Λουκασένκο και τον διαβεβαίωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους στήριξη ασφαλείας στη Λευκορωσία, με βάση και τις διμερείς συνθήκες που έχουν οι δύο χώρες. Αναφορά που προφανώς παραπέμπει ευθέως και σε στρατιωτική βοήθεια, με το μήνυμα να είναι σαφές προς πάσα κατεύθυνση.

Νωρίτερα ο Λευκορώσος ηγέτης είχε επιτεθεί στους ελεγχόμενους από ξένες δυνάμεις διαδηλωτές και πολιτικούς του αντιπάλους και είχε ευθέως κατηγορήσει το ΝΑΤΟ πως συγκεντρώνει στρατεύματα στα δυτικά σύνορα της χώρας, προφανώς με στόχο την εισβολή.   

Τι θα φέρουν οι επόμενες ημέρες είναι ακόμη νωρίς να προβλεφθεί. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχοντας λάβει τις έξωθεν διαβεβαιώσεις που χρειάζονταν είναι έτοιμοι να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα. Μάλιστα, για σήμερα έχουν προκηρύξει γενική απεργία. Πιέζουν δε, την Ευρώπη και όχι μόνο να αναγνωρίζει την υποψήφια της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ως πρόεδρο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρουν ή πως κάτι τέτοιο θα έχει αποτέλεσμα, όπως δεν είχε και στην περίπτωση της Βενεζουέλα. Και βέβαια παραμένει ερωτηματικό πόσο δυναμικά θα θελήσει να παρέμβει η Μόσχα.