Log in

Τραμπ vs Μπάιντεν: Και τώρα οι δυο τους...

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα για την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία και για την έκβαση μιας αναμέτρησης, η επιρροή της οποίας σαφώς ξεπερνά κατά πολύ τα στενά γεωγραφικά όρια των ΗΠΑ. Και αυτό διότι για πρώτη φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν θα αναμετρηθούν επιτέλους πρόσωπο με πρόσωπο σε μια τηλεμαχία που προμηνύεται «καυτή», όσο και η τηλεθέαση που είναι βέβαιο ότι θα αποσπάσει.

Γράφει η: 

Δεν είναι τυχαίο πως, 36 μόλις ημέρες πριν την ώρα της κάλπης, το σύνολο του Τύπου μιλά για το Μεγάλο Debate. Τα debates ανέκαθεν είχαν τεράστια σημασία στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, δίδοντας την ευκαιρία κυρίως στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να κρίνουν τις απόψεις των μονομάχων.

Όμως, φέτος το βαθύ κλίμα πόλωσης και εθνικού διχασμού έχει οξύνει όσο ποτέ την πολιτική αντιπαράθεση και βέβαια για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, υποτίθεται ότι θα ήταν η ευκαιρία για να αλλάξει το κλίμα, θεωρώντας πως γνωρίζει το παιχνίδι της επικοινωνίας και της κάμερας πολύ καλύτερα από τον Δημοκρατικό αντίπαλο του.

Βέβαια, ο κύριος Τραμπ υπολόγιζε χωρίς το σκάνδαλο των φορολογικών του στοιχείων, που οι NewYorkTimesέφεραν στη δημοσιότητα δύο ημέρες πριν το πρώτο από τα τρία προεδρικά τηλεοπτικά debates, δίδοντας αναμφισβήτητα φρέσκα πολεμοφόδια στους Δημοκρατικούς.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως ουδείς έπεσε από τα σύννεφα από το γεγονός πως ο Ντόναλντ Τραμπ «μαγείρεψε» τις φορολογικές του δηλώσεις για να πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Άλλωστε, στο παρελθόν το έχει παραδεχτεί, ως σημάδι της… εξυπνάδας του να εκμεταλλεύεται νόμιμα διάφορα παραθυράκια του νόμου. Και πάλεψε δικαστικά έως το Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζοντας το δικαίωμα του να κρατήσει τα φορολογικά του στοιχεία κρυφά, αποτελώντας τον πρώτο Αμερικανό πρόεδρο εδώ και δεκαετίες που αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις.

Όμως, από το σημείο αυτό έως τη διαπίστωση πως δεν πλήρωσε καθόλου φόρο εισοδήματος τα 11 από τα 18 τελευταία χρόνια και πως τη διετία 2016 και 2017, ενώ ήταν ήδη πρόεδρος, πλήρωσε όλα κι όλα 750 δολάρια το χρόνο, ήτοι λιγότερα από έναν ανειδίκευτο εργάτη, υπάρχει τεράστια απόσταση.

Εξάλλου, πέραν των στοιχείων αυτών που προκάλεσαν σάλο εντός και εκτός ΗΠΑ και παραμένουν πρώτο θέμα συζήτησης στην αμερικανική κοινωνία, οι αποκαλύψεις των NYT έριξαν φως και σε μια ακόμη σειρά στοιχείων που ο μέσος ψηφοφόρος θα πρέπει να λάβει υπόψη του, εφόσον σκέφτεται να διατηρήσει τον κύριο Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Για παράδειγμα, ένα λίαν ανησυχητικό στοιχείο έχει να κάνει με τον τεράστιο όγκο των συσσωρευμένων δανείων του κυρίου Τραμπ, τα οποία έλαβε με προσωπικές εγγυήσεις του. Μιλάμε για 421 εκατ. δολάρια, μεγάλο μέρος τον οποίων θα πρέπει να πρέπει να αποπληρωθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, οπότε τίθεται το νομικό και ηθικό ερώτημα του τι θα γίνει όταν οι πιστωτές του θα του… χτυπήσουν την πόρτα. Θα το κάνουν, όπως σε κάποιο… κοινό θνητό, ή θα χρησιμοποιήσουν τα χρέη αυτά ως πλεονέκτημα εναντίον του καθιστώντας τον δέσμιο στα τραπεζικά διαπλεκόμενα.

Ένα ακόμη στοιχείο, που ναι μεν δεν εξέπληξε κανέναν, αλλά επιβεβαιώνει τις διαπλεκόμενες σχέσεις του νυν πλανητάρχη με ξένα κέντρα είναι πως χρησιμοποίησε την παρουσία του στο Λευκό Οίκο για να αυξήσει τη ροή χρημάτων και δώρων προς την τσέπη του από λομπίστες και ξένους αξιωματούχους. Στη λίστα των ξένων κρατών που επένδυσαν εκατομμύρια σε projectτης επιχειρηματικής αυτοκρατορίας Τραμπ περιλαμβάνεται και η Τουρκία με τουλάχιστον ένα εκατ. δολάρια, που κατάφερε να εντοπίσει η έρευνα των NYT.

Και βέβαια πέρα από τον απόηχο του σκανδάλου ευαίσθητο σημείο για τον πλανητάρχη αποτελεί η διαχείριση της πανδημίας, με το σύνολο των δημοσκοπήσεων να δείχνουν πως η πλειοψηφία των πολιτών (έως και στα δύο τρίτα) επικρίνει τους χειρισμούς του, παρά την προσπάθεια του να αποκρούσει τις κατηγορίες και να ρίξει την ευθύνη για τον κορονοϊό στους… Κινέζους!

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως στο σημείο που βρίσκεται η πόλωση ανάμεσα στους ψηφοφόρους, οι όποιες αποκαλύψεις κατά του Αμερικανού προέδρου δεν θα κάνουν τεράστια διαφορά. Όσοι στηρίζουν φανατικά τον κύριο Τραμπ για τα όσα πρεσβεύει, για τις εθνικιστικές, ξενοφοβικές απόψεις του και αποκηρύσσουν τον Τζο Μπάιντεν ως… αριστερό και παρωχημένο πολιτικό δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη. Το ίδιο ισχύει αντιστοίχως για όσους… ονειρεύονται την εκδίωξη του κακήν κακώς από το Λευκό Οίκο.

Πραγματικά στις περισσότερες δημοσκοπήσεις το ποσοστό των αναποφάσιστων ή όσων μπορεί να αλλάξουν γνώμη μέχρι το Νοέμβριο κυμαίνεται μόλις μεταξύ 3%-5%, όμως ούτε ένα τέτοιο χαμηλό ποσοστό μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο. Κάθε ψήφος μετράει! Και στην αποψινή τους αναμέτρηση αμφότεροι οι μονομάχοι το ξέρουν καλά…