Log in

Τσαβούσογλου: Συμφωνήσαμε με Δένδια για συνάντηση - Διαψεύδει η Αθήνα

Σε δηλώσεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά προχώρησε  ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες ώρες αφού ανακοινώθηκε ότι στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για συμφωνία συνάντησης με το Νίκο Δένδια μετά τις διερευνητικές επαφές, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνστναντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να κατηγορήσει εμμέσως την Ελλάδα και την Κύπρο για την επιδείνωση των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

«Την περασμένη χρονιά, δυστυχώς συνεχίστηκε η τάση αυτή, τη στιγμή που υπήρχε ανάγκη για περισσότερη συνεργασία, τα κανάλια επικοινωνίας έκλεισαν και χάθηκαν ευκαιρίες. Ο βασικός λόγος για αυτό ήταν η εισαγωγή από ορισμένες χώρες-μέλη στην ΕΕ των επί χρόνια διμερών προβλημάτων με την Τουρκία. Η Τουρκία και η ΕΕ αναγκάστηκαν να συγκρουστούν. Για παράδειγμα η ΕΕ, η οποία τηρεί μία ουδέτερη στάση στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών κι ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία σε αυτό το θέμα, όταν ήρθε στην ατζέντα η Τουρκία, ενέργησε με ένα εντελώς αντίθετο τρόπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, έγινε κατάχρηση της αλληλεγγύης και παρά τις εκκλήσεις μας και τις προσπάθειες για διάλογο, κυριάρχησαν τελικά τα αιτήματα μιας μόνο πλευράς. Από τότε που ήρθαμε στην εξουσία το 2002, πάντα προσπαθήσαμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της αν. Μεσογείου και της Κύπρου μέσω διαλόγου. Το γεγονός ότι οι εκκλήσεις από την Τουρκία για το σχέδιο Ανάν, και οι προτάσεις το 2002, 2011, 2012 και 2019 για μια δίκαιη κατανομή των πόρων και για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα παρέμειναν χωρίς αποτέλεσμα επί 5 χρόνια αποδεικνύουν περίτρανα το πρόβλημα», δήλωσε. Τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τον Οκτώβριο, χρησιμοποιήθηκε μία τέτοια απειλητική γλώσσα κατά της Τουρκίας που «το ποτήρι ξεχείλισε. Αλλά αντιδράσαμε και θα το κάνουμε και πάλι αν επαναληφθεί».

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, αν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του εδώ και χρόνια, δεν έχει συμφωνηθεί ούτε και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα.

«Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε στη συνάντησή του με τους πρέσβεις της Ε.Ε. ότι με τον Νίκο Δένδια έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν. Αυτό βέβαια δεν τον σταμάτησε να απειλήσει την Ελλάδα και την Ε.Ε.!

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Καθημερινής στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως σε περίπτωση που στηρίξει την Ελλάδα όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα ξανακάνει όσα έκανε μέχρι πρόσφατα!

Επίσης, κατηγόρησε ξανά Ελλάδα και Κύπρο, κάνοντας λόγο για «κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε., τα πολυετή διμερή προβλήματα τους με την Τουρκία τα μετέφεραν στην Ε.Ε. Προσπάθησαν να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο ίδιο μήκος και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επίσης συνάντησε τους πρέσβεις των κρατών μελών της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με την Καθημερινή, κάλεσε την Ελλάδα (!) «να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών».

Ο Ερντογάν μίλησε επίσης για κάποια μέλη της Ε.Ε που «τα διμερή τους ζητήματα προσπάθησαν να τα επιλύσουν στους διαδρόμους της Ε.Ε. Εκμεταλλεύτηκαν την ατζέντα της Ε.Ε και κρύφτηκαν πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών – μελών».

Και συνεχίζοντας τα παράπονα, πρόσθεσε πως «ξεκάθαρη στάση στρατηγικής τύφλωσης ήταν τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Αδικηθήκαμε. Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες εγκλωβισμού μας στις ακτές μας».

Την ανάγκη να υιοθετήσει η Τουρκία «εποικοδομητική συμπεριφορά» απέναντι στα κράτη-μέλη της ΕΕ επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο.