Log in

Σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός γύρω από την Τουρκία

Άρχισαν τα… όργανα για την Τουρκία πριν καλά-καλά αναλάβει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν. Πραγματικά, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως το αμερικανικό κατεστημένο σκληραίνει τη στάση του κατά της Άγκυρας για τα «παιχνίδια» της με τη Ρωσία και την αγορά των επίμαχων πυραύλων S-400, νομοσχέδιο που κατατέθηκε ζητά ευθέως την επιβολή κυρώσεων. Την ίδια ώρα και στις Βρυξέλλες, εν όψει της Συνόδου Κορυφής, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κερδίζει έδαφος.

Γράφει η: 

 

Το νομοσχέδιο στις ΗΠΑ εντάσσεται στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του 2021 και, σύμφωνα με το κείμενο, η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή». Ως εκ τούτου ζητείται η εφαρμογή των ανάλογων προβλέψεων της Νομοθεσίας (ήτοι του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων - CAATSA), άρα η επιβολή πακέτου κυρώσεων μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.

«Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί ‘σημαντική συναλλαγή’ όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ… Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το πέρας ενός χρόνου ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι:

• η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

• κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί.

• ο πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.

Προφανώς όσο ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο τιμόνι είναι απίθανο να βάλει την υπογραφή του, όμως το ίδιο δεν ισχύει για τον Τζο Μπάιντεν και ευρύτερα τα μέλη των Δημοκρατικών. Δεν είναι τυχαίο ότι τα διεθνή Μέσα επεσήμαναν, ήδη πριν τις αμερικανικές εκλογές, ότι η Τουρκία θα είναι η χώρα που θα χάσει τα περισσότερα σε περίπτωση αλλαγής στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.

Βολές και από τις Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα και λίγες μόλις ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία επικρίνοντας τη συμπεριφορά και τις προκλητικές τακτικές της  

«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε» για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 
 
"Θεωρώ ότι το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού πρέπει να σταματήσει" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μισέλ. Το ίδιο πιστεύουμε και εμείς!