Log in

Φουντώνουν οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων του κορονοϊού

Η ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων από όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη εντείνουν τον εκνευρισμό μέρους της κοινής γνώμης που φοβάται για τις οικονομικές συνέπειες, αλλά θέτει και ζήτημα παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων στο όνομα της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξάνονται σε αριθμό και όγκο οι διαδηλώσεις.

Γράφει η: 

Στη Βρετανία ειδικά, όπου είχαμε μεγάλες διαδηλώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι αντιδράσεις έχουν και έντονη πολιτική χροιά εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη αναφορικά με την παράταση κατά έξι μήνες των ειδικών εξουσιών της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης.

Με καταγεγραμμένα το τελευταίο 24ωρο 6.042 νέα κρούσματα και 34 θανάτους από κορωνοϊό, η κατάσταση στο μέτωπο του κορονοϊού είναι λίαν ανησυχητική στο Ηνωμένο Βασίλειο με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Τζόνσον, η οποία την άνοιξη ήταν λίαν διστακτική στην υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων, να αποφασίσει σημαντική εντατικοποίηση των μέτρων. Τα μέτρα επηρεάζουν περίπου το ένα τέταρτο των 66 εκατ. κατοίκων της χώρας.

Η διαδήλωση στο Λονδίνο συγκέντρωσε ένα ετερόκλητο πλήθος έχοντας τη στήριξη τόσο ακτιβιστικών οργανώσεων που διαμαρτύρονται για την πάταξη των δικαιωμάτων των πολιτών με το πρόσχημα της πανδημίας όσο και γνωστών οπαδών «τρελών» θεωριών συνωμοσίας. Οι δεύτεροι έδιναν μια γραφική χροιά που δυστυχώς αλλοίωνε το μήνυμα που προσπαθούσαν να περάσουν οι ακτιβιστές, επισημαίνοντας πως στο όνομα της βάσιμης απειλής του κορονοϊού η κυβέρνηση Τζόνσον παίζει τα δικά της παιχνίδια.

Το τελευταίο έχει να κάνει με την κρίσιμη, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ψηφοφορία της Τετάρτης, για την οποία υπάρχουν πολύ σοβαρές αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό σκηνικό, ακόμη και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος των Τόρις, καθώς υπάρχει εύλογη ανησυχία ότι η κυβέρνηση Τζόνσον θέλει με το πρόσχημα της πανδημίας να αυξήσει τις δικαιοδοσίες της, ακόμη και παρακάμπτοντας τη Βουλή.

Δεν είναι τυχαίο πως το κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι πιθανόν να μην περάσει, παρά την ευρεία πλειοψηφία των Τόρις στο Σώμα, κάτι που θα επιβεβαιώσει το ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα που έχει πλέον ο Μπορίς Τζόνσον. Μάλιστα, δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Observer, το Σάββατο, έδειξε πως οι Εργατικοί παίρνουν επιτέλους «κεφάλι» έναντι των Τόρις, για πρώτη φορά μετά και την εκλογή νέου αρχηγού, τον Απρίλιο.

Αντιδράσεις και σε άλλες χώρες

Πάντως, μεγάλες διαδηλώσεις είχαμε το Σαββατοκύριακο και στο Ισραήλ, το οποίο θυμίζουμε πως είναι η πρώτη χώρα διεθνώς που κατέφυγε σε νέο γενικό lockdown με την αναζωπύρωση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες. Οι διαδηλωτές στρέφονταν κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την κρίση, αν και ήταν εντυπωσιακό το γεγονός πως στη διαδήλωση τηρήθηκαν ευλαβικά τα μέτρα ασφαλείας και η χρήση μάσκας.

Ταραχές είχαμε και σε πόλεις της Γαλλίας, στις οποίες έχουν δρομολογηθεί στοχευμένα αυξημένα μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Μασσαλία, όπου εκατοντάδες κόσμου διαδήλωσαν κατά των νέων μέτρων, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το κλείσιμο όλων των εστιατορίων και των μπαρ για δύο εβδομάδες, με τους εργαζόμενους στον κλάδο να μιλούν για οικονομικό αφανισμό τους.

Διαδηλώσεις είχαμε τις προηγούμενες ημέρες και στη Μαδρίτη, όπου από την περασμένη Δευτέρα ισχύει μερικό lockdown σε 12 από τις 37 περιοχές της ισπανικής πρωτεύουσας. Το γεγονός ότι η καραντίνα αφορά κυρίως φτωχότερες περιοχές της πόλης, που έχουν ήδη πληρώσει βαρύ οικονομικό τίμημα από την πανδημία, εντείνει τον εκνευρισμό και το θυμό των κατοίκων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για γκετοποίηση των φτωχών προαστίων. Από την άλλη πλευρά οι αρχές προβάλουν τα νούμερα που δείχνουν πως στις περιοχές αυτές, εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα, εξαιτίας των οποίων η Ισπανία παρουσιάζει την πλέον αλματώδη αύξηση σε κρούσματα σε όλη την Ευρώπη.