Log in

Το… εναλλακτικό Νταβός της πανδημίας

Χωρίς ιδιαίτερες… συγκινήσεις ή εκπλήξεις ξεκίνησε και αναμένεται να κυλήσει το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Κι αυτό διότι η διεξαγωγή του διαδικτυακά το έχει περιορίσει σε μια… βαρετή σειρά ομιλιών και διαδικτυακών συζητήσεων, μακριά από τα πηγαδάκια και τα ενσταντανέ που βγάζουν συνήθως τα καλύτερα… λαυράκια.

Γράφει η: 

Το βασικό θέμα συζήτησης έχει, εξάλλου, προκαθοριστεί από την ίδια την επικαιρότητα. Θέλοντας και μη, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι επιχειρηματίες και οι τραπεζίτες έχουν στο μυαλό τους μόνο την πανδημία, την εξέλιξη της, τις συνέπειες της, τον ρυθμό των εμβολιασμών και το πότε επιτέλους η κατάσταση θα μπορέσει να περιοριστεί. Αν και δυστυχώς εύκολη και εύλογη απάντηση δεν υπάρχει, όχι τουλάχιστον η απάντηση που οι περισσότεροι θα ήθελαν.

Υπό την έννοια αυτή, η κάθε ομάδα καλεσμένων ομιλητών θα εστιάσει στον τομέα που την αφορά και θίγεται από την πανδημία. Οι επιστήμονες, όπως ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι -που είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα παρουσία από αμερικανικής πλευράς- θα ασχοληθούν με την υγειονομική κρίση και το καυτό θέμα των εμβολιασμών, που όμως ενδιαφέρει και την πολιτική κοινότητα, η οποία «καίγεται» υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής που βλέπει πως οι εμβολιασμοί κινούνται με ρυθμούς χελώνας.  

Αντιστοίχως, τραπεζίτες, υπουργοί και επιχειρηματίες, όπως η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας Μπρούνο Λεμέρ και Πέτερ Αλτμάιερ και CEOκορυφαίων πολυεθνικών θα εστιάσουν στην αποκατάσταση των οικονομιών και των αγορών, που υποτίθεται ότι θα πρέπει να αρχίσουν να αναρρώνουν μετά το πρώτο εξάμηνο, αλλά που δεν είναι βέβαιο πως θα το καταφέρουν. Κι αυτό διότι μαζί με τον εκτροχιασμό της υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του να καλπάζουν αναπόφευκτα ακολουθεί και πιθανός εκτροχιασμός των οικονομικών σχεδίων ανάκαμψης.

Προφανώς βέβαια είναι ακόμη νωρίς, όμως οι οιωνοί δεν είναι ρόδινοι, ειδικά αν δεν βρεθεί τρόπος να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. 

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός πως το φετινό Φόρουμ έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο φτάνει και περισσεύει για να δημιουργήσει ένα καλύτερο… κλίμα. Οι προσδοκίες για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής από τον Τζο Μπάιντεν, που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση όχι μόνο των εσωτερικών πληγών της Αμερικής αλλά και των ρηγμάτων που είχαν προκληθεί στις σχέσεις των ΗΠΑ ακόμη και με φίλους και συμμάχους, είναι υψηλές. Μάλιστα, η απόφαση του Οβάλ Γραφείου να προσθέσει στους ομιλητές του Φόρουμ τον έγκριτο καθηγητή Φάουτσι αλλά και τον Τζον Κέρι είναι ένα θετικό δείγμα γραφής.

Θυμίζουμε πως ο έμπειρος πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε το πόστο του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα, με πρώτη υποχρέωση να εφαρμόσει το προεδρικό διάταγμα για την επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Επομένως ο κ. Κέρι επιδιώκει με την παρουσία του στο Φόρουμ να μεταφέρει προς τη διεθνή κοινότητα το νέο μήνυμα του Λευκού Οίκου σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.  

Πάντως, στην πρεμιέρα του Φόρουμ την παράσταση «έκλεψε» ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ που ήταν και ο κυριότερος ομιλητής της ημέρας. Εντύπωση δε, προκάλεσε η ομιλία του, η οποία εστίασε στον κίνδυνο και την ανάγκη αποφυγής ενός νέου ψυχρού πολέμου, υπονοώντας προφανώς την ραγδαία επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια.

Άλλωστε, το Πεκίνο, όπως και η διεθνής κοινότητα μπορεί να ελπίζουν σε μια διαφορετική τακτική και πολιτική από τον κ. Μπάιντεν, όμως ειδικά στο ζήτημα της Κίνας ο νέος πλανητάρχης δεν μπορεί να στρέψει άμεσα… ανάποδα το τιμόνι.

Πρώτον διότι γενικά στο πολιτικό σκηνικό της Ουάσιγκτον, ακόμη και στους κόλπους των Δημοκρατικών, υπάρχει βαθιά καχυποψία απέναντι στην Κίνα και δεύτερον διότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν σοβαρά και υπαρκτά ζητήματα προς επίλυση ειδικά στο οικονομικο-εμπορικό πεδίο. 
 
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως ο Κινέζος ηγέτης επέλεξε να προειδοποιήσει εμμέσως πλην σαφώς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο πως… η σύγκρουση οδηγεί σε αδιέξοδο. Πριν δηλαδή, ο κ. Μπάιντεν ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με τις προθέσεις του.