Log in

Μίχαλος: Σε ποια πεδία θα κριθεί η προσπάθεια για νέα πνοή στην ευρωπαϊκή οικονομία

Την αναγκαιότητα δημιουργίας μίας ενιαίας αγοράς, που να στηρίζει μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα ενδυναμώνει τις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΑ, που έγινε παρουσία υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Ο πρόεδρος ΚΕΕ και ΕΒΕΑ ανέφερε, δε, τα πεδία εκείνα στα οποία θα κριθεί η προσπάθεια να δώσουμε νέα πνοή στην ευρωπαϊκή οικονομία, όπως είπε. Τα πεδία αυτά είναι της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, της καταπολέμησης της ανεργίας, της καλλιέργειας νέων δεξιοτήτων, της ενίσχυσης της νεανικής και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Έτσι, τόνισε, θα δημιουργηθούν προοπτικές και ευκαιρίες, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην αξία της ευρωπαϊκής συνεργασίας, ως όχημα για την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.

Η συνεδρίαση έγινε παρουσία των υποψήφιων ευρωβουλευτών Λ. Βαρουξή, Κ. Δέρβο, Β. Λαζαράκου, Μ. Τριανταφυλλοπούλου.

«Έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε στην αποψινή μας συνεδρίαση μια ομάδα υποψηφίων ευρωβουλευτών. Νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών για τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια δυνατή Ευρώπη, η οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί σε νέες οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Την ίδια ώρα, όμως, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η απώλεια πίστης στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ιδιαίτερα μάλιστα στη Νομισματική Ένωση. Σε αυτό συνέβαλαν βεβαίως οι πολιτικές λιτότητας των περασμένων ετών, οι οποίες οδήγησαν στην ανεργία και στην περιθωριοποίηση ένα μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Συνέβαλε επίσης η έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος και η αδυναμία της ευρωπαϊκής ηγεσίας να το διαχειριστεί αποτελεσματικά και με συνοχή. Όλα αυτά δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για τις δυνάμεις του λαϊκισμού. Οι οποίες επένδυσαν στο φόβο, την ανασφάλεια και την απογοήτευση των πολιτών. Η παλινδρόμηση και η οχύρωση στο εθνικό κράτος είναι η αντίδραση, απέναντι σε μια Ένωση που δεν πείθει ότι είναι ικανή να προστατέψει – πόσο μάλλον να βελτιώσει – το βιοτικό τους επίπεδο», σημείωσε ο κ. Μίχαλος για να συμπληρώσει ότι «ωστόσο, η αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ζητούν οι ενισχυμένες δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημαντικότερη πρόκληση για την Ευρώπη σήμερα, είναι να συνδεθεί ξανά με τους πολίτες της. «Να τους πείσει ότι εξακολουθεί να αποτελεί την ισχυρότερη ασπίδα προστασίας, απέναντι σε παλιούς και νέους κινδύνους. Αλλά και το αποτελεσματικότερο μέσο για την ευημερία και την πρόοδο των λαών της», ανέφερε.

Όπως υπογράμμισε, η ανταγωνιστικότητα για την Ευρώπη δεν αποτελεί αυτοσκοπό, «αλλά προϋπόθεση και μέσο για τη διατήρηση του κοινωνικού της προσώπου. Για τη διασφάλιση της ευημερίας που έχτισαν όλοι μαζί οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της, τα προηγούμενα χρόνια».

Υπενθύμισε, δε, ότι το ΕΒΕΑ ήδη δραστηριοποιείται ενεργά στην υλοποίηση ευρωπαϊκών διακρατικών προγραμμάτων, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια έχουμε υλοποιήσει μεταξύ άλλων:

Το έργο FABUSS του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Erasmus + Youth” που αφορά την επιτυχή διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Το έργο DANAE του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Horizon 2020” για τη διευκόλυνση της διαδικασίας μεταβίβασης των ΜμΕ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Έργο MIND του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Erasmus +” για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανέργων και των νέων πτυχιούχων ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίζουν ΜμΕ

Επίσης, έχουμε υλοποιήσει συγχρηματοδοτούμενα έργα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον αγροτοδιατροφικό κλάδο, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και την αξιοποίηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων των ΜμΕ, για τη χρηματοδότησή τους από τον τραπεζικό τομέα.

Γνωρίζετε ότι στο ΕΒΕΑ λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct, το οποίο αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την ΕΕ και τις προτεραιότητες της. Σήμερα, το Κέντρο παρέχει πληροφορίες και συμβουλές σε θέματα λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., δικαιωμάτων, αναζήτησης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. προγραμμάτων κ.ά.

Και βέβαια, το ΕΒΕΑ συμμετέχει ενεργά στο Eurochambres, την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιμελητηρίων. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, με την ιδιότητα του Αναπληρωτή Προέδρου των Ευρωπεπιμελητηρίων, ήμουν παρών στην υπογραφή κοινού σχεδίου δράσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, για την τόνωση των περιφερειακών επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

«Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε εκπροσώπους που θα δώσουν φωνή σε αυτό το αίτημα. Θα εκπροσωπήσουν και θα εκφράσουν δυναμικά τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες, που θέλουν να δημιουργήσουν και να προκόψουν, μέσα σε μια οικονομικά ισχυρή, αλλά πάνω από όλα συνεκτική Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.