Log in

“Γρίφος” παραμένει το εργασιακό

Μπορεί μία είδηση να είναι θετική και αρνητική ταυτόχρονα; Στην προκειμένη περίπτωση αυτό συνέβη. Χθες, το υπουργείο Εργασίας διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα περί συμφωνίας με τους Θεσμούς για τις ομαδικές απολύσεις. Αυτό από τη μία σημαίνει μεν ότι – για την ώρα τουλάχιστον – η κυβέρνηση δεν έχει υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά από την άλλη – όπως προκύπτει και από τη σχετική ανακοίνωση – δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως εξέλιξη στο θέμα των εργασιακών.

Γράφει η: 

Ειδικότερα, προς αποκατάσταση της αλήθειας, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε ανακοίνωσή του ανέφερε τα εξής:

“Προφανώς ο συντάκτης της εφημερίδας ΚΕΦΑΛΑΙΟ πάσχει από βαριάς μορφής αχρωματοψία. Κανένα «πράσινο φως» δεν έχει δοθεί για τις ομαδικές απολύσεις, ούτε έχουν καταπατηθεί οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Είναι τόσο ευφάνταστο το δημοσίευμα που ο συντάκτης ανακαλύπτει μία ''δήθεν συμφωνία" μεταξύ των δύο πλευρών λίγο πριν φύγουν τα ανώτατα κλιμάκια των δανειστών από την Αθήνα.

Είναι γνωστό ότι ουδεμία συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και τα ανώτατα κλιμάκια την τελευταία εβδομάδα- δεν θα μπορούσε εξάλλου να συμβεί αυτό καθώς η υπουργός Εργασίας βρισκόταν στο Βερολίνο.”

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω δημοσίευμα ανέφερε χθες ότι κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στα βασικά σημεία του νέου Εργασιακού “στην κατάργηση της εμπλοκής του κράτους στην απόφαση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του προσωπικού μιας μεγάλης επιχείρησης, τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού από το Κράτος και τη δυνάμει υπερίσχυση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών συμβάσεων εργασίας”.

Μάχη με ανοιχτά μέτωπα

Και ενώ το υπουργείο διαψεύδει την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας για το νέο Εργασιακό, η υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, συνέχισε την προηγούμενη βδομάδα την “σταυροφορία”της για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αποδεικνύοντας ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί η “χρυσή τομή” μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Συγκεκριμένα, την περασμένη βδομάδα η κ. Αχτσιόγλου βρέθηκε στο Βερολίνο όπου παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για τα εργασιακά, στις συναντήσεις που είχε με βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων. Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης έτυχαν της θερμής υποστήριξης των βουλευτών των τριών γερμανικών κομμάτων.

Παράλληλα, αντίστοιχες τοποθετήσεις έκανε τόσο στην ομιλία της στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) όσο και στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η 13η σύνταξη

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί στους συνταξιούχος το έκτακτο επίδομα και ακόμα δεν έχουν καταλαγιάσει – εκτός και εντός συνόρων – οι δηλώσεις σχετικά με αυτήν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με θετικό πρόσημο το ότι η Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έθεσε - όπως λένε - θέμα απόσυρσης του επιδόματος στους συνταξιούχους.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM),, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα εγείρουν σημαντική ανησυχία, ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης διετίας.

"Το βοήθημα που θα δοθεί στους συνταξιούχους δεν οδηγεί σε παραβίαση της συμφωνίας με τους δανειστές και ούτε σε εκτροχιασμό της συμφωνίας" τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, προσθέτοντας ωστόσο "ότι έπρεπε να είχε γίνει μια συνεννόηση με τους δανειστές".

Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Καθημερινή της Κυριακής" δήλωσε ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα οδήγησαν σε μία "περιττή και άχρηστη" κατάσταση τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους Θεσμούς, ενώ σε γενικές γραμμές το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει "εντός τροχιάς". Κατέστησε, όμως, σαφές ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει μονομερώς κοινωνικές παροχές μετέθεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για εβδομάδες εάν όχι για μήνες.