Log in

Άνοιξε ο χορός των δελφίνων στην Ιαπωνία

Στη διαδικασία επιλογής νέου πρωθυπουργού στην Ιαπωνία και τη λίστα των πιθανών δελφίνων στρέφεται ήδη το ενδιαφέρον της διεθνούς και όχι μόνο κοινότητας. Άλλωστε, το timing είναι το χειρότερο δυνατό, με την οικονομία να πιέζεται λόγω της κρίσης της πανδημίας, γεγονός που καθιστά βασικό να μην υπάρξουν αποσταθεροποιητικές τάσεις στην κυριότερη οικονομία της Άπω Ανατολής.

Γράφει η: 

Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που ο Σίνζο Άμπε δίσταζε να παραιτηθεί, ενώ οι πληροφορίες πως η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί κυκλοφορούσαν στη δημοσιογραφική... πιάτσα εδώ και αρκετές εβδομάδες. Έτσι, η ανακοίνωση της παραίτηση του δεν ήταν ακριβώς... κεραυνός εν αιθρία.

Για την ώρα ο κύριος Άμπε θα παραμείνει στη θέση του προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή συνέχεια στο τιμόνι της χώρας. Όμως, ήδη το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την επιλογή του διαδόχου του. Άλλωστε με δεδομένο πως το LDP απολαμβάνει ευρείας πλειοψηφίας στη Βουλή και θα κρατήσει τον έλεγχο του πρωθυπουργικού θώκου, το θέμα είναι καθαρά... εσωκομματικό.

Λεπτομέρειες και ημερομηνίες για την υποβολή των υποψηφιοτήτων και τις ψηφοφορίες που θα λάβουν χώρα στη Βουλή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Ωστόσο, οι πρώτοι, πιθανοί δελφίνοι έχουν ήδη διαφανεί στον ορίζοντα.

Σχεδόν βέβαιος υποψήφιος και πιθανό φαβορί θεωρείται ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τάρο Άσο. Άλλωστε, ο 79χρονος Άσο υπήρξε βασικό στέλεχος της κυβέρνησης Άμπε, οπότε κομίζει την πολυπόθητη ομαλή συνέχεια που επιζητά η χώρα.

Επιπλέον, ο Άσο έχει υπάρξει πρωθυπουργός στο παρελθόν, άρα... ξέρει τη δουλειά. Ήταν ηγέτης του LDP το 2008 και εξελέγη και πρωθυπουργός, όμως η ιστορική εκλογική ήττα του κόμματος στις κάλπες του 2009, που κράτησε το κόμμα στην αντιπολίτευση για μια τριετία, οδήγησε στην αποκαθήλωση του.

Είναι δε, και μέλος ενός από τα παλαιότερα πολιτικά «τζάκια» της χώρας, καθώς ο παππούς του ήταν επίσης πρωθυπουργός και ξεκίνησε να ασχολείται με τα κοινά από νεαρή ηλικία.

Στους πιθανούς δελφίνους συγκαταλέγεται και ο φιλόδοξος πρώην υπουργός Άμυνας, Σιγκέρου Ισίμπα. Ο 63χρονος Ισίμπα διαθέτει ένα βαρύ βιογραφικό, έχοντας περάσει από διάφορα πόστα και υπουργεία. Μάλιστα, είχε δοκιμάσει να κερδίσει την ηγεσία του κόμματος κόντρα στον Άμπε δίχως επιτυχία, όχι μία αλλά δύο φορές, το 2012 και το 2018. Εξακολουθεί, ωστόσο, να διατηρεί ισχυρά ερείσματα στο κοινό.

Αυτό που τον διαφοροποιεί, πάντως, είναι πως ανήκει στην υπερσυντηρητική πτέρυγα τόσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο και οικονομίας, γεγονός που σημαίνει πως τυχόν εκλογή του θα φέρει αλλαγές στρατηγικής σε αρκετά θέματα.

