Log in

Ερντογάν: Ανοιχτά υπέρ του Αζερμπαϊτζάν

Ανοιχτά υπέρ του Αζερμπαϊτζάν τάχθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερνγογάν και κάλεσε την Αρμενία να αποχωρήσει από τα εδάφη του Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Παράλληλα κατηγορεί ανοιχτά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χ ώρα του θα σταθεί στο πλευρό του «αδελφικού» όπως το χαρακτήρισε, Αζερμπαϊτζάν. Καταδίκασε «την επίθεση της Αρμενίας στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», τονίζοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει «ολόψυχα αν στηρίζει τη φιλική και αδελφική χώρα με όλα τα μέσα που διαθέτει», κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του σε συμπόσιο στο προεδρικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης με θέμα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, κάλεσε τους Αρμένιους να «εγκαταλείψουν τα εδάφη που έχουν καταλάβει ώστε να επανέλθει η ειρήνη και η ηρεμία στην περιοχή», την ίδια ώρα που το Γερεβάν κατηγορεί ευθέως την Άγκυρα για παροχή άμεσης στρατιωτικής υποστήριξης στο Μπακού.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να κατηγορήσει ανοιχτά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία, που αποτελούν την Τριμερή Ομάδα Επαφής του Μίνσκ για την επίλυση του ζητήματος στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ. «Έκαναν τα... πάντα για να μη λυθεί το πρόβλημα και τώρα τους ακούμε να δίνουν συμβουλές και να απειλούν», υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου σημειώθηκε ανάφλεξη στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δέχθηκαν επίθεση. Άμαχοι και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί, ενώ υπάρχουν πολλοί τραυματίες από τις σφοδρές μάχες.

Ναγκόρνο - Καραμπάχ: Συνεχίζονται οι μάχες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Από το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη βίαιες συγκρούσεις στον Νότιο Καύκασο, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις και σε αμάχους.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας κήρυξε στρατιωτικό νόμο και επιστράτευση των ανδρών που είναι σε ηλικία στρατολόγησης. Παράλληλα, το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε ορισμένες πόλεις και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Από το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου βρίσκονται σε εξέλιξη βίαιες συγκρούσεις στον Νότιο Καύκασο, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις και σε αμάχους.

Το Κρεμλίνο καλεί να σταματήσουν τις εχθροπραξίες με διπλωματικά μέσα

Το Κρεμλίνο με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κάλεσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

«Την παρούσα στιγμή καλούμε όλες τις πλευρές, πρωτίστως, τις πλευρές που εμπλέκονται στην διένεξη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από στρατιωτικές μεθόδους άσκησης πολιτικής και οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω ανεπιθύμητη όξυνση της κατάστασης, που ούτως η άλλως βρίσκεται στην ουσία στην φάση της στρατιωτικής σύγκρουσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά και πώς η διένεξη πρέπει να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα.

Ερωτηθείς, αν ο πρόεδρος Πούτιν θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν δεδομένου ότι χθες, Κυριακή, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντίμιρ Πούτιν εφόσον είναι αναγκαίο θα έχει συνομιλία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα ο Πεσκόφ επέστησε την προσοχή στο ότι «από τις πρώτες ώρες μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών ο υπουργός (Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι) Λαβρόφ είχε συνέχεις επαφές με τους ομόλογους του» (των δύο χωρών).

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε επίσης ότι το Κρεμλίνο δεν συμφωνεί με την άποψη ότι η όξυνση της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προκλήθηκε έξωθεν για να ασκηθούν πρόσθετες πιέσεις στη Ρωσία, μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν με την Λευκορωσία και το περιστατικό με τον Αλεξέι Ναβάλνι

Το Μπακού και το Γερεβάν βρίσκονται σε διένεξη για το Ναγκόρνο Καρμπάχ από το 1988, όταν η περιοχή ανακήρυξε την απόσχισή της από την Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής διένεξης του 1992-1994 το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ και επτά περιοχών που ήταν υπό τον έλεγχο του.