Log in

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι παίζουν Κομισιόν και AstraZeneca

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ» μεταξύ Κομισιόν και φαρμακευτικών για το ζήτημα της καθυστερημένης παράδοσης των εμβολίων, με τη βρετανική AstraZeneca να βρίσκεται κυρίως στο στόχαστρο.

Γράφει η: 

Παρά το γεγονός πως και η αμερικανική Pfizer είχε πρώτη ανακοινώσει προβλήματα στην παραγωγή και παράδοση των δόσεων που είχε υποσχεθεί προς την Ευρώπη, η ανακοίνωση της βρετανικής φαρμακευτικής πως οι παραδόσεις της θα πέσουν έως και στο μισό προκάλεσαν σάλο. Κι αυτό διότι υπάρχουν βάσιμες… υποψίες πως οι δόσεις που «χάθηκαν» έχουν κατευθυνθεί σε έτερους διεθνείς πελάτες της εταιρίας και κυρίως δε, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περνώντας στην αντεπίθεση η Κομισιόν απείλησε με κυρώσεις, ζητώντας παράλληλα πίσω και την παχυλή προκαταβολή που έχει πληρώσει από το καλοκαίρι. Στο γύρο των συνομιλιών που ξεκίνησαν η εταιρία φάνηκε πιο διαλλακτική, δηλώνοντας πως θα επισπεύσει την παράδοση κάποιων δόσεων, όμως φαίνεται πως η χθεσινοβραδινή συζήτηση δεν πήγε καθόλου καλά, με αποτέλεσμα σήμερα η AstraZeneca να δηλώσει πως δεν θα προσερχόταν στη νέα συνάντηση που είχε οριστεί για σήμερα το απόγευμα.

Ακολούθησε ένας καταιγισμός δημοσιευμάτων για το αν η ακύρωση του εν λόγω ραντεβού αληθεύει ή όχι κι αν σημαίνει πως η εταιρία αποσύρεται ή όχι γενικότερα από το διάλογο. Όμως, σε νεότερη ανακοίνωση της η εταιρία δήλωσε πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, κάτι βέβαια που απομένει να αποδειχτεί.

Αυτό που είναι σαφές, πάντως, είναι πως μαίνεται ένα ολόκληρο παζάρι στο παρασκήνιο, στο οποίο εμπλέκονται τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά συμφέροντα. Η ευρωπαϊκή πλευρά επιμένει πως οι εξηγήσεις της εταιρίας για την καθυστέρηση στη παράδοση των δόσεων δεν είναι επαρκείς και ικανοποιητικές. Μάλιστα, η Γερμανία φαίνεται να πιέζει την Κομισιόν να προχωρήσει στην εφαρμογή των κυρώσεων με σημείο αιχμής το πλαφόν στις εξαγωγές εμβολίων από τα εργοστάσια παραγωγής επί ευρωπαϊκού εδάφους. Κοινώς, δηλαδή, όσες εταιρίες έχουν εργοστάσια στην Ε.Ε. που παράγουν εμβόλια (δηλαδή σχεδόν όλες, είτε άμεσα με δικές τους μονάδες είτε έμμεσα μέσω τρίτων εργολάβων) να είναι υποχρεωμένες να καλύψουν καταρχάς τις ανάγκες στην ίδια την Ε.Ε. και κατόπιν σε τρίτες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της AstraZeneca φαίνεται να απαντά στις απειλές διαμηνύοντας πως η εταιρία δεν έχει συμβατική υποχρέωση να δώσει προτεραιότητα στην Ε.Ε. ή να πετύχει ταχύτερες παραδόσεις και μάλιστα μέσω στελεχών διαρρέει στον Τύπο ότι η Ε.Ε. έκλεισε… τελευταία το συμβόλαιο της με την  εταιρία (σίγουρα μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία), άρα δεν μπορεί να απαιτεί και προτεραιότητα.  

Σημειωτέον δε, πως ο… καυγάς αυτός μαίνεται ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει καν λάβει ακόμη την απαιτούμενη έγκριση για χρήση από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή του ΕΜΑ, κάτι που υποτίθεται πως αναμένεται να γίνει μεθαύριο, Παρασκευή. Άρα μιλάμε για εμβόλια που δεν είναι καν ανάμεσα σε αυτά που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για τους εμβολιασμούς πανευρωπαϊκά.   

Το δεύτερο αξιοσημείωτο στοιχείο που προκύπτει από τη διαμάχη είναι το τι ορίζεται τελικά στο περίφημο συμβόλαιο μεταξύ Κομισιόν και AstraZeneca, όπως και σε όλα τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με τις φαρμακευτικές των εμβολίων.

Προ ημερών στην Ευρωβουλή είχε επικρατήσει μεγάλη φασαρία για το συγκεκριμένο θέμα με τους ευρωβουλευτές να κατηγορούν τις Βρυξέλλες για αδιαφάνεια και να απαιτούν πρόσβαση στα επίμαχα συμβόλαια, καθώς οι ακριβείς όροι τους (από τις τιμές αγοράς έως τις επιμέρους ρήτρες) καλύπτονται από… πέπλο μυστηρίου. Διότι προφανώς αν η AstraZeneca έχει δίκιο ότι δεν έχει συμβατική προτεραιότητα να επιταχύνει τις παραδόσεις ή δεν υπάρχει συμφωνηθέν χρονικό πλαίσιο, προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κομισιόν.