Log in

Τα παιδιάστικα καμώματα του κ. Τραμπ έχουν αρχίσει να γίνονται επικίνδυνα…

Οι διάφορες γελοιογραφίες που κυκλοφορούσαν στα διεθνή media τις προηγούμενες ημέρες και διακωμωδούσαν τον τρόπο με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ θα μείνει… γαντζωμένος στην καρέκλα του και… αλυσοδεμένος στον Λευκό Οίκο, αποδεικνύονται τελικά επικίνδυνα κοντά στην πραγματικότητα. Και λέμε επικίνδυνα, διότι πλέον ακόμη και στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ανησυχούν για τις θεσμικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του απερχόμενου προέδρου.

Γράφει η: 

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η πρόθεση του κ. Τραμπ να συνεχίσει να παλεύει νομικά μέχρις εσχάτων για την αμφισβήτηση της νίκης του Τζο Μπάιντεν πιέζοντας με αγωγές για επανακαταμέτρηση ή και ακύρωση ψήφων σε αρκετές πολιτείες.

Αν και όλο και περισσότερες φωνές στο κατεστημένο της Ουάσιγκτον καλούν τον κ. Τραμπ να αποδεχτεί το.. αναπόφευκτο, ουσιαστικά δεν μπορούν να τον εμποδίσουν να εξαντλήσει τα νομικά μέσα που έχει στα χέρια του. Ειδικά δε, πολλά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων που δεν θέλουν να βάλουν το στρατό των οπαδών του, που ουσιαστικά προέρχεται από τη δεξαμενή των δεξιών ψηφοφόρων, απέναντι τους. Το να λυθεί το θέμα σχετικά… αναίμακτα στα δικαστήρια, με τη Δικαιοσύνη να παίρνει την ευθύνη, τους βολεύει.

Το μέγα πρόβλημα πλέον που τους ανησυχεί και έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα και παράγοντες της αγοράς είναι το πώς ο κύριος Τραμπ θα διαχειριστεί στο μεταξύ το αξίωμα του και θα μεταχειριστεί τον κύριο Μπάιντεν, ως πιθανό εκλεγμένο πρόεδρο, προχωρώντας ακόμη και σε παράτυπες, αν όχι παράνομες κινήσεις.

Ο κ. Τραμπ, λοιπόν, με έναν παιδιάστικο αλλά ουσιαστικά παράτυπο τρόπο έδωσε εντολή στους υπουργούς του και το σύνολο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών να μην έχουν την παραμικρή συνεργασία με τον Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του. Μάλιστα, για πρώτη φορά στα χρονικά αρνήθηκε –ως είθισται- να του παραχωρεί καθημερινά αντίγραφο της καθιερωμένης ημερήσιας ενημέρωσης από τις μυστικές υπηρεσίες για όλα τα ανοιχτά θέματα ασφαλείας που απασχολούν τη χώρα.

Οι ενημερώσεις αυτές, όπως και η συνεργασία με τα υπουργεία και τις υπηρεσίες, έχουν καθιερωθεί κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ήτοι μεταξύ των εκλογών και της ορκωμοσίας του νέου προέδρου, ώστε ο νέος πλανητάρχης να είναι πλήρως ενημερωμένος όταν αναλάβει καθήκοντα.  

Το μυστικό της αιφνιδιαστικής καρατόμησης του υπουργού Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, πριν λίγες ημέρες, φαίνεται ότι σχετιζόταν άμεσα με το συγκεκριμένο θέμα και τις ενστάσεις του Έσπερ στην τακτική αυτή, αν και ο κ. Τραμπ τον είχε επίσης στην… μπούκα εδώ και μήνες επειδή αρνήθηκε να κατεβάσει το στρατό στους δρόμους απέναντι στους διαδηλωτές της αντιρατσιστικής εξέγερσης.

Με λίγα λόγια, ο κύριος Τραμπ αρνείται την παραμικρή συνεργασία με τον κ. Μπάιντεν, αρνείται να αναγνωρίσει τη νίκη του και επιμένει πως ο ίδιος είναι ο νικητής των εκλογών και ο επόμενος πρόεδρος. Και πλέον πολλοί στην Ουάσιγκτον δεν κρύβουν το φόβο τους πως είναι πιθανόν να αρνηθεί να μετακομίσει από το Λευκό Οίκο και να παραδώσει την εξουσία τον Ιανουάριο.

Μια τέτοια, άνευ προηγουμένου, εξέλιξη θα βάλει τη χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες, κάτι που το ξέρει το πολιτικό κατεστημένο, το ξέρει και η αγορά. Εξού και η σταδιακά αυξανόμενη πίεση προς τον κύριο Τραμπ να… συνετιστεί. Αν και μέχρι τώρα, ουδείς τον έχει πείσει να ακούσει τη φωνή της λογικής…