Log in

Εγκαίνια για το αεροδρόμιο του Βερολίνου που... ξεφτίλισε διεθνώς τη Γερμανία

Τύφλα να ‘χει το γιοφύρι της Άρτας! Με εννέα(!) χρόνια καθυστέρηση και κόστος τρεις φορές πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό, δημιουργώντας μια μαύρη τρύπα που θα χρειαστεί δεκαετίες να καλυφθεί, κάνει σήμερα εγκαίνια το νέο διεθνές αεροδρόμιο του Βερολίνου (BER). Δεν είναι τυχαίο πως και οι ίδιοι οι Γερμανοί το χαρακτηρίζουν... καταραμένο και βέβαια πηγή ντροπής για την υποτιθέμενη γερμανική υπεροχή.

Γράφει η: 

Το τι πήγε στραβά στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του έργου που έβαλε θεμέλια το 2006 και επρόκειτο να παραδοθεί το 2011, είναι μεγάλη συζήτηση. Όμως, στην ουσία τίποτε δεν πήγε καλά εξαρχής, με το πάλαι ποτέ φιλόδοξο project που είχε σκοπό να αποτελεί αντανάκλαση της αυξημένης διεθνούς επιρροής της Γερμανίας και του νέου ενωμένου Βερολίνου, να έχει γίνει τελικά στόχος μόνο ειρωνικών σχολίων, γελοιογραφιών και ανεκδότων σε σημείο που και οι ίδιοι οι Γερμανοί να ήθελαν να το ξεχάσουν.

«Όχι μόνο το Βερολίνο, αλλά ουσιαστικά όλη η χώρα έχει ξευτιλιστεί, όλοι γελάνε μαζί μας» έχει παραδεχτεί ντροπιασμένος ο εδώ και δύο χρόνια πρόεδρος του Berlin-Brandenburg Airport, Λύτκε Ντάλντρουπ.

Είναι ένας από τους λόγους που τα αυριανά εγκαίνια θα γίνουν με τους πλέον χαμηλούς τόνους, όχι μόνο λόγω της πανδημίας και των επιπλέον περιοριστικών μέτρων, αλλά και επειδή δεν υπάρχει κανένας λόγος για... πανηγύρια και φωτογραφικά ενσταντανέ από τους πολιτικούς. Το έργο παραδίδεται στην πιο... άκυρη περίοδο για τον ταξιδιωτικό κλάδο και αυτό μπας και υπάρχει επιτέλους ημερομηνία παράδοσης του έργου.

Αρκεί να αναφέρουμε πως τα προηγούμενα επίσημα εγκαίνια, το 2012 (μόλις... οκτώ χρόνια πριν), ακυρώθηκαν όταν διαπιστώθηκε πως το πυροσβεστικό σύστημα δεν λειτουργούσε θέτοντας σοβαρό ζήτημα κινδύνου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν και πάλι έργα και διορθώσεις, που οδήγησαν σε νέες καθυστερήσεις κλπ.

Κάπως έτσι ο αρχικός προϋπολογισμός των 1,7 δισ. ευρώ κατέληξε τρεις φορές πάνω, στα 6 δισ. ευρώ, από τα οποία πάνω από τα μισά χρήματα προέρχονται από δάνεια που θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα να αρχίσουν να καλύπτονται. Μόνο που τα αρχικά σχέδια που ήθελαν το BER να αρχίσει να είναι κερδοφόρο από το 2025, ήδη αμφισβητούνται δεδομένης της καθίζησης του ταξιδιωτικού κλάδου, για άγνωστο χρονικό διάστημα ακόμη.

Είναι χαρακτηριστικό πως η πτώση της ταξιδιωτικής κίνησης στη γερμανική πρωτεύουσα στο ένα τέταρτο των περσινών επιπέδων, με μόλις 25.000 επιβάτες την ημέρα, θα δικαιολογούσε απόλυτα το να συνεχίσει να λειτουργεί το σημερινό, παλιό, αεροδρόμιο Tegel. Όμως, όπως εξηγήσαμε, οι αρχές δεν μπορούσαν να αναβάλουν άλλο την έναρξη λειτουργίας του BER, παρά το γεγονός ότι λογιστικά τα λειτουργικά του έξοδα είναι ένας... εφιάλτης εν μέσω πανδημίας.

Το BER είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το Tegel και θα έχει δυνατότητα να καλύψει έως και 27 εκατ. ταξιδιώτες το χρόνο, αριθμός που πρόκειται να ανέβει στα 33 εκατ. όταν ανοίξει και το δεύτερο μεγάλο τέρμιναλ σε λίγα χρόνια (επίσης, άγνωστο πότε). Όμως, επειδή ακριβώς είναι τεράστιο θα χρειαστεί επιπλέον ετήσια χρηματοδότηση τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ από το κράτος για να λειτουργήσει, αυξάνοντας περαιτέρω το... λογαριασμό για τις αρχές. Και δεδομένης της κάθετης πτώσης των εσόδων για όλα τα γερμανικά αεροδρόμια λόγω της πανδημίας, η μαύρη τρύπα που το συνοδεύει θα συνεχίσει να αυξάνει, αντί να κλείνει.