Log in

Μήνυμα αλλαγής εκπέμπει το προφίλ της κυβέρνησης Μπάιντεν – γυναίκες και μειονότητες σε θέσεις-κλειδιά

«Σάρκα και οστά» παίρνει σταδιακά η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, καθώς ο Δημοκρατικός ηγέτης επιλέγει σταδιακά τα πρόσωπα που θα σχηματίσουν το υπουργικό του συμβούλιο. Με την κίνηση αυτή, εξάλλου, στέλνει το καλύτερο μήνυμα απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμφανίζεται όλο και πιο απομονωμένος στη μάταιη προσπάθεια του να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Γράφει η: 

Η πρώτη σημαντική ομάδα που διαμορφώθηκε αφορά το μέτωπο της διπλωματίας και ασφάλειας. Επόμενος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα είναι ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ήταν σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν, όταν ήταν στο πόστο του αντιπροέδρου. Ο εβραϊκής καταγωγής Μπλίνκεν είναι βετεράνος διπλωμάτης με μακρά εμπειρία σε θέσεις-κλειδιά στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων, ενώ τα χρόνια που έχει ζήσει στην Ευρώπη και κυρίως στο Παρίσι τον βοήθησαν να εκτιμήσει και την αξία των διεθνών συμμαχιών για τις ΗΠΑ, αλλά και να καταλάβει καλύτερα τον τρόπο που οι ξένοι και δη, οι Ευρωπαίοι «βλέπουν» τον αμερικανικό παράγοντα.

Σύμβουλος του νέου προέδρου σε θέματα εθνικής ασφάλειας θα αναλάβει ο 43χρονος πρώην στενός σύμβουλος της Χίλαρυ Κλίντον, Τζέικ Σάλιβαν, αποτελώντας μακράν το νεαρότερο αξιωματούχο που καταλαμβάνει το νευραλγικό αυτό πόστο, ενώ η δικηγόρος Αβρίλ Χέινς θα είναι η επόμενη διευθύντρια της CIA, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το τιμόνι των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Επίσης, μια γυναίκα διπλωμάτης και δη, Αφροαμερικανή, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, θα αναλάβει τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Ως πρόσωπο-έκπληξη αποτέλεσε η δυναμική επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο του βετεράνου πολιτικού Τζον Κέρι, πρώην υπουργού Εξωτερικών και παλαίμαχου Γερουσιαστή ο οποίος θα αναλάβει χρέη ειδικού απεσταλμένου για το κλίμα. Η τοποθέτηση ενός τόσο έμπειρου προσώπου στη θέση αυτή επιβεβαιώνει την πολύ μεγάλη έμφαση που σκοπεύει να δώσει ο νέος πρόεδρος σε θέματα περιβάλλοντος και το γεγονός πως η στροφή στην περιβαλλοντολογική πολιτική της χώρας θα είναι στην κορυφή της ατζέντας του για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης του, ξεκινώντας από την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα.

Τεράστια αίσθηση για το μήνυμα που εκπέμπει, προκάλεσε και η επιλογή του ισπανόφωνου Αλεχάντρο Μαγιόρκας για το πόστο του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας. Η επιλογή ενός πολιτικού με κουβανική καταγωγή φανερώνει από μόνη της την νέα, τελείως διαφορετική, κατεύθυνση στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, μακριά από τη σκληρή γραμμή που εφάρμοσε ο Ν. Τραμπ ξεσηκώνοντας την οργή των μειονοτήτων και δη, των Λατίνων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Μαγιόρκας γεννήθηκε στην Αβάνα και έφτασε, ως πολιτικός πρόσφυγας, στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένεια του σε ηλικία μόλις ενός έτους. Και στο πρώτο του μήνυμα έκανε χαρακτηριστικά λόγο για την πρόθεση του να προστατέψει όλους τους Αμερικανούς και όσους φτάνουν στις αμερικανικές ακτές, έχοντας διαφύγει από καθεστώτα και διώξεις, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Η επιστροφή της Τζάνετ

Επίσης, μέσα στις επόμενες ώρες, αναμένεται να επιβεβαιωθεί και το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της αμερικανικής οικονομίας με όλες τις τελευταίες πληροφορίες να συγκλίνουν στο πρόσωπο της πρώην επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν.

Η 74χρονη Γέλεν δεν έχει πρότερη εμπειρία σε υπουργικό πόστο, όμως έχει βαθύτατη γνώση και μακρά εμπειρία σε θέματα νομισματικής και οικονομικής πολιτικής, γεγονός που την καθιστά απόλυτα ικανή να κρατήσει το πηδάλιο εν μέσω της τρικυμίας που έχει προκαλέσει η πανδημία. Έχει δε, το πλεονέκτημα να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τόσο των επενδυτών και των διεθνών αγορών όσο και του αντίπαλου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, πολλά στελέχη του οποίου είχαν αντιδράσει στην απόφαση του κυρίου Τραμπ να την απομακρύνει από την ηγεσία της Fed προκειμένου να βάλει ένα πρόσωπο της δικής του επιλογής.

Ο σεβασμός που απολαμβάνει η κυρία Γέλεν στο Καπιτώλιο αναμένεται να τη βοηθήσει σημαντικά στο έργο της και δη, στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που θα πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το περίφημο νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Εξάλλου, με την επιλογή της 74χρονης Γέλεν, ο Τ. Μπάιντεν εξυπηρετεί και το στόχο του να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις-κλειδιά. Πραγματικά, η κυρία Γέλεν θα είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στην ιστορία του θεσμού.