Log in

Η Πορτογαλία και ο αναδυόμενος κίνδυνος του ντόπιου… Τραμπ

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό της Λισαβόνας και όχι μόνο, το αποτέλεσμα των χθεσινών προεδρικών εκλογών. Ναι μεν ο νυν πρόεδρος, ο κεντροδεξιός Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, κατάφερε να «καθαρίσει» την κούρσα από τον πρώτο γύρο με 61% των ψήφων, όμως η πολύ καλή επίδοση του ακροδεξιού υποψηφίου σε μια χώρα, όπου οι εθνικιστικές δυνάμεις ήταν μέχρι πρότινος υποβαθμισμένες, «χτύπησε» πολλά… καμπανάκια.

Γράφει η: 

Η Πορτογαλία, σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είχε ποτέ «σοβαρή», υπολογίσιμη Ακροδεξιά, ούτε καν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Το μόνο ακροδεξιό κόμμα, το Εθνικό Ανανεωτικό Κόμμα δεν κατάφερνε να συγκεντρώσει πάνω από το 1% των ψήφων.

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν την τελευταία διετία με την εμφάνιση ενός νέου κόμματος-κινήματος, του Chega(που σημαίνει «Αρκετά») που δημιούργησε ένας πρώην δικηγόρος- καθηγητής-αρθρογράφος με πρόθεση να… ταράξει τα λιμνάζοντα νερά.

Πραγματικά, ο 38χρονος Αντρέ Βεντούρα, με τους πύρινους… λόγους του κατά των μεταναστών, κατά της οικονομικής κρίσης και των συστημικών δυνάμεων σε Λισαβόνα και Βρυξέλλες, που του χάρισαν το παρατσούκλι «ο Τραμπ της Πορτογαλίας», πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι επαγγελματίες πολιτικοί. Στις εκλογές του 2019, το κόμμα κέρδισε την πρώτη του έδρα, βάζοντας στην εθνική βουλή τον πρώτο ακροδεξιό βουλευτή. Και στις χθεσινές προεδρικές εκλογές, ο Βεντούρα συγκέντρωσε περίπου το 12% των ψήφων.

Αν λάβουμε υπόψη πως η βασική αντίπαλος του νικητή της κάλπης, του ντε Σόουζα, η έμπειρη πρώην ευρωβουλευτής Άνα Γκόμες που εκπροσωπούσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκέντρωσε κάτω από το 13% των ψήφων, ήτοι ελάχιστα πάνω από τον Βεντούρα, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί ο ακροδεξιός πολιτικός θεωρεί την επίδοση του ως μεγάλη επιτυχία. Και γιατί αντιστοίχως στους κόλπους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος επικρατεί προβληματισμός, για να μην πούμε πανικός.      

Μπορεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα να μην κινδυνεύει άμεσα, αν και είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και μπορεί μέχρι τώρα να έχει συνεργαστεί άψογα με τον κεντροδεξιό ευρωπαϊστή Ρεμπέλο ντε Σόουζα στην προεδρία, όμως οι τριγμοί που έχει πυροδοτήσει στην κοινωνία και την οικονομία η πανδημία φαίνεται πως αλλάζουν άρδην τα δεδομένα.

Αρκεί να σημειώσουμε πως στις εκλογές του 2019, ο Βεντούρα είχε συγκεντρώσει το 1,3% της εθνικής ψήφου, που σημαίνει πως μέσα σε μια διετία έκανε ένα άλμα άνω των δέκα μονάδων.

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, ο δεύτερο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας, τα σκληρά περιοριστικά μέτρα και η γκρίνια για την κατάσταση που επικρατεί, έχει αρχίσει να προκαλεί, τους τελευταίους μήνες, όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στο μέτωπο της αριστερής συμμαχίας που έχει στήσει ο Σοσιαλιστής Κόστα με την ριζοσπαστική Αριστερά και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το Δεκέμβριο τα δύο μικρά κόμματα «έσπασαν» τη συνεργασία αυτή και υπερψήφισαν στη Βουλή τις προτάσεις της Δεξιάς για το νέο πρόγραμμα δημοσίων δαπανών. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός του 2021 πέρασε οριακά με μόλις 3 ψήφους διαφορά.

Η ρήξη αυτή έχει κάνει πολλούς αναλυτές να θεωρούν πως η συμμαχία δεν θα καταφέρει τελικά να αντέξει μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες εθνικές εκλογές, στα τέλη του 2023.

Για την ώρα, βέβαια, όλοι δείχνουν να συμφωνούν πως προηγείται η προστασία της σταθερότητας της χώρας εν μέσω της τεράστιας κρίσης της πανδημίας, οπότε οι πολιτικοί τριβές θα είναι… ελεγχόμενες. Όμως, από την επόμενη χρονιά, όλα τα ενδεχόμενα μοιάζουν ανοιχτά!