Log in

Κατέρρευσε η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία

Από την Ιταλία ήρθε τελικά η πρώτη πολιτική κρίση του 2021, μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. καθώς ο Ματέο Ρέντσι απέσυρε τελικά τη στήριξη του προς την κυβέρνηση συνασπισμού του Τζουζέπε Κόντε.

Γράφει η: 

Αν και η ρήξη «ψηνόταν» εδώ και εβδομάδες, κοινή γνώμη και αγορά ήλπιζαν πως θα αποφευχθεί διότι στο κρίσιμο αυτό διάστημα για την Ιταλία και όλη την Ευρώπη εν μέσω πανδημίας, μια πολιτική κρίση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, ήταν το τελευταίο που θα έπρεπε να απασχολεί τη χώρα.

Όμως, ο πάντα φιλόδοξος πρώην πρωθυπουργός επέμεινε στις αγεφύρωτες διαφορές του με τον Κόντε, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το οικονομικό πρόγραμμα για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και την μη χρήση των πιστωτικών γραμμών του ΕΜΣ. Έτσι τελικά απέσυρε τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και επομένως και την κοινοβουλευτική του στήριξη προς τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το κόμμα του Ρέντσι, η «Ζωντανή Ιταλία» είναι ο μικρότερος από τους τρεις εταίρους της κυβερνητικής συμμαχίας που απαρτίζεται επίσης από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Όμως, οι βουλευτές του είναι καθοριστικοί για τη διασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Υπάρχει λόγος που η Ιταλία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων (από κορονοϊό) και έχει υποστεί κατάρρευση του ΑΕΠ της» σχολίασε ο Ρέντσι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επιρρίπτοντας στον Τζουζέπε Κόντε ευθύνες για κακή διαχείριση της κρίσης, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.  

«Νομίζω ότι η κρίση αυτή δεν θα γίνει κατανοητή από τη χώρα και τον κόσμο σε ένα διάστημα τόσο μεγάλων προκλήσεων» απάντησε από την πλευρά του ο Κόντε, ο οποίος έσπευσε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώην δικαστή, Σέρτζιο Ματαρέλα, για να συζητήσουν τα σενάρια της επόμενης ημέρας. Ο Ματαρέλα, που χαίρει ευρείας εκτίμησης από το κοινό, σχολίασε επίσης πως οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τους υπαίτιους της κυβερνητικής κρίσης.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα από σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πλέον να διερευνήσει τη δυνατότητα εξεύρεσης νέων συμμαχιών για το σχηματισμό κυβέρνησης, καταρχάς υπό τον ίδιο τον Κόντε, αλλά ενδεχομένως και δίχως αυτόν.

Βασικό μέλημα του, εξάλλου, είναι να αποφευχθεί με κάθε τρόπο μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εν μέσω της κρίσης της πανδημίας. Για το λόγο αυτό στα πιθανά σενάρια είναι και ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα προστατεύσει τη σταθερότητα της χώρας μέχρι η πανδημία να περάσει.

Αυτό βέβαια που φοβούνται όλοι, εντός αλλά και εκτός χώρας, είναι πως... η αναταραχή που πυροδοτήθηκε μπορεί να ξαναφέρει στα πράγματα την υπερσυντηρητική Λέγκα του Βορρά, του Ματέο Σαλβίνι. Ειδικά δε, αν η Ιταλία οδηγηθεί στις κάλπες, δεδομένου πως η Λέγκα «φλερτάρει» έντονα με την πρωτιά και θα θελήσει να σχηματίσει κυβέρνηση-συνασπισμού με εταίρο το νεοφασιστικό κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας, που επίσης πηγαίνει πολύ καλά στις δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, οι Αδελφοί της Ιταλίας φιγουράρουν πλέον ως το τρίτο κυριότερο κόμμα με 16% των ψήφων (από το 2% που έλαβαν στις εκλογές του 2013 και το 4,4% το 2018), η δε, αρχηγός τους, Τζόρτζια Μελόνι, εμφανίζεται ως η δεύτερη πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα με απήχηση στο 46%!