Log in

Ιταλία: Κρίσιμη μέρα για την επιβίωση της κυβέρνησης Κόντε

Κορυφώνεται το πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία και τη δυνατότητα της κυβέρνησης Κόντε να διατηρηθεί στην εξουσία αποτρέποντας την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας εν μέσω της κρίσης της πανδημίας.

Γράφει η: 

Θυμίζουμε πως η κρίση πυροδοτήθηκε μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του μικρότερου από τα τρία κόμματα της συμμαχίας, της «Ζωντανής Ιταλίας» του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Με μια έκκληση ενότητας που είχε σαν παρονομαστή, όχι απλά την αποτροπή μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης αλλά κυρίως την προοπτική επικράτησης των ακροδεξιών και ευρωφοβικών δυνάμεων, ο Τζουζέπε Κόντε κατάφερε χθες βράδυ να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, όμως ο δεύτερος και δυσκολότερος στόχος του είναι να καταφέρει το ίδιο σήμερα και στη Γερουσία.

Η μάχη στη Γερουσία, όμως, δεν προμηνύεται καθόλου εύκολη. Ο «μαγικός» αριθμός για το Σώμα είναι οι 161 ψήφοι, όμως όλα τα δημοσιεύματα του Τύπου εμφανίζουν τον Κόντε να μην έχει καταφέρει ακόμη να τον φτάσει αναζητώντας στήριξη ανάμεσα στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στα έδρανα. Συγκεκριμένα φαίνεται να έχει διασφαλίσει 152 ψήφους, ενδεχομένως ίσως και 155, οπότε τις επόμενες ώρες το… κυνήγι για τις λίγες ψήφους που απομένουν θα είναι ανελέητο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου, ο Κόντε έχει προσεγγίσει ακόμη και Γερουσιαστές του κόμματος του Ρέντσι, ελπίζοντας να «σπάσουν» την κομματική πειθαρχία ή και να αλλάξουν στρατόπεδο.

Αν η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν διασφαλιστεί, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα ποικίλουν. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης και ντε φάκτο ηγέτης του κυριότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα δοκιμάσει να συνεχίσει να διοικεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση δε, αυτή ενδεχομένως και ο Ρέντσι να θελήσει να στηρίξει την κυβέρνηση στη δρομολόγηση κάποιων συγκεκριμένων νομοσχεδίων στη βουλή.    

Άλλωστε, στην ουσία μόνο η υπερσυντηρητική Λέγκα του Βορρά, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θα ήθελε άμεσα εκλογές προκειμένου να διεκδικήσει την εξουσία. Όλα τα κόμματα του συνασπισμού, ακόμη και ο ίδιος ο Ρέντσι, αντιλαμβάνονται ότι οι δημοσκοπήσεις δεν τους ευνοούν για να επιδιώξουν μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Αντιστοίχως, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Σέρτζιο Ματαρέλα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει τα πάντα, ακόμη και να πιέσει για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε η χώρα να μην πάει σε εκλογές γρήγορα, όσο η Ιταλία και όλος ο πλανήτης τελούν υπό τη βαριά σκιά της πανδημίας που έχει «τσακίσει» τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Αν και το βέβαιο είναι πως όποια λύση κι αν βρεθεί, πιθανότατα θα είναι προσωρινή.