Log in

ΕΚΤ: Μεγαλύτερες απώλειες στην αγορά εργασίας

Βαριά παραμένει η σκιά της πανδημίας στην αγορά εργασίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο.

Γράφει η: 

Νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντείνει την ανησυχία που ήδη επικρατεί, καθώς καταλήγει στο συμπέρασμα πως πολύ μεγαλύτερος αριθμός θέσεων εργασίας παραμένει ευάλωτος και κινδυνεύει να χαθεί τους επόμενους μήνες, παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει όλες οι κυβερνήσεις της Ένωσης.

Η έρευνα εστιάζει συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις που ναι μεν παραμένουν ακόμη ζωντανές, αλλά τελούν υπό σοβαρή απειλή κατάρρευσης λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις αγορές και το αυξανόμενο βάρος των χρεών και των δανείων που τις επιβαρύνουν. Επομένως αν τα «κανόνια» αυξηθούν στο επιχειρηματικό σκηνικό, προφανώς οι άνεργοι θα αυξηθούν.

Ως πιο ευάλωτη μεταξύ των κρατών μελών εμφανίζεται, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, η Ισπανία, η οποία εξάλλου ήδη προσπαθούσε να ορθοποδήσει από την πολύχρονη οικονομική κρίση και υπέφερε από υψηλή ανεργία. Ο δείκτης της ανεργίας βρίσκεται πλέον στο 16,5%, όμως είναι ορατός ο κίνδυνος σημαντικής περαιτέρω αύξησης της.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ένας στους επτά εργαζομένους στη χώρα (με εξαίρεση τον χρηματοπιστωτικό κλάδο) εργάζεται σε εταιρία που απειλείται με κατάρρευση λόγω της πανδημίας.

Σημειωτέον πως η ισπανική οικονομία ανάκαμψε θεαματικά κατά το τρίτο τρίμηνο, με ρυθμούς αύξησης στο 16,7%, όμως παραμένει σε ποσοστό άνω του 9% κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα και οι προβλέψεις για το σύνολο της χρονιάς παραμένουν εξαιρετικά δυσοίωνες. Ειδικά με δεδομένο πως αποτελεί μια από τις χώρες με τη χειρότερη αναζωπύρωση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ιταλία, όπου ο κορονοϊός έχει επιστρέψει δριμύτερος, οι εκτιμήσεις για τις συνολικές απώλειες στην αγορά εργασίας είναι καλύτερες με μόλις το 10% των εργαζομένων να απασχολείται σε επιχείρηση που κινδυνεύει ακόμη με κατάρρευση.

Σε Γαλλία και Γερμανία, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, η εικόνα είναι ακόμη καλύτερη με μόλις το 8% όσων έχουν καταφέρει να κρατήσουν τη δουλειά τους, να απειλούνται να βγουν στην ανεργία τους επόμενους μήνες.

Βεβαίως, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη πως στα νούμερα αυτά συνυπολογίζεται η ώθηση που δίνουν τα κρατικά προγράμματα στήριξης και επιδότησης των θέσεων εργασίας, που έχουν δρομολογήσει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που στην Ευρώπη η ανεργία δεν έχει παρουσιάσει τόσο μεγάλο άλμα από το ξέσπασμα της πανδημίας, συγκριτικά, για  παράδειγμα, με τις ΗΠΑ.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης η ανεργία αυξήθηκε από το 7,2% το Μάρτιο στο 8,3% το Σεπτέμβριο. Ωστόσο είναι προφανές πως με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να σαρώνει την Ευρώπη και τη ρευστότητα των κρατικών ταμείων να δοκιμάζεται, τα μέτρα στήριξης και επιδότησης των αγορών εργασίας δεν μπορούν να παρατείνονται… επ’ άπειρον.

Από την άλλη πλευρά αισιόδοξες ειδήσεις, όπως αυτή της επιστημονικής προόδου που κατάγραψε η Pfizer για τον εντοπισμό του πολυαναμενόμενου εμβολίου αποτελούν αχτίδα αισιοδοξίας. Η κρίση δεν έχει περάσει ακόμη, ούτε οι επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία, τα νοικοκυριά και την αγορά εργασίας, όμως προφανώς οι μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις θα περιοριστούν, αν το εμβόλιο βρεθεί.