Log in

Σεντένο, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ και Ντομπρόβσκις μιλούν για το επόμενο στάδιο, το χρέος

Υπάρχουν καλά νέα για την Ελλάδα, πετύχαμε πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση, τόνισε ο Μάριο Σεντένο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνοντας ότι η χώρα πέτυχε την ολοκλήρωση σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων.

Όπως είπε ο νέος επικεφαλής του Eurogroup δόθηκε στο EwG η εντολή να ελέγξει την εκπλήρωση των υπολοίπων τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που όπως είπε αντανακλά τις τεράστιες προσπάθειες και την εξαιρετική συνεργασία κυβέρνησης και θεσμών.

Η επόμενη δόση θα είναι 6,7 δισ. ευρώ για πληρωμές χρέους, εξόφληση ληξιπρόθεσμων και τη δημιουργία μαξιλαριού ρευστότητας για να εξασφαλιστεί η πλήρης πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Κοιτώντας μπροστά, όπως είπε, ξεκινά η τεχνική συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους και ειδικότερα θα αντιμετωπιστεί ο μηχανισμός που συνδέει την πορεία της ανάπτυξης με την ελάφρυνση χρέους. Αυτό όπως είπε ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή ένα ευμεγέθες πρωτογενές πλεόνασμα και το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ πρέπει να συνεχιστούν και μετά το πρόγραμμα για να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους επενδυτές. Μια ολιστική στρατηγική ανάπτυξης θα πρέπει να ενορχηστρωθεί γιατί ξέρουμε ότι η ιδιοκτησία του προγράμματος κατά τη διάρκεια και μετά είναι κρίσιμη, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Μια καλή μέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη

Στην καθολική αναγνώριση της προόδου ακόμα και από όσους το προηγούμενο διάστημα ήταν σκεπτικιστές αναφέρθηκε ο Πιέρ Μοσκοβισί προσθέτοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί τα 95 από τα 110 προαπαιτούμενα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι οι εκκρεμότητες θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος. Έκανε λόγο για τεράστια πρόοδο και για κλίμα που έχει αλλάξει χάρη στην εποικοδομητική στάση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ενθαρρύνοντας παράλληλα όλες τις πλευρές να συνεχίσουν σε αυτό το κλίμα. Το 2018 θα είναι αποφασιστικό έτος γιατί θα είναι το έτος που η Ελλάδα θα βγαίνει από την περίοδο των προγραμμάτων προσαρμογής. Σε αυτό το διάστημα έγιναν τεράστιες θυσίες και πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις.

Μίλησε για ποιοτικά κριτήρια που προκύπτουν από την αξιολόγηση, πέρα από τα prior actions όπως στη συλλογή φόρων από την ανεξάρτητη ΑΑΔΕ, τα μέτρα κοινωνικής προστασίας και την στρατηγική για την ανάπτυξη επί της ουσίας δουλεύουν σκληρά οι αρχές.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί χαιρέτησε την έναρξη της τεχνικής συζήτηση για τον «γαλλικό μηχανισμό» που συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη. «Ηταν καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» και τόνισε ότι πρέπει να δούμε όχι μόνο ότι η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα αλλά και ότι βγαίνει ως κανονική χώρα.

Ρέγκλινγκ: Σε δύο υποδόσεις η δόση -Και οι αγορές αναγνώρισαν την πρόοδο

Σε δύο υποδόσεις θα καταβληθεί η δόση των 6,7 δισ. με την πρώτη να αναμένεται μετά την ολοκλήρωση και των εκκρεμών προαπαιτούμενων και τη δεύτερη - πιθανότατα τον Απρίλιο- να συνδέεται με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Το συνολικό ποσό θα είναι 6,7 δισ. θα διαχωριστεί σε δύο υποδόσεις, η πρώτη υποδόση, ύψους 5,7 δισ., θα εγκριθεί όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, στο δεύτερο μισό Φεβρουαρίου. Η δεύτερη υποδόση θα μπορούσε να εγκριθεί τον Απρίλιο και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και την πορεία των «κόκκινων» δανείων.

«Η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης, η διαδικασία κύλησε πιο ομαλά από ό,τι αναμένονταν και οι αγορές το αναγνώρισαν αυτό. Όλοι ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο» σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο επικεφαλής του ESM στην πορεία των ομολόγων, υπογραμμίζοντας ότι οι αποδόσεις υποχωρούν συνεχώς.

Ντομπρόβσκις: Μπορούμε να επικεντρωθούμε στα τελικά στάδια του προγράμματος

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων της γ’ αξιολόγησης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ τόνισε πως «τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στα τελικά στάδια του προγράμματος».

Σε ανάρτησή του στο Twitter στον απόηχο του Eurogroup, επεσήμανε ότι αναμένει την αύξηση την εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

«Θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη δουλειά που έγινε», πρόσθεσε.