Log in

Ερντογάν: Η τακτική στην Ανατολική Μεσόγειο κρίνεται στο… Καραμπάχ

Η επεκτατική πολιτική Ερντογάν σε όλα τα «μέτωπα» ξεδιπλώνεται χωρίς προσχήματα, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας. Τελευταία, ωστόσο, τα βρίσκει σκούρα…

Γράφει ο: 

Αυτή τη φορά, δεν έχει απέναντί του τους απρόθυμους Ευρωπαίους ή τους «πολυλογάδες» Αμερικανούς, που μένουν στα λόγια κι από ουσία τίποτε. Τώρα, έχει απέναντί του τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν είναι ούτε Λιβύη, ούτε καν Συρία.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των προέδρων και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, με αντικείμενο τις εξελίξεις στον Καύκασο και στην εμπόλεμη περιοχή του Καραμπάχ. Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Πούτιν ενημέρωσε τον Ερντογάν για τις επαφές του με Αρμένιους και Αζέρους, ώστε να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι όροι Ερντογάν...

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ακολούθησε την ίδια τακτική που εφαρμόζει και απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο: Δήλωσε κατηγορηματικά ότι υποστηρίζει την αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά άρχισε να κατηγορεί τους Αρμένιους για την ένοπλη σύγκρουση.

Μάλιστα, ο τούρκος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να ζητήσει την αποχώρηση των Αρμενίων από τις «κατεχόμενες περιοχές», όπως χαρακτήρισε το Ναγκόρνο Καραμπάχ.  Είπε, μάλιστα, στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Αρμενία θα πρέπει να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις «άνευ όρων»! Ακριβώς, δηλαδή, όσα ζητάει από την Ελλάδα στην περιοχή μας…

Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, η τουρκική ηγεσία δοκιμάζει στον Καύκασο την τακτική, που θέλει να ακολουθήσει και στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

... και η χαρά του Ταγίπ

Ωστόσο, στο Καραμπάχ δεν της βγαίνει αυτή η τακτική, καθώς λίγες ώρες μετά από την υποτιθέμενη ουδετερότητα που επιχείρησε να παρουσιάσει μιλώντας με τον Πούτιν, ο Ερντογάν ανακοίνωσε σε συγκέντρωση του κόμματός του τη «μεγάλη χαρά» του για την ανακοίνωση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για την κατάληψη της πόλης Σούσι, της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης του Καραμπάχ.

«Είναι ένα σημάδι πως η κοινή νίκη είναι κοντά, η χαρά του Αζερμπαϊτζάν είναι και δική μας χαρά», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, για να προσθέσει: «Η Ομάδα του Μινσκ εδώ και 30 χρόνια, δεν μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα και δεν υπήρχε πλέον υπομονή, τελικά το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να κινήσει»!

Εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα, όσο διαρκεί η ένοπλη αντιπαράθεση στο Καραμπάχ, η Τουρκία προσπαθούσε να κρύψει ότι είχε άμεση ή έμμεση συμμετοχή στις συγκρούσεις, αν και αρμενικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν αποκαλύψει τη μεταφορά φιλότουρκων μισθοφόρων από Συρία και Λιβύη αλλά και την ενίσχυση των Αζέρων με άφθονο πολεμικό υλικό από την Άγκυρα.

"Όχι" απο Μόσχα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Τσαβούσογλου στις επαφές τους με τους Ρώσους ομολόγους τους, επιχείρησαν να θέσουν στους συνομιλητές τους την πρόταση για εφαρμογή στο Καραμπάχ μία ανάλογης λύσης, όπως αυτή που εφαρμόστηκε στη Βόρεια Συρία, με κοινές περιπολίες στρατιωτικών μονάδων από τις δύο χώρες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τόσο ο Πούτιν, όσο και ο Λαβρόφ απάντησαν με ένα κατηγορηματικό «όχι», καθώς δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν την τουρκική παρουσία στην περιοχή, δημιουργώντας τετελεσμένα στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας!

Τώρα κατάλαβαν

Από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου προκύπτει ένα εξαιρετικό συμπέρασμα: Οι σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών, ενώ η ρωσική πλευρά αντιλαμβάνεται πλέον πολύ καλύτερα τις πραγματικές επιδιώξεις της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την τακτική Ερντογάν σε μία περιοχή, που ξεκινά από τον Καύκασο και επεκτείνεται στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική.

Όλες αυτές οι περιοχές θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τα ρωσικά συμφέροντα…