Log in

Χειμερινά θέρετρα vs Κορονοϊός, σημειώσατε 1

Φωτιές σε πανευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο προκάλεσε η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ, στη γερμανική Βουλή, πως όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να κρατήσουν κλειστά όλα τα χιονοδρομικά κέντρα καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών. Μάλιστα, δήλωσε ότι θα πιέσει ώστε η απόφαση να επικυρωθεί επίσημα σε επίπεδο Ένωσης με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας, όμως δεν θα είναι διόλου εύκολο καθώς έτερες κυβερνήσεις προτάσσουν τη διάσωση του χειμερινού τουρισμού.   

Γράφει η: 

Η Αυστρία ήταν η πρώτη που αντέδρασε σχεδόν… αυτόματα με τον Καγκελάριο Κουρτς να ξεκαθαρίζει πως η χώρα του δεν πρόκειται να κλείσει τα θέρετρα και τα χιονοδρομικά κέντρα, προφανώς προσβλέποντας στα έσοδα από το τουριστικό ρεύμα, αλλά και πως δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας του από την Ε.Ε.

Το θέμα έχει διχάσει και την Ιταλία, όπου τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται ραγδαία. Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε προειδοποίησε τους συμπατριώτες του να μείνουν μακριά από τα χιονοδρομικά, όμως απέφυγε να διατάξει το κλείσιμο τους. Το ίδιο έκανε και η Γαλλία, με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ να ανακοινώνει πως τα χιονοδρομικά θα μείνουν ανοιχτά, οπότε ο κόσμος θα μπορέσει να ταξιδέψει, αν το επιθυμεί, στα χειμερινά θέρετρα, αλλά πως θα μείνουν εκτός λειτουργίας οι αναβατήρες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Η Γερμανία, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Καγκελαρίου με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς των κρατιδιών, θα προχωρήσει σε παράταση του μερικού lockdown που εφαρμόζει σε εθνικό επίπεδο μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου. Όμως, αποφασίστηκε να γίνει έκκληση προς το κοινό να αποφύγει όλα τα ταξίδια αναψυχής μέσα στις γιορτές. Και μάλιστα στόχος είναι να εφαρμοστεί πανευρωπαϊκό μπλόκο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το ρόλο-κλειδί που έπαιξε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη, το αυστριακό θέρετρο του Ισγκλ. Το ιδιαίτερα δημοφιλές θέρετρο Ισγκλ, που είναι γνωστό και ως «η Ίμπιζα των Άλπεων», εξελίχτηκε σε υπερμεταδότη του κορονοϊού προς χώρες όπως η Ιταλία, το Ισραήλ ή ακόμη και η Ισλανδία και η Σιγκαπούρη. Όμως, με το χειμερινό τουρισμό να συνεισφέρει έως και το 4% του ΑΕΠ της Αυστρίας, απασχολώντας το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας, η Βιέννη ούτε θέλει να ακούσει για λουκέτο στα χιονοδρομικά, με τον ίδιο τρόπο που ο ευρωπαϊκός νότος ήθελε να ανοίξει την τουριστική αγορά στα καλοκαιρινά θέρετρα το καλοκαίρι.

Το ίδιο προφανώς ισχύει και για την Ελβετία. Η χώρα, ούτως ή άλλως έχει αποφύγει τη λήψη πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων, οπότε η απόφαση της να κρατήσει ανοιχτά όλα τα θέρετρα θεωρείτο δεδομένη. Άλλωστε, ακόμη κι αν οι Γερμανοί πετύχουν η Ε.Ε. να υιοθετήσει πανευρωπαϊκό μπλόκο των χιονοδρομικών στο έδαφος της, η Ελβετία προφανώς δεν θα επηρεαστεί, αντιθέτως ελπίζει να προσελκύσει όλους, όσους θα θελήσουν να κάνουν Χριστούγεννα στα χιόνια και δεν μπορούν να το κάνουν στις χώρες τους.