Log in

Toυρισμός ώρα μηδέν: Το... ρετούς για να αντέξει στον ανταγωνισμό

Ως έτoς ‘’διόρθωσης’’ για τον ελληνικό τουρισμό εκτιμούν οι αρμόδιοι φορείς το 2020, γεγονός που σημαίνει μεταξύ άλλων, ότι η αλλαγή πλεύσης προς εναλλακτικά προϊόντα και υπηρεσίες  καθίσταται επιβεβλημένη.

Γράφει η: 

Η προηγούμενη τετραετία προσδιορίστηκε ως μια από τις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, με τα συνεχόμενα ρεκόρ τόσο σε εισερχόμενους επισκέπτες, όσο και σε έσοδα από τουριστικές δραστηριότητες να διαδέχονται το ένα το άλλο, κάθε χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε αυτή τη δεκαετία, στην Αττική, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα χτίστηκαν και ανακαινίσθηκαν δεκάδες ξενοδοχεία, τόσα μάλιστα που δεν είχαν κατασκευαστεί ούτε στις προηγούμενες δύο δεκαετίες.

Μετά από αυτή την ξέφρενη πορεία, οι τουριστικοί φορείς τονίζουν πως ήρθε η ώρα αυτό τον χειμώνα για μια διόρθωση, μια ανάγκη διαφορετικής πλεύσης σε ποικίλες τυπολογίες τουρισμού, αλλά και η κατάλληλη στιγμή για να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο κάποια παρακλάδια του που μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα επικερδή.

Κέρδη ακόμα και μέσα στην κρίση

Ενδεικτικά της μεγάλης συμβολής του τουρισμού  στην ελληνική οικονομία, αλλά και της ανάγκης μιας στροφής που θα τον ‘’ανανεώσει’’ είναι τα μεγάλα του κέρδη, ακόμα και μέσα στη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) «ο τουρισμός, έχοντας επιτύχει αξιοσημείωτη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της κρίσης, συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό κατ’ αρχάς στον περιορισμό της και στη συνέχεια στην επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η πορεία, δε, αυτή συνοδεύτηκε και από αντίστοιχα μεγάλη αύξηση της απασχόλησης».

Ενδεικτικά, κατά τις εκτιμήσεις του ΙΝΣΕΤΕ, ο εισερχόμενος τουρισμός την δεκαετία της ύφεσης 2009-2018 προσέφερε περίπου 125 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, με τη συντριπτική πλειονότητα από τα 230 εκατομμύρια επισκέπτες που ήρθαν στη χώρα να αποκομίζουν θετικές εμπειρίες, σε μια εποχή που η Ελλάδα αποτελούσε «εύκολο στόχο» για πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού.

Η έρευνα υποστηρίζει, επίσης, ότι τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό αυξήθηκαν κατά περίπου 50% από το 2012 έως το 2018, ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η απασχόληση στις σχετικές επιχειρήσεις, η οποία κατέγραψε ανοδική πορεία κατά 12,7%, σε αντίθεση με τους λοιπούς κλάδους της οικονομίας όπου η απασχόληση την ίδια περίοδο κατέγραψε μείωση κατά 18,2%.

Η ανάγκη στροφής

Μετά από πενταετία επένδυσης εκ νέου στον τουρισμό, με την υπερδραστηριότητα σε δημιουργία ξενοδοχείων και σε υπηρεσίες, η νέα δεκαετία φέρνει μαζί της την αναγκαιότητα στροφής και διόρθωσης προς εναλλακτικές τυπολογίες που θα ανανεώσουν τον κλάδο και θα ανοίξουν τους ορίζοντες για δραστηριοποίηση σε καινούριες ομάδες και start ups που θα δώσουν νεανική πνοή.

Αυτό υποστηρίζει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης στην «F&M Voice» τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η χρονιά, που συμπίπτει και με την αρχή της νέας δεκαετίας ίσως είναι και η έναρξη για μια καινούρια εποχή για τον ελληνικό τουρισμό, όπου όλοι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αναζητήσουν διαφορετικές διεξόδους για να προσελκύσουν τον απαιτητικό επισκέπτη που επιθυμεί να βιώσει τις ομορφιές της χώρας μας.

«Η ανάπτυξη του τουρισμού πέρα από τον ήλιο, τη θάλασσα και του καλό φαγητό, είναι μονόδρομος για τον μέσο Έλληνα επιχειρηματία και θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς ήδη σε αυτόν στρέφονται και γείτονές μας που ‘’πωλούν’’ το ίδιο σχεδόν προϊόν με εμάς όπως η Τουρκία» επισημαίνει ο ίδιος.

Από το μοντέλο 3 S στο 4 Ε

Tο μοντέλο 3S  (sun, sand, sea) ήταν για χρόνια ο ακρογωνιαίος λίθος του ελληνικού τουρισμού, προσφέροντας, αρχικά, μια υψηλής έντασης ανάπτυξη από ευρύτατα στρώματα τουριστών μικρομεσαίων εισοδημάτων.

Ωστόσο, στην πορεία, όσο γινόταν αναγκαία η συνεχής επένδυση, ο ρυθμός μειώθηκε και μηδενίστηκε.

Σαν εξέλιξη του παραπάνω μοντέλου παρουσιάστηκε σταδιακά τα τελευταία χρόνια το μοντέλο 4Ε (environment and clean nature, educational tourism and culture, event, entertainment and fun), που προσαρμόζεται στο χαρακτήρα του κάθε τουρίστα και στις επικρατούσες αντιλήψεις περί φύσης, πόρων και περιβάλλοντος.

Βασικός σκοπός του συγκεκριμένου σχήματος είναι η δημιουργία και εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού τουριστικού μοντέλου, που θα στηρίζεται στην προβολή της ποιότητας έναντι της ποσότητας και του ξεχωριστού και διαφορετικού, αντί του παλιού άχρωμου και ίδιου.