Log in

Αυλαία για το virtual συνέδριο του CDU και τους τρεις μνηστήρες για την αρχηγία

Την αρχή του τέλους της εποχής Μέρκελ σηματοδοτεί το διήμερο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) που ξεκινά σήμερα με σκοπό την εκλογή νέου αρχηγού, ο οποίος μπορεί να γίνει και ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας.

Γράφει η: 

Το συνέδριο, που έπρεπε να έχει διεξαχθεί από πέρυσι, αλλά αναβλήθηκε επανειλημμένως λόγω της πανδημίας, θα γίνει τελικά διαδικτυακά, με τους 1.001 συνέδρους να ψηφίζουν onlineΚι αυτό διότι, λιγότερο από οκτώ μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και το κόμμα θα πρέπει ξεκινήσει να προετοιμάζεται για την κάλπη, την πρώτη δίχως την Άνγκελα Μέρκελ στο τιμόνι.  

Αυτό αμέσως-αμέσως ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για το διάδοχο της, καθώς η κυρία Μέρκελ, παρά τα όποια λάθη της, υπήρξε μια εμβληματική φιγούρα και ένας φάρος σταθερότητας για την πολιτική σκηνή της Γερμανίας και της Ευρώπης συνολικά.  

Οι τρεις υποψήφιοι για το πόστο είναι και οι τρεις άνδρες. Πρόκειται για τον μετριοπαθή πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Αρμίν Λάσετ, τον υπερσυντηρητικό Φρίντριχ Μερτς και τον κεντρώο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν. 

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Μέρτς, ο οποίος θεωρείται ο υποψήφιος με τις μεγαλύτερες διαφορές και διαφωνίες με την Άνγκελα Μέρκελ. Δεν έχει κρύψει εξάλλου την πρόθεση του να αποδομήσει την μετριοπαθή πολιτική της Σιδηράς Κυρίας της Γερμανίας, επαναφέροντας το CDU στις γνήσιες συντηρητικές του ρίζες και σε μια στρατηγική που θα δίνει περισσότερη έμφαση στα εσωτερικά ζητήματα παρά στην ενωμένη Ευρώπη. 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι η ρητορική του, η οποία παραπέμπει στο α λά Τραμπ σύνθημα… «η Γερμανία Πρώτη», κάνει πολλούς να τον χαρακτηρίζουν ως τον Τραμπ της Γερμανίας.  

Ένα ακόμη ανησυχητικό σημείο είναι πως ο Φρίντριχ Μερτς έχει ξεκαθαρίσει πως, εφόσον κερδίσει την αρχηγία, θα διεκδικήσει ο ίδιος την Καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αντιθέτως, αμφότεροι οι μετριοπαθείς αντίπαλοι του, τόσο ο Άρμιν Λάσετ όσο και ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στην πιθανότητα να αφήσουν την Καγκελαρία σε ένα άλλο πρόσωπο που θα επιλέξει το κόμμα.

Ειδικά ο Λάσετ μπορεί να προορίζει για το ρόλο αυτό τον δημοφιλέστατο υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, που πολλοί θεωρούσαν ως το μεγάλο φαβορί για τη θέση του αρχηγού του CDU. Τελικά ο 40χρονος Σπαν προτίμησε να μην θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία και να περιοριστεί στη θέση του νούμερο δύο, στο πλευρό του Λάσετ, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας που πολλοί θεωρούν ότι περιλαμβάνει μια άτυπη συμφωνία διαρχίας μεταξύ τους στα δύο κορυφαία πόστα.  

Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ που θα μιλήσει σήμερα στο virtual συνέδριο, έχει δηλώσει πως θα αποφύγει να πάρει δημοσίως θέση και να εκφράσει την προτίμηση της, όμως το βέβαιο είναι πως ο τελευταίος που θα ήθελε να δει στο τιμόνι είναι ο Φρίντριχ Μερτς. Αντιθέτως, έχει συνεργαστεί ομαλά με τον Λάσετ, με τον οποίο μοιράζονται τις ίδιες μετριοπαθείς και φιλο-ευρωπαϊκές απόψεις και θεωρείται ως εγγυητής μιας ομαλής συνέχειας της εποχής Μέρκελ για το κόμμα και τη χώρα.