Log in

Ανάσα νίκης για τους Χριστιανοδημοκράτες – πως επηρεάζεται η κούρσα για την κομματική αρχηγία

Στο δρόμο για το κομματικό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών το Δεκέμβριο, όπου θα επιλεγεί το πρόσωπο που θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα της Γερμανίας στις κρίσιμες γενικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, η κάλπη που στήθηκε χθες στο μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας είχε ιδιαίτερη σημασία τόσο για το ίδιο το CDU όσο και για τον Αρμίν Λάσετ.

Γράφει η: 

Ο μέχρι τώρα τοπικός πρωθυπουργός της Βορείου Ρηνανίας Βεστφαλίας χρειαζόταν μια καθαρή νίκη, όχι μόνο για να τονώσει το κόμμα του, αλλά και για να ενισχύσει το προφίλ του δεδομένου πως είναι ένας από τους κυριότερους υποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος και την Καγκελαρία. Και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε: σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το CDU έμεινε μπροστά και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από κάθε άλλο αντίπαλο και παρά το γεγονός πως παρουσίασε μια ελαφρά πτώση σε σχέση με την κάλπη του 2014, η κάμψη αυτή θεωρείτο αναμενόμενη λόγω των δύσκολων συνθηκών της πανδημίας.

Τη δεύτερη θέση αλλά με μεγάλη πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές κράτησαν οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ οι Πράσινοι παρά την σημαντική ενίσχυση τους δεν κατάφεραν να πάνε πάνω από την τρίτη θέση. Στα θετικά της βραδιάς για τα συστημικά κόμματα ήταν και η χαμηλή επίδοση του εθνικιστικού AfD, που επέστρεψε επιτέλους και πάλι σε μονοψήφια νούμερα, πολύ κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%.

Και όλα αυτά μάλιστα με την προσέλευση στις κάλπες να κινείται σε καλύτερα επίπεδα από το 2014, αντανακλώντας το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για το πολιτικό σκηνικό και τους ηγέτες που θα αναλάβουν να «τρέξουν» την έξοδο της Γερμανίας από την κρίση που έχει πυροδοτήσει ο κορονοϊός.

Δεν είναι να απορεί κανείς για τα χαμόγελα που έβλεπε κανείς στους διαδρόμους της Καγκελαρίας. Το CDU και η κυβέρνηση Μέρκελ χρειαζόταν την τονωτική ένεση μιας νίκης, που θα επανέφερε το κόμμα σε τροχιά εξουσίας εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο.

Όμως, έξτρα μπόνους είναι οι πόντοι που κέρδισε προσωπικά ο Άρμιν Λάσετ, στην πρόθεση του να αναλάβει τα ηνία του κόμματος δεδομένου πως αποτελεί σαφώς τον πιο μετριοπαθή από τους δελφίνους και έναν έμπειρο πολιτικό που θα συγκρατήσει τις υπερσυντηρητικές σειρήνες που θέλουν το CDU να κινηθεί πολύ πιο δεξιά αλλάζοντας έτσι και τις επιλογές της χώρας συνολικά. Σε αντίθεση δηλαδή με τα άλλα δύο δυνατά ονόματα της κούρσας τον νεοφιλελεύθερο Φρίντριχ Μερτς και τον γνήσια συντηρητικό Γιενς Σπαν.

Θυμίζουμε πως το κομματικό συνέδριο για την επιλογή νέου αρχηγού είχε οριστεί αρχικά για τον Απρίλιο, μετά τη παραίτηση από την ηγεσία της Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Όμως, αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και η νέα ημερομηνία διεξαγωγής του έχει οριστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου.