Log in

Πρώτο προεδρικό debate υπό τη σκιά της σκανδαλώδους φοροαποφυγής του Ν. Τραμπ

Η έχθρα του Ντόναλντ Τραμπ προς τα προοδευτικά media και δη, τους New York Times έπιασε… κόκκινο, μετά την αποκάλυψη-βόμβα που έκανε η εφημερίδα πως ο Αμερικανός πρόεδρος πλήρωσε όλα κι όλα 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους το 2016 και το 2017. Το δε, timing της αποκάλυψης είναι το χειρότερο δυνατό δεδομένου πως έρχεται ένα 24ωρο πριν το κρίσιμο πρώτο προεδρικό debate Τραμπ-Μπάιντεν.

Γράφει η: 

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο κύριος Τραμπ κατηγορείται πως εκμεταλλεύεται κάθε δυνατό «παραθυράκι» του φορολογικού πλαισίου για να αποφύγει την καταβολή φόρων. Τέτοιου είδους κατηγορίες τον συνοδεύουν ήδη πριν την εκλογή του και είναι χαρακτηριστικό πως είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που έχει αρνηθεί να δώσει εθελοντικά στη δημοσιότητα τα φορολογικά του στοιχεία.

Μάλιστα, όχι μόνο έχει αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία αυτά, αλλά έχει πολεμήσει νομικά κάθε προσπάθεια από εισαγγελείς και Κογκρέσο να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά και να τα ερευνήσουν.

Η αποκάλυψη των NYT διαφέρει πρώτον διότι αποτελεί την πλέον ενδελεχή έρευνα στα φορολογικά του κυρίου Τραμπ και των εταιριών του εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια -αν και η εφημερίδα απέφυγε να δημοσιεύσει τα ίδια τα έγγραφα, υποστηρίζοντας ότι το έκανε για να προστατεύσει τις πηγές της- και δεύτερον διότι φτάνει μέχρι τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του μεγιστάνα.

Κοινώς δεν μιλάμε μόνο για τα χρόνια της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κυρίου Τραμπ, κατά τα οποία μπορεί να επικαλεστεί πως έδρασε με τον ίδιο τρόπο που κινούνται έτεροι μεγαλο-επιχειρηματίες, αποφεύγοντας όσο μπορούσε την καταβολή φόρων, χρησιμοποιώντας διάφορα «παραθυράκια». Η έρευνα φτάνει μέχρι και την εποχή που ο κύριος Τραμπ ήταν ήδη πρόεδρος και ισχυριζόταν ότι προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρότι ο κ.Τραμπ είχε εισοδήματα 427,4 εκατομμυρίων δολαρίων επί μια δεκαετία από το ριάλιτι σόου του, διάφορες χορηγίες και συμφωνίες, κατάφερε να μειώσει στο ελάχιστο τις φορολογικές οφειλές του δηλώνοντας μεγάλες ζημίες στις εταιρίες του. Ενδεικτικά το 2018 δήλωσε ζημιές ύψους 47,4 εκατ. δολαρίων, παρότι είχε έσοδα ύψους 434,9 εκατ.. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση πλήρωσε πολύ χαμηλούς φόρους ή και καθόλου συνολικά τα δέκα από τα προηγούμενα 15 χρόνια.

Συγκριτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας του IRS, ο μέσος Αμερικανός φορολογούμενος πλήρωσε περίπου 12.200 δολάρια το 2017, ήτοι περίπου 16 φορές παραπάνω από τον πάμπλουτο κύριο Τραμπ.

Το θέμα, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε σάλο διεθνώς. Το μέγεθος της υποκρισίας του πλανητάρχη είναι εύλογο και η συνήθης αλαζονική απείθεια του αυτή τη φορά δύσκολα θα τον… ξελασπώσει. Ο κύριος Τραμπ μίλησε, ως συνήθως, για fake news, όμως αν θέλει πράγματι να αποδείξει πως τα στοιχεία αυτά είναι ψεύτικα θα πρέπει να το αποδείξει δίδοντας ο ίδιος τα φορολογικά του στοιχεία στη δημοσιότητα, κάτι που αρνείται.

Το χειρότερο δε, για τον ίδιο είναι πως θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τις καταγγελίες αυτές δεδομένου πως θεωρείται βέβαιο πως ο Δημοκρατικός αντίπαλος του, Τζο Μπάιντεν, δεν θα τον αφήσει σε… χλωρό κλαδί για το θέμα αυτό στο αυριανό, πολυαναμενόμενο τετ-α-τετ τους στο πρώτο προεδρικό debate.

Αμφότεροι οι μονομάχοι προετοιμάζονται εντατικά εδώ και εβδομάδες για την αυριανή τηλεμαχία, την πρώτη από τις συνολικά τρεις που θα διεξαχθούν μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν μέχρι την κάλπη του Νοεμβρίου. Τα debates, άλλωστε, παραδοσιακά παίζουν σημαντικό ρόλο στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία καθώς αποτελούν τη μοναδική ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να «ζυγιάσουν» τους προεδρικούς αντιπάλους σε απευθείας αντιπαράθεση μεταξύ τους.