Ομαλότητα και συνέχεια διασφαλίζει και πιθανή εκλογή του 63χρονου Φούμιο Κισίντα, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών από το 2012 έως το 2017. Το δυνατό του σημείο είναι η εμπειρία του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και μάλιστα είναι υπέρμαχος της διατήρησης του πασιφιστικού δόγματος της Ιαπωνίας, με τη συζήτηση για το θέμα να έχει φουντώσει τα τελευταία χρόνια στην ιαπωνική κοινωνία λόγω της αυξανόμενης επιθετικότητας της Κίνας και της Βορείου Κορέας. Ωστόσο στις σφυγμομετρήσεις η απήχηση του στην κοινή γνώμη κινείται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που πιθανότατα θα μετρήσει για το κόμμα.

Στα ίδια περίπου μονοπάτια κινείται και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών και επίσης επίδοξος δελφίνος, Τοσιμίτσου Μοτέγκι. Ο 64χρονος Μοτέγκι έχει μάλιστα διατελέσει και υπουργός Εμπορίου που σημαίνει ότι έχει σημαντική εμπειρία σε θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα το διάστημα αυτό την Ιαπωνία, με δεδομένο ότι υπάρχει η πίεση των δύσκολων εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Και η Ιαπωνία, όπως και πολλές ακόμη χώρες διεθνώς, περιμένει με αγωνία τις αμερικανικές εκλογές το Νοέμβριο για να διαπιστώσει αν θα απαλλαγεί από τον... βραχνά των προστατευτικών, εθνικιστικών επιλογών του κυρίου Τραμπ, έτσι ώστε να καθορίσει και τη δική της ρότα.

Νεότερος σε ηλικία, πιο... τολμηρός στις απόψεις του, αλλά ενδεχομένως και πιο επιθετικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας φαντάζει ο 56χρονος υπουργός Άμυνας Τάρο Κόνο, με το προφίλ του να τον κατατάσσει ανάμεσα στα δυνατά χαρτιά της κούρσας για την πρωθυπουργία. Έχοντας δε, σπουδάσει στις ΗΠΑ, στο πανεπιστήμιο Georgetown έχει και μια πιο... πολυεθνική αύρα.

Σημειωτέον πως αποτελεί επίσης γόνο πολιτικής οικογένειας, καθώς ο πατέρας του ήταν επί χρόνια ανώτατο στέλεχος του κόμματος, αν και ανήκε στη δεξιά πτέρυγα του LDP.

Στα ανερχόμενα στελέχη της νέας γενιάς του κόμματος περιλαμβάνεται και ο μόλις 39 ετών υπουργός Περιβάλλοντος, Σινσίρο Κοϊζούμι, γιος του χαρισματικού και δημοφιλούς ακόμη πρώην πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι. Με δεδομένο το... βαρύ και σε κάποια σημεία αναχρονιστικό περιβάλλον του LDP, πολλοί αναλυτές θεωρούν απίθανο πως η κοινοβουλευτική βάση του κόμματος θα ψηφίσει έναν νεαρό ηλικιακά πρωθυπουργό. Όμως, θα ήταν μια τολμηρή επιλογή που θα χάριζε την πολυπόθητη ανανέωση στο κόμμα, επιτρέποντας του να πάει ανανεωμένο στις επόμενες εκλογές.

Όσον αφορά μια πιθανή γυναικεία παρουσία στη δεξαμενή των δελφίνων, οι πιθανότητες μοιάζουν ελάχιστες. Ωστόσο, αν κάποια έχει τα φόντα για να το τολμήσει είναι η 59χρονη Σέικο Νόντα, που πολλές φορές άλλωστε έχει υποστηρίξει ότι η χώρα είναι έτοιμη για μια γυναίκα στο τιμόνι. Η πρώην υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στην πολιτική σκηνή και έχει βέβαια πρωτοστατήσει για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών σε θέσεις-κλειδιά στην αγορά, την οικονομία και την πολιτική