Log in

Όλο και πιο κοντά Ε.Ε και Κίνα (απέναντι και στον κοινό αμερικανικό εχθρό)

Τα κοινά οικονομικο-εμπορικά συμφέροντα, αλλά και ο κοινός… (αμερικανικός) εχθρός που τους πιέζει αμφότερους πολιτικά και εμπορικά, φέρνουν όλο και πιο κοντά Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση, με την τελευταία να εμφανίζεται όλο και πιο πρόθυμη να κρύψει κάτω από το χαλί τις όποιες ανησυχίες της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και το ακανθώδες ζήτημα του Χονγκ Κονγκ.

Γράφει η: 

Έτσι, λοιπόν, στην virtual Σύνοδο μεταξύ των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και κινεζικής αντιπροσωπείας υπό τον ίδιο τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παρακάμψουν τις όποιες διμερείς δυσκολίες έχουν καθυστερήσει την επίτευξη της μέγα επενδυτικής συμφωνίας που έχουν εδώ και καιρό στα σκαριά, έτσι ώστε να φτάσουν σύντομα στις τελικές υπογραφές.  

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως ήταν η δεύτερη τέτοια συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών από τον Ιούνιο, γεγονός που επιβεβαιώνει πως αμφότεροι δείχνουν την απαραίτητη… ζέση, ώστε η συμφωνία να επιτευχθεί και μάλιστα γρήγορα.

Πραγματικά μετά και τη νέα συνάντηση οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους (η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ που κατά το τρέχον εξάμηνο έχει στα χέρια της  ευρωπαϊκή προεδρία) εμφανίστηκαν λίαν ευχαριστημένοι με την πρόοδο που επετεύχθη με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον εφικτός ο στόχος η Συνθήκη να επιτευχθεί πριν τα τέλη της χρονιάς.  

Μάλιστα, πριν το νέο γύρο των συνομιλιών οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση και προστασία της γεωγραφικής προέλευσης τροφίμων και ποτών. Ανάμεσα στη λίστα των περίπου 100 προστατευόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων που θα φέρουν ειδική ετικέτα GI (geographical indication) είναι και ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα και το ούζο.

Πριν από τη σύνοδο Ε.Ε.- Κίνας, ομάδα ευρωβουλευτών απέστειλε επιστολή προς τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και ζητώντας ακόμη και την πιθανή επιβολή κυρώσεων κατά του Πεκίνου για τις πρακτικές του.

Επικριτική διάθεση υπάρχει και στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου ειδικά ο τρόπος που το Πεκίνο διαχειρίστηκε τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και την επιβολή του νέου νόμου ασφαλείας που σφίγγει ασφυκτικά τη μέγγενη γύρω από το θύλακα, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Όμως, η κυρία Μέρκελ, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προσπάθησαν να… απωθήσουν τα ζητήματα αυτά με άκρως… διπλωματική διάθεση, γεγονός που προφανώς συνετέλεσε στην καλή έκβαση των συνομιλιών και την πρόοδο προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας. Ο λόγος, άλλωστε, είναι απλός: η κρίση που πυροδότησε η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα και έχει καταστήσει τις συνέργειες με την κυριότερη οικονομική δύναμη της Ασίας ακόμη πιο αναγκαίες.

Εξάλλου, τόσο η Ε.Ε. όσο κυρίως η Κίνα έχουν βρεθεί αμφότερες στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου που μοιράζει σωρηδόν εναντίον τους κυρώσεις ή απειλές για κυρώσεις. Μπορεί βέβαια ο Ντόναλντ Τραμπ να μας… αδειάσει τη γωνιά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετά τις αμερικανικές εκλογές, γεγονός που θα μειώσει αισθητά την πίεση. Όμως, αυτό δεν είναι βέβαιο.