Log in

Οι Καταριανοί… Μάγοι έφτασαν με τα δώρα στην Τουρκία

Τη στρατηγική συμμαχία τους που έχει βαθύτερες ρίζες στις ευαίσθητες γεωπολιτικές συμμαχίες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και δη, απέναντι στο αντίπαλο μπλοκ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το Κατάρ, δίδοντας χείρα οικονομικής βοήθειας στην «αδελφή» Τουρκία.

Γράφει η: 

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά μέσα στην τελευταία διετία που η Ντόχα «τρέχει» να συνδράμει την Τουρκία και προσωπικά τον Ερντογάν. Ήδη από το 2018, το Κατάρ συμφώνησε να επενδύσει συνολικά 15 δισ. δολάρια στην Τουρκία και φέτος ειδικά έβαλε το… χεράκι της για να ενισχύσει τα δοκιμαζόμενα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. 

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα της περιοχής που στάθηκε στο πλευρό της Ντόχα, όταν η τελευταία βρέθηκε σε ανοιχτή διένεξη με τα υπόλοιπα αραβικά κράτη του Κόλπου, τα οποία υπό τη «βασίλισσα» Σαουδική Αραβία στράφηκαν εναντίον της φτάνοντας έως και στην επιβολή κυρώσεων.  Άγκυρα έστειλε στρατιωτική βοήθεια στο Κατάρ, δημιούργησε μεγάλη στρατιωτική βάση στο έδαφος του και βέβαια αμφότεροι έκαναν… παιχνίδι με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τη Χαμάς και γενικά τις ισλαμικές ομάδες εντείνοντας τον εκνευρισμό των υπόλοιπων αραβικών κρατών, αλλά και του Ισραήλ (που θυμίζουμε ότι πρόσφατα έφτασε σε ιστορική αποκατάσταση των σχέσεων του με τα ΗΑΕ).

Τηρώντας τη γραμμή της συμμαχίας τους και επιβεβαιώνοντας πως οι… φίλοι είναι για τα δύσκολα ο Εμίρης του Κατάρ σείχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι σφράγισε την επίσκεψη του στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της 6ης συνεδρίασης της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής Τουρκίας-Κατάρ, με την ανακοίνωση νέων σημαντικών επενδύσεων από το κρατικό fund του Qatar Investment Authority.

Το πρώτο deal αφορά την εξαγορά του 10% του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έναντι του ποσού των 300 εκατ. δολαρίων, ένα ποσό που δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό αλλά έχει μεγάλη αξία αναφορικά με το μήνυμα που εκπέμπει για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, κάτι που έχει πολλαπλά πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη για τον Ερντογάν.

Άλλωστε, δεν θα είναι και η μόνη συμφωνία, καθώς οι Καταριανοί ήρθαν στην Τουρκία με τις τσέπες γεμάτες και με ένα σχέδιο πολλαπλών επενδύσεων αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξουν τον Ερντογάν, αλλά και τους… φίλους του!  

Για παράδειγμα, το Κατάρ θα αγοράσει επίσης το 42% του Istinye Park, που είναι ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο, με 300 καταστήματα, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, έναντι περίπου ενός δισ. δολαρίων, ένα ποσό που επίσης είναι… μάννα εξ ουρανών για τον σημερινό ιδιοκτήτη του, την Dogus Holding, που θα κρατήσει το υπόλοιπο 58%.

Υπενθυμίζουμε πως ο όμιλος Dogus, ιδιοκτησίας του πολύ καλού φίλου του Σουλτάνου, Φερίτ Σαχάνκ –που μετρά και αρκετές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως ο Αστέρας της Βουλιαγμένης και το Hilton- , βρίσκεται εσχάτως με την πλάτη στον τοίχο λόγω της δυσχερής οικονομικής κατάστασης και της βουτιάς της τουρκικής λίρας. Μάλιστα, υποχρεώθηκε να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές του για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των χρεών του, τμήμα της οποίας είναι η υποχρέωση να πουλήσει  περιουσιακά στοιχεία για να μαζέψει ρευστό. Στόχος για τον οποίο θα τον βοηθήσουν –τελείως… τυχαία- οι Καταριανοί.

Επίσης, το καταριανό fund συμφώνησε να επενδύσει –χωρίς να διευκρινιστεί το ύψος της επένδυσης- στο project της Golden Horn Marina, στον Κεράτιο κόλπο, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η QTerminals, που διαχειρίζεται τα λιμάνια του Κατάρ υπέγραψε συμφωνία αξίας 140 εκατ. δολαρίων για την εξαγορά ενός τέρμιναλ στο λιμάνι της Αττάλειας.

Συνολικά οι δύο πλευρές προχώρησαν σε διμερείς συμφωνίες και εμπορικές συναλλαγές, σε τομείς όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων στα 2,5 δισ. δολάρια, γεγονός που χαιρετίστηκε από αμφότερους τους ηγέτες. Ο Σείχης Ταμίμ έκανε λόγο για την ολοένα αυξανόμενη στρατηγική σχέση των δύο κρατών και ο ίδιος ο Ερντογάν μίλησε για έναν «δεσμό που δεν μπορεί να σπάσει». 

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, εξάλλου, και τις εξελίξεις σε διεθνή ζητήματα όπως η Λιβύη και η Συρία επιβεβαιώνοντας και στα ζητήματα αυτά την ταύτιση των απόψεων τους.