Log in

Σήμερα κληρώνει για τον πόλεμο Easyjet και Στέλιου Χατζηιωάννου

Μετά από αρκετές εβδομάδες έντονων αντεγκλήσεων, η διοίκηση της Easyjet και ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας, Στέλιος Χατζηιώννου θα λύσουν σήμερα τις διαφορές τους στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Γράφει η: 

Μάλιστα, όπως σχολιάζουν οι ντόπιοι αναλυτές, το κλίμα είναι τόσο φορτισμένο που η… έχθρα θα εκπέμπεται ακόμη και μέσα από τις οθόνες του videoconferencing.

Θυμίζουμε πως η διαμάχη ξέσπασε όταν ο σερ Στέλιος, με φόντο τη ζημιά που έχει υποστεί ο αεροπορικός κλάδος λόγω της πανδημίας, ζήτησε την ακύρωση μιας παραγγελίας 107 νέων αεροσκαφών από την Airbus, συνολικής αξίας 4,5 δισ. στερλίνων, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα που η εταιρία έχει ανάγκη για να παραμείνει ζωντανή.

Οι διευθυντές της εταιρίας αρνήθηκαν, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την ακύρωση της παραγγελίας με αποτέλεσμα η Easyjet να κινδυνεύει με πρόστιμα και ακυρωτικά. Θεώρησαν δε, ότι ο κλάδος σταδιακά θα σταθεροποιηθεί από το καλοκαίρι. Πραγματικά μόλις χτες η εταιρία ανακοίνωσε ότι ξεκινά και πάλι σταδιακά πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς από τις 15 Ιουνίου.  

Ο Κύπριος επιχειρηματίας αντέδρασε έντονα στο «όχι» της διοίκησης, όχι μόνο διότι εκτίμησε ότι η πανδημία αποτελεί ισχυρό νομικό λόγο για την ακύρωση της παραγγελίας, ειδικά σε ένα διάστημα η ρευστότητα της εταιρίας έφτανε για μόλις λίγους μήνες λειτουργίας της. Αλλά άφησε να εννοηθεί ότι υπήρχαν άλλα… κίνητρα πίσω από την απροθυμία της διοίκησης να χαλάσει τις σχέσεις της με την Airbus, υπενθυμίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός γίγαντας της αεροναυπηγικής έχει πολλές φορές κατηγορηθεί και καταδικαστεί για δωροδοκίες στελεχών του ταξιδιωτικού κλάδου.  

Το βασικό επιχείρημα του, εξάλλου, είναι πως ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τη βιωσιμότητα της εταιρίας δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά και τους μικρομετόχους, τους εργαζομένους που μπορεί να χάσουν τις δουλειές τους, το ταξιδιωτικό κοινό που θα χάσει τα λεφτά του από τα voucher που εκκρεμούν, ενώ και το Δημόσιο θα χάσει χρήματα από την έκτακτη δανειοδότηση που προσέφερε στην εταιρία, όπως και σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, στα πλαίσια του πακέτου στήριξης για την πανδημία.

Ζήτησε λοιπόν να προκηρυχθεί έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την πιθανή  απόλυση τεσσάρων στελεχών της εταιρίας, μεταξύ τους τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιόχαν Λούνγκρεν και την ακύρωση της επίμαχης παραγγελίας προς την Airbus. Και μάλιστα για να συγκεντρώσει περισσότερες (ενδεχομένως απόρρητες) πληροφορίες, πριν από δέκα μέρες είχε προσφέρει δημοσίως και αμοιβή έως 5 εκατ. στερλίνες σε όποιον μπορεί να του δώσει στοιχεία για την υπόθεση και δη, για πιθανές διαπλεκόμενες σχέσεις μεταξύ στελεχών της Easyjet και της Airbus.

Στη σημερινή συνέλευση ο σερ Στέλιος θα απαιτήσει απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων, όπως το αν η Airbus έχει αποκτήσει μετοχές στη βρετανική εταιρία ή αν κάποιος από τους διευθυντές έχει σχέση με συγκεκριμένους δικηγόρους που συνεργάζονται με την Airbus ή εταίρους της.

Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της εταιρίας εμφανίζεται βέβαιη ότι θα επιβεβαιώσει της… πρότασης μομφής του Κύπριου μεγαλομετόχου, που ελέγχει το 34% των μετοχών. Μάλιστα, προ ημερών ο κ. Λούνγκρεν δήλωσε στην Sunday Telegraph ότι έχει έρθει σε επικοινωνία με το 45% των υπόλοιπων μετόχων και διαπίστωσε ότι κανείς από αυτούς δεν ήταν θετικός προς την πρόταση Χατζηιωάννου για αλλαγή της διοίκησης.

Κοντός ψαλμός…