Log in

Τα social media και η ευθύνη τους για την εξέγερση που στήνει ο Ν. Τραμπ

Με τη διαμάχη στις ΗΠΑ να ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αναμέτρησης για την ταυτότητα του επόμενου προέδρου και να λαμβάνει τη μορφή κοινωνικής –και μάλιστα σκληρής- αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποστηρικτές του κάθε στρατοπέδου, ο ρόλος των social media αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά κρίσιμος. Αν και το θετικό είναι πως, αυτή τη φορά, οι περισσότερες από τις δημοφιλείς πλατφόρμες έχουν επιδείξει καλύτερα αντανακλαστικά αντίδρασης.

Γράφει η: 

Προς μεγάλη δυσαρέσκεια του κυρίου Τραμπ, τις προηγούμενες ημέρες, οι περισσότερες από τις δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Facebook και δη το… αγαπημένο του Tweeter επέλεξαν να πάρουν θέση απέναντι στις εμπρηστικές δηλώσεις του, που μιλούσαν και συνεχίζουν να μιλούν για εκλογική απάτη, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τον κόσμο στα… όπλα. Συγκεκριμένα κάποιες από τις αναρτήσεις του κυρίου Τραμπ που θεωρήθηκαν ως… fake news «στιγματίστηκαν» με ειδικές σημάνσεις που προειδοποιούσαν τους αναγνώστες πως είναι παραπλανητικές και πως το κοινό θα έπρεπε να ενημερωθεί για τα γεγονότα.

Όμως, χθες αργά το Facebook πήγε ένα βήμα πιο πέρα, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να απωθήσει τις έντονες κατηγορίες που είχε δεχτεί για τη στάση του απέναντι στον κ. Τραμπ και τους ισχυρισμούς του για την κοινωνική εξέγερση για τη ρατσιστική βία. Έτσι, λοιπόν, με μια απόφαση που προκάλεσε ποικίλες, αλλά κυρίως θετικές, αντιδράσεις «κατέβασε» τη σελίδα μιας ραγδαίας αυξανόμενης ομάδας, στο πλαίσιο της οποίας φανατικοί οπαδοί του κ. Τραμπ όχι μόνο συζητούσαν και… έβριζαν για τον τρόπο που ο αγαπημένος τους πρόεδρος στερείται την εκλογική νίκη που αξίζει, απειλώντας παράλληλα τους Δημοκρατικούς, αλλά οργανώνονταν για το στήσιμο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.  

Η ομάδα που δημιουργήθηκε μόλις την Τετάρτη, υπό τη χαρακτηριστική ονομασία «Stop the Steal», ήτοι δηλαδή «Σταματήστε την Κλοπή (των εκλογών)» είχε φτάσει να προσθέτει έως και 1.000 νέα μέλη κάθε δέκα(!) δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα μόνο μέσα σε μια ημέρα να προσθέσει 365.000 μέλη. Και όλοι τους έβριζαν και απειλούσαν, ξεσπαθώνοντας εναντίον του Τζο Μπάιντεν και των Δημοκρατικών που θέλουν να «κλέψουν» την προεδρία με νοθεία και να στερήσουν τον Λευκό Οίκο από τον νόμιμο ένοικο του.

Το Facebook στήριξε την απόφαση του στο επιχείρημα πως πολλές από τις αναρτήσεις, όχι μόνο ήταν υβριστικές, αλλά ουσιαστικά παρότρυναν τα μέλη στη χρήση βίας.

Σύμφωνα με αμερικανικά media, η έρευνα υπέδειξε πως πίσω από το γκρουπ υπήρχαν στελέχη προσκείμενα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το περίφημο υπερσυντηρητικό Tea Party. Μάλιστα στην ηγεσία του ξεχώριζε η φιλο-Τραμπική ομάδα «Women for America First», η οποία είχε δημιουργηθεί το 2019 για να εναντιωθεί στη διαδικασία πιθανής καθαίρεσης του Ν.Τραμπ από το Κογκρέσο, ενώ τους τελευταίους μήνες με φόντο την πανδημία είχε πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ των αρνητών του κορονοϊού και της χρήσης μάσκας. Με λίγα λόγια γνήσια ακροδεξιά… μπουμπούκια!

Βεβαίως, η κίνηση αυτή δεν θα σταματήσει το ρεύμα που έχει δημιουργηθεί στο ευρύτερο φάσμα των social media και το οποίο ο ίδιος ο κ. Τραμπ ενθαρρύνει αναφανδόν. Το «#StopTheSteal» εξελίσσεται σε ένα από τα πιο δημοφιλή hashtag των τελευταίων ημερών, με κάθε είδους… περίεργους, φανατικούς και… ψεκασμένους να μοιράζονται κατηγορίες και θεωρίες συνωμοσίας. Και τα περισσότερα από τα μέλη του “Stop the Steal” στράφηκαν σε άλλες μικρότερες ομάδες (που θα αρχίσουν σταδιακά να διογκώνονται αντιστοίχως) ή σε άλλα μέσα για να συνεχίσουν να διαδίδουν τα… βιτριολικά τους σχόλια και τις εκκλήσεις τους για αντάρτικο πόλεων.   

Όμως, με την κατάσταση στις ΗΠΑ να μυρίζει… μπαρούτι και τους πάντες να φοβούνται πως η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, ακόμη και με βίαιες συγκρούσεις, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να… σφυρίζουν αδιάφορα. Έχουν ευθύνη και μπορούν να αντιδράσουν, εφόσον βέβαια πραγματικά το επιθυμούν, δεδομένου ότι η δημοκρατία και ελευθερία της έκφρασης δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι για την ασυδοσία και τη διασπορά της ρητορικής του μίσους, πόσο μάλλον την προώθηση πράξεων βίας.