Log in

Τα lockdown χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης

Βαρύ θα είναι σήμερα το κλίμα στη συζήτηση των ηγετών της Ε.Ε., οι οποίοι θα συνεδριάσουν εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης, με αποκλειστικό θέμα την πανδημία. Και αυτό διότι η κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων που αποφάσισαν ήδη από χθες το απόγευμα Γαλλία και Γερμανία έδωσε το στίγμα της πορείας που παίρνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που δυστυχώς αποδεικνύεται πολύ πιο επιθετικό και επικίνδυνο, πριν καν «πιάσει» για τα καλά ο χειμώνας.

Γράφει η: 

Με το ημερήσιο ρεκόρ των κρουσμάτων να έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, στα 52.000, και το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όρια του, το Ελιζέ δεν μπορούσε καν να περιμένει το ευρωσυμβούλιο για να πάει ένα βήμα μπροστά.

Με διάγγελμα του προς το γαλλικό λαό, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε με βαριά καρδιά ένα πακέτο μέτρων που παραπέμπουν σχεδόν στο ολικό lockdown της άνοιξης με μόνη βασική διαφορά πως αυτή τη φορά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μείνουν ανοιχτά (αν και τα πανεπιστήμια θα κλείσουν).

Συγκεκριμένα, από σήμερα τα μεσάνυχτα και μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, οι Γάλλοι θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους μόνο για να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια, για ιατρικούς λόγους, για γυμναστική μιας ώρας και για να πάνε στην εργασία τους, εφόσον βέβαια αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί μέσω τηλεργασίας. Αυτό σημαίνει πως όλα τα μαγαζιά θα κατεβάσουν ρολά, πλην αυτών που είναι απαραίτητα για την κάλυψη ζωτικών αναγκών, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Επίσης, ανοιχτές θα παραμείνουν οι κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, ώστε να παραμείνει σε λειτουργία ο κρατικός μηχανισμός.

Αν η κατάσταση βελτιωθεί μετά από το πρώτο 15νθήμερο μπορεί κάποια από τα μέτρα να χαλαρώσουν, όμως βασικό ζητούμενο είναι να σωθεί η περίοδος των Χριστουγέννων που είναι ζωτικής σημασίας για το εμπόριο και την οικονομία.

Το τελευταίο κριτήριο, ήτοι να προστατευτεί η εορταστική περίοδος, ήταν και ο παράγοντας κλειδί που έπεισε και τους πλέον διστακτικούς στο Βερολίνο να δεχτούν την άμεση σκλήρυνση των μέτρων και την δρομολόγηση μερικού εθνικού lockdown, από την ερχόμενη Δευτέρα έως τα τέλη Νοεμβρίου.  
 
Μερικό "λουκέτο" στη Γερμανία 

Το πακέτο διαμορφώθηκε μετά από συνεδρίαση της Άνγκελα Μέρκελ με τους τοπικούς πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων δεδομένου πως η συνεργασία τους είναι απαραίτητη για να εφαρμοστούν τα μέτρα. Άλλωστε, μετά την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων και τον διπλασιασμό, μέσα σε δέκα μέρες, των εισαγωγών σε ΜΕΘ που περιόρισε τις διαθέσιμες κλίνες στο 25%, ο συναγερμός που ήχησε στις νοσοκομειακές αρχές, έκανε ακόμη και τους πιο διστακτικούς να συναινέσουν.  

Πάντως, τα μέτρα στη Γερμανία είναι για την ώρα λιγότερο σκληρά από αυτά που δρομολογήθηκαν στη Γαλλία. Μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια και χώροι ψυχαγωγίας θα κλείσουν, όμως το λιανεμπόριο θα παραμείνει σε λειτουργία, αν και με ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις (1 άτομο ανά 10 τ.μ. καταστήματος).

Επίσης, η τήρηση αποστάσεων θα γίνει ακόμη πιο αυστηρή με το όριο να τίθεται στα δέκα άτομα, τα οποία θα προέρχονται μάξιμουμ από δύο διαφορετικά νοικοκυριά (άρα κυρίως θα περιορίζονται σε οικογενειακές συναθροίσεις), ενώ και η τηλεργασία θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Όσον αφορά τη στήριξη των βαλλόμενων επιχειρήσεων, βρίσκεται υπό διαμόρφωση νέο πακέτο βοήθειας που θα κυμανθεί μεταξύ 7 και 10 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι συνολικά βασικό είναι πως παρά τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί το προηγούμενο διάστημα, η πανδημία «τρέχει» ανεξέλεγκτη και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούν στην ανάγκη να μπουν σε καθεστώς μερικής ή σχεδόν ολικής καραντίνας. Αυτό σημαίνει νέα πίεση στις οικονομίες, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά αλλά και στη λειτουργικότητα των κρατικών μηχανισμών και αυτό είναι που καλούνται «εδώ και τώρα» να προετοιμάσουν οι ηγέτες των «27» και οι κοινοτικοί θεσμοί.  
 
Ο οδικός χάρτης της Κομισιόν 

Πραγματικά, εν όψει του σημερινού ευρωσυμβουλίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε χθες ένα νέο οδικό χάρτη μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που θα τεθούν προς συζήτηση και επικύρωση από τους ηγέτες.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως εξαιρετικά ανησυχητική και προβλέποντας περαιτέρω ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο Νοέμβριο, η κυρία φον ντερ Λάιεν ζήτησε: στενότερη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, όπως με την προώθηση κοινών πρωτοκόλλων για τους ταξιδιώτες, αποτελεσματικότερη επικοινωνία με τους πολίτες για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κόπωσης  απέναντι στα μέτρα, καλύτερη εφαρμογή των μέτρων ανίχνευσης των κρουσμάτων και των επαφών τους  ενίσχυση του υγειονομικού κλάδου και του ιατρικού/φαρμακευτικού εξοπλισμού, αλλά και δημιουργία πιο αποτελεσματικών τεστ κορονοϊού.

Μάλιστα για το σκοπό αυτό θα διατεθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ για την αγορά rapid test για τον κορονοϊό, ενώ θα παραταθεί η άρση του ΦΠΑ για αγορές εμβολίων και τεστ.