Log in

Τραβά το σχοινί ο Όρμπαν – η Ευρώπη πρέπει να πει «Όχι» στους εκβιαστές

Τα λάθη, αργά ή γρήγορα, πληρώνονται! Βρυξέλλες και Βερολίνο έκλειναν επί μακρόν τα μάτια στην ασυδοσία των σκληροπυρηνικών πρακτικών του Βίκτορ Όρμπαν επιτρέποντας του έτσι να ενδυναμώνει τη θέση του στο εσωτερικό της Ουγγαρίας. Τώρα, λοιπόν, που συνειδητοποιούν πως δεν μπορούν πια να τον ελέγξουν, φέρουν και όλη την ευθύνη!

Γράφει η: 

Παρά τις υποτιθέμενες πιέσεις που δέχονται Ουγγαρία και Πολωνία με αφορμή το βέτο που άσκησαν στο κείμενο του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, λόγω της αντίδρασης τους για το μηχανισμό του Κράτους Δικαίου, δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να κάνουν πίσω, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες να έχουν «βαλτώσει».

Χθες, μάλιστα, οι πρωθυπουργοί των δύο «ανταρτών» χωρών, ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν και ο Πολωνός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνάντηση τους έδωσαν τα… χέρια επιβεβαιώνοντας την πρόθεση τους να παραμείνουν άκαμπτοι απέναντι στους υπόλοιπους «25» και να μην υποχωρήσουν από τις ενστάσεις τους στο μηχανισμό του Κράτους Δικαίου.

Επανέλαβαν δε, πως ο μόνος τρόπος για να ξεκλειδώσουν άμεσα οι διαδικασίες για την επικύρωση του νέου επταετούς προϋπολογισμού, όπως και του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είναι τα θέματα αυτά να διαχωριστούν πλήρως από τη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου.

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών προκάλεσαν συναγερμό στις Βρυξέλλες, δεδομένου πως τα χρονικά περιθώρια για την επικύρωση του νέου προϋπολογισμού στενεύουν επικίνδυνα θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή ροή πολύτιμων κονδυλίων προς τα κράτη μέλη από τη νέα χρονιά. Πολλοί αξιωματούχοι εξέφρασαν έντονη δυσφορία για την ουσιαστικά εκβιαστική στάση των δύο κρατών, όμως το γεγονός ξαναφούντωσε στο παρασκήνιο τη συζήτηση για την εξεύρεση εναλλακτικών, ίσως και πρωτοποριακών λύσεων, όπως αυτή που κατέθεσε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών ο Εμανουέλ Μακρόν.    

Μια τέτοια πρωτοφανής λύση θα είναι η παράκαμψη των δύο κρατών και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των υπόλοιπων «25», κάτι που ακόμη και αν βρεθεί νομικά φόρμουλα για να γίνει, είναι εύλογο πως δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο και βεβαίως συνιστά ένα τεράστιο πλήγμα για το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Αν μάλιστα τα πράγματα δεν βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες, μια τέτοια λύση μπορεί να τεθεί προς συζήτηση και επικύρωση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 10-11 Δεκεμβρίου.

«Η Ουγγαρία δεν θα δεχτεί να βρεθεί σε μια θέση, όπου μια απλή πλειοψηφία θα επιβάλει την άποψη της στον ουγγρικό λαό, χωρίς ο ίδιος να συμφωνεί» διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο κ. Όρμπαν, παρά το γεγονός ότι νέα δημοσκόπηση έδειξε πως το 70% των Ούγγρων συμφωνεί με τη διασύνδεση της ροής των ευρωπαϊκών κονδυλίων με το Κράτος Δικαίου.  

Το εύλογο, βέβαια, ερώτημα είναι κατά πόσο ο κ. Όρμπαν θα συνεχίσει να τεντώνει το σχοινί ρισκάροντας να βρεθεί πρακτικά εκτός Ταμείου Ανάκαμψης. Μπορεί, άλλωστε, να δηλώνει ότι η χώρα του δεν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη τα χρήματα, διότι δεν βαρύνεται με τα τεράστια χρέη έτερων κρατών (υπονοώντας βέβαια τις χώρες του Νότου), όμως αυτό δεν ισχύει αλήθεια δεδομένου πως καμία χώρα παγκοσμίως δεν έχει βγει αλώβητη από την πανδημία. Εξάλλου, το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό, όσο και πολιτικό

Το πιθανότερο είναι πως ελπίζει σε έναν βολικότερο συμβιβασμό, την ύστατη στιγμή, με τους «25», οι οποίοι αν ενδώσουν θα είναι, πραγματικά, άξιοι της μοίρας τους. Διότι, αν το πετύχει, ο ίδιος θα βγει… μάγκας και οι υπόλοιποι 25 κορόιδα.